Разговор с корисником:CarRadovan/Посебни аутономни региони

Садржај странице није подржан на другим језицима
С Википедије, слободне енциклопедије

Први поднаслов[уреди извор]

Шта је то Дејтонским споразумом добила Република Српска а Федерација БиХ није, а се једна налази у овом тексту, а друга не.--Drazetad (разговор) 15:41, 11. април 2013. (CEST)[одговори]

Република[уреди извор]

Дражета, ja заиста цијеним твој свеукупни и допринос и преданост Википедији, али нисам баш сигуран да ће мој одговор, по ко зна који пут, да умањити твоју забринутост за објективност мојих текстова:

Одговор на твоје питање је једноставан: ВЕЋИ СТЕПЕН СУВЕРЕНИТЕТА.

Прво: Tи поредиш једну републику и једну федерацију и не видиш разлику између њих, а разлика је очигледна:

  • Република Српска је јединствен ентитет и тај ентитет дио свог суверенитета дијели само са државом БиХ,
  • Федерација БиХ је федерација 10 кантона и свој суверенитет дијели са државом БиХ (у истој мјери као и РС) , али и са тих 10 кантона, те самим тим има много мање суверенитета у односу на РС.

Друго: За међународни степен суверенитета (а он је битан у Чланку), посебну важност има чињеница да је неки међународни споразум омогућио ентитету успостављање паралелних веза тог ентитета са сусједним сувереним државама:

  • Р.Српска је такве везе успоставила са Србијом. (види овде)
  • Федерација БиХ, нити је нешто такво успостављала са било ким, нити показује било какву заинтересованост за такво што.

Треће: Дејтонски споразум (као и пратећи споразуми: Вашингтон, Париз итд) су за оба ентитета, предвидјели широке аутономије у међународним релацијама (па чак и сопствену војску). Међутим:

Четврто: Ако многе високорангиране међународне дипломате, те угледни геополитички аналитичари и професори (вјероватно, због свега горе наведеног) праве јасну разлику између ова два ентитета, по степену њиховог суверенитета у међународном оквиру, мислим да је жалосно да ту разлику доводи у питање неко ко је поријеклом из моје Р.Српске.

П.С. Овај чланак није завршен и све заитересоване за анализу истог, молим за стрпљење! --CarRadovan (разговор) 19:37, 11. април 2013. (CEST)[одговори]


Босна и Херцеговина је сама по себи специфична, не само њене конститутивне јединице. Њен положај државе заправо се само манифестује у заједничким институцијама гдје опет конститутивне јединице делегирају своје људе. Ако ћемо причати о посебности у складу са овим насловом, ја сматрам да би и оба ентитета као и дистрикт (сувласништво ентитета, идеално) требали бити овдје насловљени као посебни (иако ниједна територија више ни не остаје). Они имају толико различита уређења и политичке односе да је свако од њих посебан и несвакидашњи. Устав Босне и Херцеговине је најкраћи устав на свијету, а сагласно томе веома су штуро дефинисани односи у њој. Отприлике, побројано је неколико надлежности које извршавају институције БиХ (које попуњавају ентитети), а све остало припада ентитетима (безброј овлашћења). Касније, настао и дистрикт као посебност унутар већ посебних односа. Федерација БиХ и Република Српска, свака са својим уставима, потпуно су различито организоване (како територијално, тако и по органима власти). Тамо гдје се настојало и изједначити положај у неким стварима (одлука о конститутивности народа из 2002) није спроведено на једнак начин. Дакле, Босну и Херцеговину данас није ни могуће споменути, а да се уз њу не спомену и два ентитета који је састављају. --Жељко Тодоровић (разговор) 19:03, 11. април 2013. (CEST) с. р.[одговори]
Хвала Жељко --Drazetad (разговор) 21:08, 11. април 2013. (CEST)[одговори]

Непостојећи појам[уреди извор]

Након детаљног истраживања, закључио сам да овај појам у међународном праву не постоји. По свему судећи, ово је нека оригинална конструкција коју је аутор накачио на Википедију с циљем ширења неке своје агенде. Не постоје извори на српском (а ни на енглеском) језику који дефинишу и обрађују ову тему на начин на који је дефинисана у уводу овог „списка“. Постоји појам „посебни административни регион“ (en:Special administrative region), који се односи на Хонгконг и Макао. Такође сам пронашао Dependencies and Areas of Special Sovereignty, списак који обухвата све зависне територије које нису дио „матичне територије“ датих суверених држава.

Да скратим, уколико нико нема ништа против, преусмјерићу ово нереференцирано ђубре на Списак зависних територија. Уколико се не слажете, молио бих вас да наведете изворе на било којем језику који дефинишу и обрађују тему „посебни аутономни региони“, пошто тренутно не знамо о чему се ради.--В и к и Р 14:26, 1. јун 2013. (CEST)[одговори]

Урађено.--В и к и Р 20:14, 2. јун 2013. (CEST)[одговори]