Разговор с корисником:Kovacic Predrag

Садржај странице није подржан на другим језицима
С Википедије, слободне енциклопедије
Поздрав, Kovacic Predrag. Добро дошли на Википедију на српском језику!
Здраво, Kovacic Predrag. Хвала на учешћу у пројекту. Надамо се да ћете уживати у сарадњи и да ће вам боравак с нама бити пријатан.
Википедија на српском језику је слободна енциклопедија која је настала 2003. године. Од тада смо успоставили различита правила у нашој заједници. Одвојите мало времена и прочитајте следеће теме, пре него што почнете да уређујете Википедију.
Пет стубова Википедије
Шта је Википедија?
Помоћ
Општи приручник за уређивање Википедије
Упутства
Брзо научите да правите измене, корак по корак
Песак
За увежбавање рада на Википедији
Основни курс
Тражи персонализовану помоћ при првим покушајима
Научите како се уређује страница
Водич за уређивање страница
Ствари које не би требало да радите
Сажетак најучесталијих грешака које треба избегавати
Најчешће постављана питања
Питања која многи постављају
Правила Википедије
Правила и смернице које је усвојила заједница
Трг
Место где можете питати друге википедијанце
Дугме за аутоматски потпис
Дугме за аутоматски потпис

Потписујте се на страницама за разговор помоћу четири тилде (~~~~) или кликом на дугме које се налази изнад уређивачког прозора — тиме додајете ваше корисничко име, тренутно време и датум. Такође, немојте се потписивати у чланцима.

Пре него што почнете с уређивањем чланака, прочитајте важне напомене о писању српским језиком на Википедији.

Чланци на Википедији на српском језику могу се потпуно равноправно уређивати ћирилицом и латиницом, екавицом и ијекавицом, али није дозвољено мешање писама нити изговора у истом чланку. Измене латиницом у ћириличком тексту (и обрнуто) и измене „osisanom” латиницом, односно ASCII-јем, биће уклоњене без одлагања.

Надамо се да ћете уживати са нама доприносећи Википедији и да ћете постати њен стални корисник. Уколико имате било каква питања, слободно се обратите мени или другим уредницима на некој од страница на Тргу. Још једном, добро дошли на Википедију, пројекат слободне енциклопедије. Срећан рад!

Добро нам дошао Предраже, ако ти буде потребна било каква помоћ слободно ми се обрати на мојој страни за разговор. --ангелина марковић 04:29, 25 мај 2005 (CEST)

ево привикавам се на овај начин рада.. мало помало контам како све функцонише.... ал да те питам који софтвер да нажем за ћирилизацију... скинуо сам гомилу са нета и сваки има неку ману тј не одради посао како треба или уопште нерад.... па пошто ја имам гомилу текстова на латиници хтео бих да то пребацим на ћирилицу.. као и других текстова који се могу наћи на нету..... гледаћу да одржавам и да допуњујем уметност... тако да ако било шта је вазано за уметност ту сам ја....

Предраже, овде је уобичајено да се користи Вучко, кога можеш скинути (бесплатно) са овог линка [1]. Ниси рекао на ком оперативном систему радиш, али би и код тебе требало да Вучко ради, будући да је превиђен за обе платформе. Инаце, ја коистим један прилично стар макро YUconv. па, ако ти Вучко не буде одговоарајући, послаћу га на сервер како би га скинуо. Дивно је што си се определио за уметност, јер ми се чини да нам баш тако неко недостаје. Буде ли било каквих проблема, ту сам :) --ангелина марковић 23:47, 25 мај 2005 (CEST)

да питам нешто.. хтео бих велики број страница везаних за уметност да поставим на ове странице... тј садрзај једне историје уметности а неписе нигде у књизи дали је забрањено копирање и објављивање у било којој форму... а незнам како да ступим у конткат са њима.... ста да циним. поз.--Kovacic Predrag 22:13, 2 јун 2005 (CEST)

Предраже, уколико је реч о старој књизи, најмање 70 година, у том случају не би требало да буде проблема, будући да су ти материјали (основано се може претпоставити) у јавном власништву. Уколико је књига малђа, тачније уколико су текстови које књига саджи рад аутора који су живи или су умрли пре мање од 70 година, у том случају да би преузео текстове биће потребно да добијеш сагласност издавача или аутора текстова. Без обзира што не постоји податак о копирајту, претпоставка је да постоји, и треба је проверити. Требало би да пишеш издавачу или аутору чији би текст желео да користиш за писање на Вики. Такође, потребно је да ти он, они, писмено одгоовре. Око успостављања контакта ти на жалост не могу помоћи будући да ниси навео ни наслов књиге, ни издавача, а ни ауторе који су ти занимљиви. Имаш ли још питања, напред, ту сам. --ангелина марковић 15:26, 3 јун 2005 (CEST)