Разговор с корисником:Metodicar/Њикипедија10

Садржај странице није подржан на другим језицима
С Википедије, слободне енциклопедије

А не. Ако сте се понадали некој митологији, мораћете да завирите у чланке које радим већ дуже време, јер сам ипак одлучио да удовољим... сугестијама[1] и да више Њикипедијанце не претварам у митолошке личности, ма колико добро ми то ишло од руке, а и да се не лажемо; ма колико год вама било занимљиво да читате такву врсту колумне[2]. Шта се дешавало у последње време? Свашта. :)

Строгоћа[уреди извор]

Ако сте приметили да наши админи блокирају више него обично, добро сте приметили. Додуше, више имају уплива у сукобе, што је такође новина. Због чега је то тако, не бих могао да вам кажем, јер не знам, али некако подозревам да је све почело од најстрожег админа на нашој Њики који је најпре једном, а потом и други пут зауставио крајње необично деловање једног корисника који је и сам желео да постане админ, а према аршинима против којих се свим срцем борио. :) Заправо, админ је направио читав чланак на тему блокирања тог корисника, коме чак ни референце нису мањкале[3] и по мом мишљењу отпочео еру мрачњаштва, ако бисмо се изражавали класично или немазезања, ако бисмо, пак, били модерни. :) У прилог томе говори и молба једног корисника том админу, а која гласи:

Јел можеш да смириш оног …, пошто видим да си ушао у тај фазон.[4]

Бирократа сам, тим се дичим[уреди извор]

У једном тренутку сам помислио да сам издејствовао да админи објављују блокове на тргу како би колико толико заједница имала увид у то шта их чека ако су неваљали, а и да се не лажемо, да админи ипак имају и нешто задршке, те усклађеног критеријума у блокирању, али сам изгледа себи нарцисоидно[5] приписао заслуге каквих немам. Отприлике вам је то као лов на зечеве[6]. :) Без жеље да квалификујем и персонификујем икога, само желим да дочарам целу ситуацију; када кренете са бирократијом, некако се задеси да у томе претерујете и да је потребно да се опустите. Када кренете са договором, некако се испостави да је потребно ствари ипак озваничити на за то, предвиђеној страни. Али, што би рекао један админ, немојте се нервирати због тога јер то је свакако лоше по вас[7] и сачекајте посреднике да то реше. Могуће је да је админ прочитао неки од мојих последњих чланака, јер посредници на Њикипедији ипак припадају домену митологије, а где су их сврстали - управо администратори. :)

Брисање 1. део[уреди извор]

Већ неко време нам је страна где се бришу чланци актуелнија у односу на друге, што се периодично дешава и није нека реткост. Напросто нагло порасте занимација заједнице за неку тему, те се очас посла направи килобајтажа суперсјајног чланка, те такмичење у заједљивости, где се обично испостави мртва трка коју ни фото-финиш не може да разреши. :) Оно што је учинило да овај пут захтев брисања буде мало другачији од свих осталих је нешто што на Њикипедији нисте ни могли да помислите да би уопште могло да се деси. Наиме, оно што је било погрешно у чланку је... аутор! Иако је спорни аутор први дошао на идеју да напише спорни чланак, други и неспорни аутор га је разрадио на 180.000 бајтова, што сам запамтио[8] јер је поновљено као аргумент безмало исто толико пута[9], те се некако природно наметнуло да чланак не би требало да се преусмери, него да му се сваки траг затре. Зашто се природно наметнуло? Благу представу немам, иако је расправа у којој је то потанко објашњено трајала и трајала са све статистичким подацима (колико бајтова[10], колико измена итд.) Последица свега овога није била брисање чланка, али јесте масовни егзодус, што у најави, што успешно спроведен.

Брисање 2. део[уреди извор]

Упоредо са егзодусом, имали смо и прилив корисника за које никад у животу чули нисте, као ни за њихове доприносе, што их опет није спречило да буду пуноправни чланови заједнице којој не припадају и гласају да остану странке које су наново изникле на Њикипедији, иако су у више наврата биле брисане. Врло верујем да бисмо се и гљивица, које су иначе познате по брзом расту, брже решили, али у Србији, па тако и на Њикипедији, политичке странке су чини ми се, непобедиве. Чак и ако званично не постоје. :) Уосталом, не чуди што њихови чланови врло изверзирано омогућавају непотребним чланцима да опстану; искуство са разноразних гласања је непроценљиво. :) Оно што мене брине је како то да ми наше искуство, годинама грађено на страни за брисање чланака никако да искористимо и више направимо те критеријуме због чијег немања имамо проблеме... па, стално. :) Но добро, ваљда у супротном не би било забавно[11], што поштујем. :)

Други правописни рат[уреди извор]

Уколико сте помислили да су се Њикицитати преселили на наш трг, љуто сте се преварили. Баш као што сам се и ја преварио да ће дугогодишњи правописни рат напокон бити окончан изласком новог Правописа. Наместо тога, он је попримио сасвим нов и неочекиван облик[12] и наставио се кроз осврте на прошлост[13], те на рашчлањивању ко је био „убог“, а ко „подвижник“. :) Наравно, све то заиста није проблем за Њикипедију, или боље рећи, проблем нам је напокон решен захваљујући дивним нам и непогрешивим лингвистима[14], али јесте проблем за мене. Наиме, колико год се трудио, не могу да будем духовитији од разговора који је вођен на тргу и одузео силне килобајте, али нажалост, што и није нека новост овде, ама баш никаквог циља није имао. Оно што је фасцинантно у свему овоме је заправо њикипедијански карактер, који је редак чак и међу шљивама. Уместо да обе стране буду задовољне, јер је једна добила свој Бирмингем, а друга свог Прћића, што је најбољи могући компромис[15], испало је да су обе стране несрећне, и даље у сукобу, а егзодус се наставио. Шта рећи, а не заплакати? :)

Лепо је летети[уреди извор]

Некако је најбоље почети од главе, али сам ја одлучио да завршим са њом.[16] А глава је на нашој Њикипедији... главна страна, наравно.[17] Не тако давно, постало је есенцијално важно да нам главна страна и полети, односно да на њу убацимо ваздухопловство. Просто је било чудо како ваздухопловство није постојало од почетка времена на главној страни, јер је оно фундаменталније и од најфундаменталнијих наука попут физике, хемије и биологије, па и од књижевности. И пре него што су почели да пишу и истражују природу око себе, наши преци су увелико летели, јер сам потпуно убеђен да је тамо неки пећински човек свако мало падао са планина и пре него што је могао да каже нешто смисленије од „ууук?“ Додуше, тај лет свакако није имао срећан завршетак, али боже мој, сваки почетак је тежак, те праћен неуспесима. Дакле, историја летења је древна и ја је не бих доводио у питање. Мада морам да признам да сам довео у питање мотиве наших Њикипедијанаца због чега је потребно поукидати све друге и мање фундаменталне области попут астрономије, рецимо, а приказати у пуном сјају ваздухопловство као, не знам да ли сам поменуо - фундаменталну, али исто тако и интердисциплинарну[18] област и нисам се баш најбоље провео[19]. Наиме, слеп код очију, уопште нисам видео очигледно; није нама главна страна лоша зато што садржи смешу чланака, категорија и портала, већ зато што не садржи ваздухопловство. Јер када је коначно и помалко на силу угуран тај портал, све се смирило. И би светлост. :) У очекивању неке нове фундаменталне области, попут кукичења рецимо, поздрављам вас, драги моји Њикипедијанци. :)--Методичар зговор2а 22:05, 3. новембар 2010. (CET)[одговори]

Фусноте илити моји пропратни коментари[уреди извор]

  1. ^ у недостатку адекватније речи, јер мене је залуд молити, а притисцима углавном не попуштам
  2. ^ мада је по речима једног злог админа, који ме већ традиционално нервира, то заправо блог, ако је уопште његово мишљење меродавно, а није :)
  3. ^ што је пријатна промена овде на Њикипедији, само је, ето, именски простор погрешан :)
  4. ^ Што ће рећи, „кад си већ у радњи“.
  5. ^ хм.
  6. ^ који иначе беже цик-цак
  7. ^ мада није објаснио и како, што је добро, јер је некада управо објашњење лоше по вас :)
  8. ^ иако никада нисам умео да памтим бројке
  9. ^ а ако је, као што кажу, понављање мајка мудрости, ми смо онда достигли највише сфере духовности само читајући поменуту расправу :)
  10. ^ 180.000 :)
  11. ^ додуше имали бисмо и мање глупости у нашој енциклопедији, али боже мој :)
  12. ^ море, да се не лажемо ми, облик је и те како био очекиван, јасно као дан је било да ће неко ликовати; једино смо могли да „бацимо“ неку опкладу колико времена након вести ће за то бити потребно :)
  13. ^ флешбекове или само флешеве или само бекове, како ко то већ посматра
  14. ^ наравно, што се не би могло рећи за све друге струке. А не, ту већ важи правило; јесте да је он урадио свашта у тој области и сви живи га признају, али он као не греши, а? Па ваљда је за веровати новинарима који, додуше, час тврде једно, час друго, али кога је брига, када већ правопис није у питању. :)
  15. ^ једноставно питање: можете ли да смислите бољи?
  16. ^ како год ви то схватили
  17. ^ а шта сте мислили да ћу да напишем друго?
  18. ^ па рецимо да је то оксиморон, али немојмо цепидлачити :)
  19. ^ баш као и админ који је, некоректно, изнео своје мишљење, што је тежак пропуст :)