Рановизантијско утврђење и црква Св. Николе у Сијаринској бањи

С Википедије, слободне енциклопедије
Рановизантијско утврђење и црква Сбетог Николе у Сијаринској Бањи
Опште информације
МестоСијаринска Бања
ОпштинаМедвеђа
Држава Србија
Врста спомениканепокретно културно добро
Време настанка6. век
Тип културног добраархеолошко налазиште

Рановизантијско утврђење и црква Св. Николе у Сијаринској Бањи је археолошко налазиште и налази се на територији општине Медвеђа у Јабланичком округу. Налазиште је у приватној својини и проглашено је за непокретно културно добро.

Историја[уреди | уреди извор]

Археолошко налазиште се налази на узвишеном платоу поред кога протиче Бањска река и чине га остаци утврђења са бедемом, једном кулом и црквом. Покретни археолошки налази су ретки док су у шуту видљиви делови опека рановизантијског периода. Утврђење и старији сакрални објекат подигнути су у 6. веку.[1] На темељима старијег сакралног објекта у 14. веку подигнута је црква која је била живописана. Око цркве се налази гробље са гробним укопима покривеним хоризонталним надгробним плочама, а јужно од цркве утврђен је део зида ширине 1,5 m.[2] На остацима те цркве започета је 1930. године изградња нове цркве, која није завршена. Данашња црква је саграђена 1988. године према новом пројекту. Археолошко налазиште је значајно због фортификационог, сакралног, културног и историјског континуитета на широј територији позноантичког града Јустинијане Приме (Царичин Град).

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Рановизантијско утврђење и црква Светог Илије у Сијаринској Бањи”. kultura.rs/. Архивирано из оригинала 17. 02. 2022. г. Приступљено 17. 02. 2022. 
  2. ^ „Одлука о утврђивању Рановизантијског утврђења и цркве Св. Илије у Сијаринској Бањи за археолошко налазиште: 50/2012-24”. pravno-informacioni-sistem.rs/. 18. 5. 2012. Приступљено 17. 02. 2022.