Регионални културни центар Стара Молдава

С Википедије, слободне енциклопедије
Регионални културни центар Стара Молдава
ОснивачСавез Срба у Румунији
Датум оснивања7. децембар 2023.
Типустанова културе
СедиштеСтара Молдава, Румунија

Регионални културни центар Стара Молдава (рум. Centrul cultural regional Moldova Veche) је српски културни центар у месту Стара Молдава у Румунији. У згради културног центра функционишу и библиотека „Никола Гавриловић” и културно-уметничко друштво „Стара Молдава”.

Историја[уреди | уреди извор]

Изградња културног центра је започета 2018. године, средствима које је обезбедио Савез Срба у Румунији. Вредност инвестиције је преко четири милиона леја. На површини од хиљаду квадратних метара, саграђен је објекат у коме се налази вишенаменска сала у којој ће моћи да се организују приредбе, састанци и скупови, а поседује и простор за смештај Срба који буду долазили из других крајева у циљу подршке културно-уметничким активностима.[1] Модерно здање се налази на самој обали Дунава, на локацији где је некад била општина Стара Молдава. Регионални културни центар је свечано отворен 7. децембра 2023. у присуству великог броја званичника, званица и мештана. Свечана церемонија је отпочела резањем врпце и освећењем просторија. Том приликом су интониране химне Румуније и Србије. Чин освећења обавили су протојереј-ставрофор Василије Плестић, парох старомолдавски и намесник Соколовачког намсништва Епархије темишварске, затим Бранислав Ђорђевић, свештеник у Лесковици, Дејан Жигум, парох у Дивићу, Сава Станковић, парох у Белобрешки, Верољуб Гвозденовић, свештеник у Радимни и Сава Мареш, парох у Мачевићу. Уз свештенике појао је хор српске православне цркве у Старој Молдави. Догађају су присуствовали Огњан Крстић, председник Савеза Срба у Румунији и посланик у Парламенту Румуније, Јон Кисалица, председник општине Нова Молдава, Никола Курић, председник општине Свиница и потпредседник Савеза Срба, Олгица Гица, председница општине Соколовац,[2] Адина Марилена Радић, заменица префекта жупаније Караш-Северин, потпредседници Савеза Срба, председници и представници месних организација Савеза Срба Банатске клисуре, Пољадије и Горњег Баната и други.[3] Програм је водила књижевница Љубица Рајкић, а за музички део побринуо се дуо „Мућкалице”, виртуози из Београда, хармоникаш Ненад Љубеновић и гитариста Зоран Анић.[4]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Centrul cultural destinat sârbilor din Clisura Dunării se înalță într-un an cât altele-n 10”. expressdebanat.ro (на језику: румунски). 
  2. ^ Наша реч 2023, стр. 15.
  3. ^ Наша реч 2023, стр. 16.
  4. ^ Наша реч 2023, стр. 17.

Литература[уреди | уреди извор]

  • „Нова српска кућа у Старој Молдави”. Наша реч: 15—17. 15. децембар 2023.