Реина дел Сид

С Википедије, слободне енциклопедије
Реина дел Сид
Лични подаци
Пуно имеРахела Кордова
Датум рођења(1988-03-08)8. март 1988.
Место рођењаФарго, (Северна Дакота), САД
Занимањемузичар, текстописац
Музички рад
Активни период2008 - данас
Жанрфолк рок, инди фолк, инди рок, блуграс музика
Инструментвокал, гитара
Издавачка кућаNPR
Остало
Веб-сајтellecordova.com

Рахела Кордова (енгл. Rachelle Cordova; Фарго,Северна Дакота, 8. март 1988), познатија по сценском имену Реина дел Сид, америчка је кантауторица и водитељица истоименог фолк / рок састава са седиштем у Минеаполису, Минесота, Сједињене Државе.

Биографија[уреди | уреди извор]

Дел Сид и њен бенд до данас су издали три студијска албума: (Reina del Cid & the Cidizens) објављен 2012., The Cooling, 2015. и Рерун Сити у 2017. Последња два албума су снимљена у Пачидерм Студију (Pachyderm Studios). Песме са другог албума објављене су на NPR, и Beable Music. Њихово накнадно сингл издање, "Death Cap" и пратећи музички спот који је снимљен на Исланду, представљен је у часопису Пасте Магазине (Paste Magazine).

Након што је 2010. дипломирала на Универзитету у Минесоти, (дипломирала је енглеску књижевност), радила је као помоћник уредника на Универзитету Минесота Прес. Њено сценско име потиче из референци на шпанску литературу: њена гитара носи назив "Ел Сид", добила је име по истоименом кастилском племићу, а њено име "Реина", на шпанском значи краљица, краљица гитаре.

Дел Сид и њен бенд развили су значајно праћење на свом You Tube каналу као независни извођачи. Редовно објављује оригиналне песме и серију видеа на свом каналу, Reina del Cid, који се претходно звао Недељнa јутрa са Реином дел Сид.

У јулу 2019. дел Сид је најавила да предстоји издање новог целовечерњег албума Морзеов Код који ће бити објављен 4. октобра 2019.

Чланови бенда[уреди | уреди извор]

Реина дел Сид, главни вокал и ритам гитара

Тони Линдгрен, гитара и пратећи вокал

Ендру Форман, бас

Нејт Бабс, бубњеви

Зах Шмит, бубњеви 2015–2018

Дискографија[уреди | уреди извор]

  • blueprints, plans – Released September 15, 2012 (Credited to Reina del Cid & the Cidizens)
  • The Cooling – Објављено 16. јуна 2015.
  • Rerun City – Објављено 8. децембра 2017.

Референце[уреди | уреди извор]