Ринка (острво)

Из Википедије, слободне енциклопедије
Ринка
Rinca2.jpg
Географија
Површина 198 km2
Администрација

Ринка (инд. Pulau Rinca) једно је од 17.508 острва Индонезије које се налази у провинцији Источна Нуса Тенгара. Најпознатије је као природно станиште једног од највећих гуштера на планети комодског змаја и бројних других ендемских врста. Острво је део малосундског архипелага и Националног парка Комодо. Површина острва износи 198 км². Број становника је око 1.300.

Животни услови за локално становништво су доста тешки. Услови за школовање деце су веома ограничени тако да неке невладине организације помажу у снабдевању књигама на острву Ринка.[1] Локално становништво такође мора да буде пажљиво када су у питању комодски змајеви који повремено нападају и убијају људе.[2]

С обзиром да је Ринка мање познато острво од Комода, то је одлично место да се виде комодски змајеви у свом природном окружењу где их мање људи омета. Дневна путовања се организују малим бродом са Флореса. Поред комодским змајева на острву имају станиште и многе друге животињске врсте као што су дивље прасе, буфали и многобројне врсте птица.

Rinca Island - Pulau Rinca.jpg

Острва Ринка и Комодо представљају пролаз у правцу север-југ између Индијског океана и Флореског мора. С обзиром на уски пролаз између две велике водене површине, у водама између Ринке и Комода се срећу многи вирови и океанске струје брзине веће и од 10 чворова.[3]

Референце[уреди]

  1. Eva Muchtar, 'Gardens of Learning', The Jakarta Post Weekender, 26 April 2012.
  2. Markus Makur, 'Giant lizard attack: Komodo dragon bites elderly woman on Rinca island', The Jakarta Post, 13 October 2012.
  3. Komodo National Park - http://www.komodo-gateway.org/marine.html

Види још[уреди]