Мала Сундска острва

С Википедије, слободне енциклопедије
Карта Малих Сундских острва
Сателитски снимак Малих Сундских острва

Мала Сундска острва, често названи и Мали Сунди су архипелаг у малајском архипелагу. Заједно с Великим Сундским острвима чине Сундска острва.

То је група од шест већих и великог броја мањих и веома малих острва источно од Јаве. Укупна површина им је око 87.700 км², а број становника је око 12 милиона. Највећа острва су (од запада према истоку): Бали, Ломбок, Сумбава, Флорес и Тимор, а јужно од Флореса је Сумба.

На источном делу Тимора налази се самостална држава Источни Тимор којој припада још и западнотиморска енклава Окуси-Амбено и мала острва Атауро и Јако. Остатак острва припада Индонезији и део је регије Нуса Тенгара, што на индонежанском језику значи „југоисточна острва“, која се дели на провинције Бали, Источна Нуса Тенгара и Западна Нуса Тенгара.

Мала Сундска острва су вулканског порекла, па су сва острва брдовита. Највиша тачка ове скупине је врх Риндјани, 3.725 метара, на Ломбоку. Главне пољопривредне културе су пиринач и кафа. Од природних богатстава на острвима има нафте, гвожђа, мангана и бакра.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]