Ручна бомба

Из Википедије, слободне енциклопедије

Ручна бомба, кашикара или граната, експлозивна направа која се баца рукама. Служи за уништавање, привремено и трајно онеспособљавање, и омамљивање живе силе, као и уништавање материјалних добара. Бомбу активира руковаоц на одложено а одређено време, или удар о тло, односно чврст предмет.

Грађа[уреди]

Бомба има ове основне делове: тело, упаљач-(иницијална каписла-детонатор), осигурач, експлозивно пуњење.

Принцип дејства[уреди]

Удар у иницијалну капислу-детонатор производи варницу која пали експлозивно пуњење. Експлозија пуњења, зависно о јачини и намени бомбе, распрскује металне делове тела и садржину бомбе и тако извршава бојево дејство. Експлозивно пуњење ствара притисак који распрскује тело бомбе и тако чини њено бојево дејство на живу силу и материјална добра. Осигурач спречава нежељено активирање бомбе. Формацијски је обавезна у саставу наоружања војника као и полицијских снага посебних намена. Гранатири (бомбаши) су руковаоци специјализовани за бацање бомби. [1]

Историја[уреди]

У Кини су се за време династије Сонг (960. - 1279. године) користиле направе под називом Жен Тијан Леи, које су се правиле тако што су кинески војници пунили барутом керамичке или металне посуде. 1044. у кинеској војној књизи, написани су рецепти за прављење различитих ручних експлозивних направа, које по Џозефу Нидхему, представљају прототип модерне ручне бомбе.[2]

Врсте ручних бомби[уреди]

  • Експлозивне бомбе

- Бомбе са куглицама, чија убојита моћ се постиже распршивањем великог броја куглица приликом експлозије

- Потресне бомбе - које немају куглице већ се убојна моћ остварује коришћењем експлозива

- Противтенковске бомбе - бомбе јаке разорне моћи, које се користе против тенкова и осталих оклопних возила

- Топлотне бомбе - производе огромне температуре између 2,200 °C и 2,800 °C. Најчешће се користе за уништавање оружја, артиљерије и возила који су заплењени. Смртоносна је када се активира у близини човека.

  • Несмртоносне бомбе

- Шок бомбе - које изазивају јак бљесак и звук, ослепљујући човека на пет секунди и на тај начин омогућавајући деловање у насталој ситуацији. Ове бомбе су погодне приликом акција хапшења, најчешће их користе специјалне јединице полиције.

- Бомбе са гуменим куглицама - за разлику од металних шрапнела које имају убојну моћ, ове бомбе изазивају тренутну онеспособљеност субјекта обарајући га на земљу и на тај начин дају тактичку предност јединици да изврши предвиђени задатак. Најчешће их користе специјалне јединице полиције приликом хапшења.

- Ошамућујуће бомбе - ове бомбе су пуњене барутом и својом експлозијом у близини субјекта изазивају ошамућујући ефекат. Kористе се приликом тренинга и вежби.

  • Хемијске и гасне бомбе

- Димна бомба - ове бомбе се користе за давање сигнала, јарких боја и за изазивање отежаног дисања и вида код субјекта и на тај начин његово приморавање да напусти објекат који је користио као склониште.

- Сузавац - сузавац је веома сличан димним бомбама, само што се користе други хемијски агенси који изазивају сузење очију, иритацију носа и грла. Користи се најчешће на спортским приредбама, демонстрацијама, за обуздавање масе окупљених људи.

- Молотовљев коктел - представља бомбу која се лако прави. У стаклену флашу се сипа бензин, а затим се убаци комад тканине који се потом запали. Након тога, пре него што се ватра разгори до бензина, баца се на објекат и изазива запаљење бензина приликом разбијања флаше. Ова бомба је добила назив по руском политичару Молотову.

Ручне бомбе[уреди]

Референце[уреди]

  1. Група аутора, Мала енциклопедија Просвета, Просвета, Београд, 1959.г.
  2. Joseph Needham: Science and civilization in China: Vol. 5; Part 6: Chemistry and chemical technology; Military technology: missiles and sieges, Cambridge University Press 1994. ISBN 0-521-32727-X.
  3. Harold Miles Tanner (30 March 2009). China: A History. Hackett Publishing. ISBN 978-0-87220-915-2. стр. 204.. "First known illustration of a fire lance and a grenade"
  4. Jump up ^ Derk Bodde (1987). Chinese Ideas About Nature and Society: Studies in Honour of Derk Bodde. Hong Kong University Press. ISBN 978-962-209-188-7. стр. 300.. Retrieved 15 February 2013.