Молотовљев коктел

С Википедије, слободне енциклопедије
Молотовљев коктел. На флаши је видљив систем за самозапаљење.

Молотовљев коктел је врста јефтиног приручног запаљивог оружја које користе криминалци, терористи, урбани герилци, нерегуларне војне јединице, али и припадници регуларних армија.

Израда, верзије и начин дејства[уреди | уреди извор]

Молотовљев коктел се састоји од обичне стаклне флаше напуњене запаљивом течношћу и једноставног система за паљење. Најједноставнија верзија је да се у флашу сипа запаљива течност, најчешће бензин или неки други нафтни дериват, нпр. дизел гориво и да се флаша запуши крпом натопљеном истом течношћу. Непосредно пред дејствовање, крпа се запали и флаша се баци. Када се флаша разбије након удара у мету, упаљена крпа пали просуту течност која се раширила на великој површини.

Као гориво се могу користити и разне друге запаљиве течности, као што су етанол, метанол, моторна уља, петролеј, терпентин, разређивачи, па чак и пића са високим садржајем алкохола. Гориво се може комбиновати са другим материјама ради постизања различитих дејстава. Мрвице рендисаног сапуна или детерџенти за судове помешани са бензином или дизел горивом стварају густу масу која се лепи за површине као напалм и гори знатно дуже, стварајући при томе густ и загушљив дим. Сличан ефекат ствара и додавање полистирена, моторних мазива или вазелина. Додавање сумпорне киселине омогућава самозапаљење ако се на флашу залепе шибице, па није потребно палити направу отвореним пламеном.

За све варијанте је карактеристично да су једноставне и јефтине за израду, праве се од материјала доступних на лицу места и начин израде се лако прилагођава у зависности од тренутно доступних средстава.

Запаљива приручна средства су нарочито ефикасна против возила и оклопних средстава као и бункера и утврђених положаја.

Настанак и име[уреди | уреди извор]

Име је добио по совјетском министру спољних послова Вјачеславу Михаиловичу Скрјабину коме је надимак био Молотов (На руском чекић). Молотовљев коктел је почео да се примењује у освит Другог светског рата, прво у Шпанском грађанском рату, а потом у совјетско-финском зимском рату. У Зимском рату су совјетске трупе користиле касетне бомбе, за које је Молотов у радио-обраћању совјетској јавности тврдио да су пакети хране намењени изгладнелом финском становништву. Финска војска је у борби против совјетских тенкова користила ово оружје, које су прозвали „Молотовљев коктел“ уз образложење да „Молотов обезбеђује Финцима храну, а Финци Совјетима пиће“.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]