Рушевине гробљанске цркве у селу Граничане

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Рушевине гробљанске цркве у селу Граничане
Опште информације
МестоГраничане
ОпштинаЛепосавић
Држава Србија
Време настанка15./17. век
Тип културног добраСпоменик културе
Надлежна институција
Надлежна установа за заштитуПокрајински завод за заштиту споменика културе Косова и Метохије
СедиштеПриштина - Лепосавић
АдресаТрепчино насеље бб 38218

Рушевине гробљанске цркве у селу Граничане, насељеном месту на територији општине Лепосавић, на Косову и Метохији, представљају непокретно културно добро као споменик културе.

У Селу Граничане које је у близини Лепосавића, на јужним обронцима Копаоника, налазе се остаци старе цркве, највероватније посвећене празнику Христовог Уласка у Јерусалим, пошто је у народу позната као Цвети. Смештена је на сеоском гробљу, а у њеној непосредној близини је средином 19. века била подигнута прва српска школа на овој територији, као и нова црква, која је само после петнаестак година срушена.

Основ за упис у регистар[уреди]

Решење Покрајинског завода за заштиту споменика културе у Приштини, бр.246 од 15. 4. 1971. г. Закон о заштити споменика културе (Сл. гласник СРС бр. 3766).

Види још[уреди]

Извори[уреди]

Спољашње везе[уреди]


Напомена: Садржај овог чланка је једним делом или у целости преузет са http://www.sanu.ac.rs. Носилац ауторских права над материјалом је дао дозволу да се исти објави под слободном лиценцом. Доказ о томе се налази на OTRS систему, а број тикета са конкретном дозволом је 2009072410055859.