Рушевине цркве Јовча

С Википедије, слободне енциклопедије
Рушевине цркве Јовча
Опште информације
МестоБостане
ОпштинаНово Брдо
Држава Србија
Време настанка15. век
Тип културног добраСпоменик културе
Надлежна установа за заштитуПокрајински завод за заштиту споменика културе Косова и Метохије

Рушевине цркве Јовча се налазе насељеном месту Бостане на територији општине Ново Брдо, на Косову и Метохији. Име је добила о Сасима, рударима који су радили у руднику. Представљају непокретно културно добро као споменик културе.

Назив и прошлост[уреди | уреди извор]

Назив цркве Јовча потиче од имена ктитора или светитеља Јована коме је црква била посвећена. Подигнута је крајем 14. или почетком 15. века, а порушена је у 16. веку. Црква Јовча је једна од четири градске цркве које су припадале Новом Брду, највећем рударском месту и најзначајнијем урбаном средишту у средњовековној Србији.

Архитектура[уреди | уреди извор]

Црква је мањих димензија правоугаоне основе са апсидом изнутра полукружном, а споља тространом. Црква је јендобродна грађевина димензија 14,30 х 6,90 м и дебљине зидова 65 до 70 цм. Подигнута је од притесаног камена, сиге и црвене брече који су везивани кречним малтером. Под је био поплочан каменим плочама неправилног облика, а само у олтарском делу плоче су биле правилно сложене. Сачуван је и део каменог постоља часне трпезе. Орнаментисани камени фрагменти припадају пластичној декорацији Моравске школе.

Основ за упис у регистар[уреди | уреди извор]

Одлука о утврђивању остатака цркве Јовча за археолошко налазиште, бр. 1435 (Сл. гласник РС бр. 51 од 13. 11. 1997). Закон о културним добрима (Сл. гласник РС бр. 71/94)

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]


Напомена: Садржај овог чланка је једним делом или у целости преузет са http://www.sanu.ac.rs. Носилац ауторских права над материјалом је дао дозволу да се исти објави под слободном лиценцом. Доказ о томе се налази на OTRS систему, а број тикета са конкретном дозволом је 2009072410055859.