Рушевине цркве Богородице Браинске

С Википедије, слободне енциклопедије
Рушевине цркве Богородице Браинске
Рушевине цркве Богородице Браинске
Опште информације
МестоБраина
ОпштинаПодујево
Држава Србија
Време настанка14. век
Тип културног добраСпоменик културе
Надлежна установа за заштитуПокрајински завод за заштиту споменика културе

Рушевине цркве Богородице Браинске се налазе у насељеном месту Браина, у општини Подујево, на Косову и Метохији. Представљају непокретно културно добро као споменик културе.

Село Браина, данас албанском село у жупи Лаб, око 25 км југоисточно од Подујева, историјски извори помињу још у 14. веку, када га је цар Урош, између 1355. и 1371. године, повељама даровао светогорском манастиру Св. Пантелејмона. Историјски извори помињу три цркве из 14. века: Богородица Пречиста Браинаса (Браинска), Свети Никола и Свети Петар, обе као метоси истог манастира. У селу постоје и остаци старог српског гробља, оскрнављеног у Другом светском рату.

Археолошки неистражени, остаци цркве високо на брду изнад села, зарасли су у коров.

Основ за упис у регистар[уреди | уреди извор]

Решење Покрајинског завода за заштиту споменика културе у Приштини, бр. 524 од 20. јула 1966. Закон о заштити споменика културе (Сл. гласник СРС бр. 51/59).

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]


Напомена: Садржај овог чланка је једним делом или у целости преузет са http://www.sanu.ac.rs. Носилац ауторских права над материјалом је дао дозволу да се исти објави под слободном лиценцом. Доказ о томе се налази на OTRS систему, а број тикета са конкретном дозволом је 2009072410055859.