СИПА (агенција)

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Амблем СИПА-е

СИПА (Државна агенција за истраге и заштитуенгл. State Investigation and Protection Agency) је босанскохерцеговачка државна полицијска агенција. СИПА је под управом Министарства безбедности БиХ, те је прва полицијска агенција на државном нивоу након потписивања Дејтонског мировног споразума.

САД су донирале 300.000 $ за СИПА-у.

Оснивање и надлежност[уреди]

Агенција је основана 2002. године под називом Агенција за информације и заштиту. Задатак агенције био је првобитно прикупљање и обрада података од интереса за провођење међународних и кривичних закона БиХ, као и за заштиту врло важних особа, дипломатско-конзуларних представништава и објеката институција Босне и Херцеговине, и дипломатских мисија.[1] У јуну 2004. године трансформисана је у Државну агенцију за истраге и заштиту, те је добила полицијска овлашћења и постала прва полицијска агенција која своју надлежност остварује на целој територији Босне и Херцеговине. Агенција је добила оперативну самосталност, а задаци су јој:[1]

  • спречавање, откривање и истрага кривичних дела из надлежности Суда БиХ
  • физичка и техничка заштита штићених особа и објеката
  • заштита угрожених сведока и сведока под претњом и слично

СИПА је, према томе, између осталог надлежна за:

Структура[уреди]

Седиште агенције је у Источном Сарајеву. На челу агенције је директор, чији службу тренутно обавља Горан Зубац. Директору у вршењу службе помажу заменик и два помоћника.

Постоје три регионалне канцеларије СИПА-е, са седиштима у Бањој Луци, Мостару и Тузли.

Референце[уреди]

  1. 1,0 1,1 „Службена страна СИПА-е”. Архивирано из оригинала на датум 31. 10. 2009. Приступљено 13. 12. 2009. 

Извори[уреди]

Спољашње везе[уреди]