Мостар

Из Википедије, слободне енциклопедије
За друге употребе, погледајте Мостар (вишезначна одредница).
Мостар
Стари мост и стари део Мостара
Стари мост и стари део Мостара
Грб
Основни подаци
Држава Застава Босне и Херцеговине Босна и Херцеговина
Ентитет Застава Федерације Босне и Херцеговине Федерација Босне и Херцеговине
Кантон Застава Херцеговачко-неретванског кантона Херцеговачко-неретвански кантон
Град Мостар
Становништво
Становништво (2013) Пад 65.286
Положај
Координате 43°20′58″ СГШ; 17°48′45″ ИГД / 43.349444° СГШ; 17.8125° ИГД / 43.349444; 17.8125 Координате: 43°20′58″ СГШ; 17°48′45″ ИГД / 43.349444° СГШ; 17.8125° ИГД / 43.349444; 17.8125
Временска зона UTC+1 (CET), љети UTC+2 (CEST)
Мостар на мапи Босне и Херцеговине
Мостар
Мостар
Мостар на мапи Босне и Херцеговине
Остали подаци
Поштански број 88000
Позивни број 036

Мостар је насељено место у Босни и Херцеговини, смештено на обалама реке Неретве у сред Херцеговине. У Мостару се налази управно седиште истоименог града и Херцеговачко-неретванског кантона. По броју становника ово је највеће насељено место у Херцеговини. Према попису из 1991. године, Мостар је имао 75.865 становника. Према прелиминарним подацима пописа становништва 2013. године, у насељеном месту Мостар пописано је 45.291 лица.[1]

Познат је по чувеном Старом мосту, изграђеном у 16. веку, који је срушен по наређењу команданта ХВО-а (Хрватско вијеће одбране) Слободана Праљка 1993. године, да би након рата био изграђен поново. Околина Мостара је веома насељена са богатим селима, попут села Потоци (2921 становника 1991), Врапчићи (3461 становника 1991) и Родоч (4499 становника 1991).

Географија[уреди]

Положај[уреди]

Мостар се налази на југу Босне и Херцеговине, тачније, у центру Херцеговине. Градско подручје (Мостар и његова околина) географски се може описати као чвориште северне, западне и источне Херцеговине. Кроз центар града се протеже кањон ријеке Неретве, па је Мостар познат и под надимком „град на Неретви“.

У градском подручју (општини) Мостар смештене су три котлине: Бијело поље на северу, у којој је смештена већина северних приградских насеља; Мостарска, у којој је смештен град Мостар и већина западних приградских насеља, и Бишће Поље на југу, у којој је смештена већина јужних приградских насеља и мостарска индустријска зона.

Најпознатија брда око мостарске котлине су: Хум, Брканово брдо, Галац, Орловац, Микуљача, Жовница, Планиница и Фортица, а сам град се налази на надморској висини од 60-80 метара. Две најпознатије планине које се налазе у близини Мостара су Вележ и Прењ. Кроз Мостар теку ријеке Неретва и Радобоља, а у његовој ближој околини налазе се: Дрежанка, Буна, Буница и Јасеница. Мостар је, као и већина херцеговачких градова, веома кршевит.

Клима[уреди]

Мостар има умерену средоземну климу са блажим, али хладним зимама (уз мало или нимало снега), те веома врућим летима, када температуре у хладу знају износити и до 45 °C. Због тога је Мостар био један од најтоплијих градова у бившој Југославији, а данас је, уз Требиње и Неум, најтоплији град у Босни и Херцеговини. Мостар је уз Атину град са највише сунчаних дана у години, а снег у Мостару је права реткост. Зиме у којима се снег у Мостару задржао више од 15 дана: 1955./1956. (15 дана), 1962./1963. (23 дана), 1984./1985. (27 дана), 2004./2005. (15 дана) и 2011./2012. (26 дана).

6. августа 2008. жива у термометру у 13 сати у средишту Мостара досегнула је 39, а на сунцу је измерено чак 56,4 °C.[тражи се извор од 12. 2015.] Тачно у поноћ, у ноћи са четвртка, 16. јула, на петак, 17. јула 2009. у Мостару је забележена температура зрака од 29,3 °C, што је, по речима метеоролога из Федералног хидрометеоролошког завода, највиша ноћна температура икада забележена од 1893. откад се у БиХ службено воде метеоролошка мерења.[тражи се извор од 12. 2015.]

Клима у Мостару се у последњих десетак година приметно мења. Пре изразито сушна клима данас је све влажнија и влажнија, што летње врућине чини несношљивим и често зрелим за проглашавање елементарне непогоде. Мостар ипак има угодну климу погодну за узгој различитих врста воћа и поврћа. Јесени и пролећа у Мостару знају бити изразито кишовити.


Климатограм Мостара
Показатељ \ Месец Јан Феб Мар Апр Мај Јун Јул Авг Сеп Окт Нов Дец Год.
Средњи максимум, °C 8 11 15 19 24 28 31 31 27 21 15 10 20,0
Средњи минимум, °C 2 3 5 8 13 16 19 19 15 11 7 3 10,0
ИЗВОР(И): MSN Weather


Историја[уреди]

Мостар

Шире подручје данашњег Мостара било је насељено још у праисторијском времену, што потврђују бројна налазишта (више од 150) из неолита, бакарног, бронзаног и гвозденог доба. Међу њима су насељене пећине, гробови, оружје, предримски новац и сл. Уз сточарство и земљорадњу у железном добу се развија и трговина с околним средиштима.

За време римске управе подручје су насељавала илирска племена, а административно је припадао далматинској провинцији. У то доба настају и путеви у долини Неретве. Базилика из 3. - 6. века у Циму (данас део Мостара) вероватно је била седиште бискупије Сарсентерум, која се налазила на подручју данашње Херцеговине.

Средњи век[уреди]

Ново раздобље настаје падом Царства и досељењем Словена. Током раног средњег века подручје Мостара припадало је покрајини Захумље (Хум). Упркос врховној власти Франака, ови су крајеви имали одређени степен самосталности, посебно за кнеза Михајла Вишевића (910950.). Подручјем су једно време владали Немањићи, затим босански бан, а током 14. - 15. века све су снажнији хумски кнезови. Један од њих - Стефан Вукчић Косача (у народним песмама познат и као Стјепан због ијекавског говора), који је столовао у Благају поред Мостара, 1448. добија титулу херцега (одатле и назив Херцеговина).

Дан оснивања града Мостара везан је уз изградњу две куле/утврђења, средином 15. века, вероватно у доба херцега Стјепана. Утврђење на десној обали Неретве звало се Цимски град, а на левој Небојша. И први писани спомен Мостара везан је уз ове две куле: дубровачки извештај од 3. априла 1452. описује како се Владислав Херцеговић побунио против оца Стјепана, отевши му неке поседе. У извештају стоји: "ha preso quello di ... Blagay et do castelli al ponte de Neretva (узео је ... Благај и два утврђења на мосту на Неретви).

Име „Мостар“ први се пут појављује у турском попису становништва из 14681469., а да се оно односи на насеље око две куле на Неретви, јасно је из једног документа са седнице већа Дубровачке републике 1474.

Османлијско раздобље[уреди]

Мостар крајем 19. века

Турско освајање Мостара догодило се вероватно 1468. У Мостару је тада боравило око 35 османлијских војника, којима су подељени поседи, а затечени становници су постали кметови. Испочетка средиште кајмакамлука, Мостар је захваљујући саобраћајној важности прелаза преко Неретве почетком 16. века постао седиште Херцеговачког санџака. Године 1566. дотадашњи дрвени мост замењен је каменим, одлука којој је допринио административни и саобраћајни развој града.

У 16. и 17. веку бележи се интензивно ширење града; крајем овог раздобља Мостар је имао око 10.000 становника. Град се развијао као типично османлијско насеље, с карактеристичним стамбеним четвртима - махалама, и трговачком четврти - чаршијом. Током 18. века дошло је до стагнације и пада броја становника.

Године 1833. основан је посебан Херцеговачки пашалук са седиштем у Мостару, на челу с Али-пашом Ризванбеговићем, који је добио и везирску титулу. Отворени су и конзулати неких земаља (Аустрија, Италија, Русија, Британија и Француска). Саобраћајном значају допринела је изградња пута Мостар-Метковић 1862.

Други свјетски рат[уреди]

Масовна хапшења и убијања мостарских Срба (у првом реду интелигенције) почела су 24. Јуна 1941. по подне. Хапшења су вршена по кућама, канцеларијама, занатским радионицама, на Лучкој малти, трговима, улицама, баштама, њивама, непрекидно три дана. Претходно је наређено да Срби и Јевреји за три дана не излазе из својих кућа, уз претњу да ће сваки онај који прекрши наређење бити на лицу места стрељан. Захваљујући томе, за три дана (24., 25. и 26. јуна) ухапшено је 450 људи и стрпано у жандармеријску станицу и школу „Краљице Марије“ која је претворена у сабирни логор. Билу су то људи из свих друштвених слојева: интелектуалци, радници, сељаци, занатлије, трговци, службеници, пензионери.

Међу првима су похашени познати мостарски трговци: Шаин, Радуловић, Кадијевић, Пешко, Чоловић, Тохољ, Њуњић, Комад, Хамовић, Черековић, Комненовић, Миљевић, и други; свештеници: В. Гвозденовић, Ј. Војовић, Д. Ашкрабић, О. Радић, П. Пејановић, В. Петковић; просветни радници: Д. Мучибабић, Ђ. Тилимбат П. Јанић, као и многи други. Похапшени људи су већ наредне ноћи убијени на мостовима мутне и крваве Неретве, на Скакалима, у Сутини, код Ортијешког гробља, у селу Илићима, код рудника мрког угља и другим стратиштима. Највише је оних који су камионима одвезени пут Читлука, Љубушког и Широког Бријега, поклани ножевима или побијени маљевима, моткама специјално направљеним гвозденим шипкама и сурвани у неку од знаних и незнаних јама и других масовних људских гробница.

Сведоци које је саслушавала Земаљска комисија за утврђивање злочина окупатора и њихових помагача наводе да су тих суморних јунских дана својим очима гледали како усташе одвозе пуне камионе везаних Срба према Читлуку и Широком Бријегу и како се доцније враћају с празним камионима, каљави и крвави свраћају у кафану на Балиновцу, пију и љубе крваве каме. Сведок Марјан Павелић, на пример истиче да му се као поглавниковом презимењаку усташа Агустин Турк хвалио да је убио 508 Срба и испричао му да су га приликом одвођења мостарских Срба на стратиште, у камиону напала два Србина, која су успела да се одреше, али да их је он савладао и лично убио осморицу.

Становништво[уреди]

Ратна разарања у Мостару 1990-их.

Национална припадност становника 1991:

укупно: 75.865

Познате личности[уреди]

Стари мост у Мостару преко Неретве (фотографија из 1973)

Види још[уреди]

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]

Више информација на тему
Мостар
пронађите на Википедијиним сестринским пројектима:
Претражите Оставу Медији на Остави
Претражите Викивести Актуелности на Викивестима