Самбалски језици

С Википедије, слободне енциклопедије
самбалски језици
Географска распрострањеностЗамбалес, Болинао, Анда, Олонгапо
Језичка класификацијааустронезијски
Подподела
Глотологsamb1319[1]

Самбалски језици су потпородица језичке породице централних лузонских језика, а говоре их припадници филипинске етнолингвистичке групе Самбал која живи у западним обалним подручјима Централног Лузона те у планинским ланцима Замбалеса.

Демографија[уреди | уреди извор]

Језици из самбалске породице језика који — према статистичким подацима за популацију из 2007. године, које је објавио Национални статистички координациони одбор (енгл. National Statistical Coordination Board, NSCB) — имају највише говорника су самбал (200.000), болинао (105.000) и ботолан (72.000).[2] Ове бројке представљају заједничку популацију општина где се говори поједини језик.

За етнолингвистичку подгрупу Самбал или Самбали, процењени број говорника је заснован на укупном броју становника у Санта Крузу, Канделарији, Масинлоку, Палауигу и Иби (општине Замбалеса). За подгрупу Самбал Болинао, пројекција броја говорника је добијена сабирањем популације Анде и Болинаа (општине Пангасинана). Подгрупа Самбал Ботолан, с друге стране, обухвата агрегатни збир популације општина Ботолан и Кабанган. Остатак отпада на мање језике које говори готово само аутохоно становништво Аета (Аита, Агта) из Замбалеса.

Свеукупно гледајући, постоји око 390.000 говорника самбалских језика. Неки живе и у другим градовима који нису поменути изнад: Олонгапо, Батаан и Тарлак. Одређен број је настањен и у метрополитенској области престонице Маниле, у Метро Манили.

Процењује се да такође око 6.000 говорника живи у Панитијану, Кезону и Пуерто Принсеса Ситију. Језике прича и мања група филипинских имиграната у Сједињеним Америчким Државама и Канади. У Дармуту (Нова Шкотска, Канада), примера ради, самбалским језицима се служи клан Самбали (Замбали). У казину у главном граду провинције Нова Шкотска, Халифаксу, неколицина Самбала води карташке игре и друге коцкарске послове. Заједнице и организације филипинских Американаца који говоре самбалске језике у САД постоје у Сан Дијегу и Сан Франциску (Калифорнија), али и на Хавајима.

Унутрашња класификација[уреди | уреди извор]

Роџер Стоун (2008) класификује самбалске језике на следећи начин:[3]

Ајта магбукун није дат у Стоуновој класификацији из 2008. године.

Спољашњи односи[уреди | уреди извор]

Самбалски језици су понајвише повезани са капампанганским језиком и архаичним формама тагалога које се још увек користе у Танају (у провинцији Ризал). Ово је интерпретирано извођењем закључка да су Самбали некада насељавали ова подручја, а потом емигрирали након доласка Тагалога — чиме је ареал аутохтоног становништва померен северно (данашња провинција Самбалес односно Замбалес),[4] а тиме је изазвано сељење аутохоног замбалеског становништва Аета (Аита, Агта). Могуће је и да постоји веза између ових говорника самбалских језика и популације острва провинције Мариндуке и Ромблон, на што указују сличности и неки заједнички елементи традиције те праксе и обичаји.

Говорници[уреди | уреди извор]

Самбалски језици‍
Језик Говорници
Самбал
  
200.000
Болинао
  
105.000
Ботолан
  
72.000
Инди
  
5.000
Антси
  
4.200
Абелен
  
3.500
Амбала
  
2.000
Маривелењо
  
500

Самбал (шп. Zambal) заједничко је уобичајено име за све говорнике самбалских језика. Ово је такође назив и за подгрупу самбалских језика у северним општинама Замбалеса, које чине већину Самбала односно више од 50 посто (200.000) свих говорника самбалских језика (390.000). Самбал се такође може користити као назив за становнике Замбалеса у целини, те резидентно становништво Болинаа и Анде у Пангасинану.

Пример текста[уреди | уреди извор]

У табели испод је дата реченица као пример текста на самбалу, болинау и ботолану. Реч је о изворно филипинској националној изреци,[5] која је у оригиналу на тагалогу, а овде је преведена на енглески и српски језик („Онај ко не зна да се осврне на тачку из које је пошао, неће стићи на своје одредиште.”).

Језик Преводи
Тагалог Ang hindi marunong lumingon sa pinanggalingan ay hindi makararating sa paroroonan.
Српски Онај ко не зна да се осврне на тачку из које је пошао, неће стићи на своје одредиште.
Енглески He [She] who does not know how to look back at his [her] origin will not arrive at his destination.
Самбал Hiyay kay tanda mamanomtom ha pinag'ibatan, kay 'ya maka'lato ha ampako'tawan.
Болинао Si [tawon] kai magtanda’ lumingap sa ibwatan [na], kai ya mirate’ sa keen [na].
Ботолан Hay ahe nin nanlek ha pinag-ibatan, ay ahe makarateng ha lalakwen.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Hammarström, Harald; Forkel, Robert; Haspelmath, Martin; Bank, Sebastian, ур. (2016). „Sambalic”. Glottolog 2.7. Jena: Max Planck Institute for the Science of Human History. 
  2. ^ REGION III (Central Luzon)
  3. ^ „The Sambalic Languages of Central Luzon” (PDF). Архивирано из оригинала (PDF) 17. 05. 2017. г. Приступљено 22. 11. 2016. 
  4. ^ Sambal
  5. ^ National Philippine Proverb in Various Philippine Languages

Литература[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]