Свети Гргур (острво)

Из Википедије, слободне енциклопедије
Свети Гргур
Otok grgur.jpg
Подаци
Положај Јадранско море
Координате 44°52’50’’ СГШ
14°45’33’’ ИГД
Држава  Хрватска
Жупанија Primorsko-goranska županija (grb).gif Приморско-горанска
Површина 6.37 km²
Обалска линија 14.528 km
Број становника ненасељен
Положај
Свети Гргур на мапи Хрватске
Свети Гргур
Свети Гргур
Свети Гргур на мапи Хрватске

Координате : 44°52′5″N, 14°45′33″E
Временска зона : (CET (UTC+1 )
— лето : Летње време (CEST (UTC+2)

Свети Гргур (итал. San Gregorio, чакавски Шагаргур) је острво у Хрватској у Кварнерском заливу, у Јадранском мору између Раба и Крка. Површина му је 6,7 km², најсевернија тачка је стеновити рт Косаћа, а најзападнија ниски рт Плитвац. Највиши врх је Штандарац (226 м) на средини острва.

Од копна под Велебитом удаљен је неких 7 км, а најближе насеље му је лука Лопар на Рабу. Један километар јужно од Св. Гргура је острво Раб, а 3 км југоисточно је Голи оток, а 4 км на североистоку је острво Првић.

Осим клисурастих северних падина, највећи део острва је зарастао тврдолисном макијом и то је на Јадрану најсеверније зимзелено острво медитеранског изгледа. Данас је ненастањен, а у северозападној ували Св. Гргур има рушевних зграда и лучко пристаниште „Порат“. Раније се на острву копао боксит, а у новије доба је то острво изнајмљено као ловиште јелена лопатара.

Св. Гргур је био познат и на средњовековним картама где је записан под старијим именом „Арта“. Од најранијих времена, Рабљани су на Св. Гргур доводили овце на испашу.

Од 1948. па до 1988. године, у време Југославије, на њему је био казнено-поправни логор за жене.

Спољашње везе[уреди]