Светла фаза фотосинтезе

Из Википедије, слободне енциклопедије

Светлосна Реакција свеукупног процеса под називом Фотосинтеза, је онај део рекације који је немогућ без присуства светслости. И овом кораку соларна енергија се трансформише у хемијску енергију.


Кратак опис[уреди]

Светлост апсробована у хлорофилу, или другим фотосинтетичким пигментима као што су каротени, се користи као енергија за пренос електрона и водоника из воде (или неког другог донор молекула) у прихватиоца NADP+, који се редукује у облик NADPH додавањем електронског пара и једног протона (атомско језгро водоника). Вода, или неки други донор молекул се цепа током процеса и тако светлосна реакција производи кисеоник.

Светлосна реакција такође производи АТП молекул додавањем фосфатне групе (АДП), процесом фотофосфорилацијом. АТП је одличан извор хемијске енергије коришћене у многим биолошким процесима. Притом имати на уму, да светлосна реакција не производи угљене хидрате, као на пр. шећер. Светлосна реакција се одвија у гранама тилакоидне мембране. Кисеоник је споредни производ.

Електронски транспорт[уреди]

Aциклична фосфорилација Транспорт електрона од воде преко фотосистема I и фотосистема II до NADP+ се врши у овом циклусу.Током транспорта електрона дуж електротранспортног ланца врши се и транспорт Н+ јона у лумен тилакоида чиме се остварује разлика у наелектрисању.

Циклична фосфорилација[уреди]

Кораци[уреди]