Светски куп у хокеју на леду

С Википедије, слободне енциклопедије
Трофеј светског купа

Светски куп у хокеју на леду је међународно такмичење у хокеју на леду у организацији Националне хокејашке лиге (НХЛ). Такмичење је основано као наследник Купа Канаде 1996. године . До сада су одржана два такмичења, а победе су оствариле репрезентације Сједињених Држава 1996. и Канаде 2004. године.

Оба такмичења су одржана ван регуларних хокејашких сезона, тако да су најбољи играчи свих тимова били у могућности да наступају на такмичењу.

Историјат[уреди | уреди извор]

Светски куп у хокеју на леду одржава се од 1996. године када је Куп Канаде у хокеју на леду и службено променио име и формат у светски куп. Турнири су одржавани у августу и септембру, пре почетка регуларног дела сезоне у најјачим светским лигама, а утакмице су се одигравале широм Европе и Северне Америке.

Прво издање освојила је селекција САД, а на турниру је учествовало укупно 8 репрезентација (САД, Канада, Русија, Чешка, Словачка, Финска, Немачка и Шведска). Осам година касније, на другом издању турнира славила је селекција Канаде.

Асоцијација играча НХЛ лиге и њени челници су се током 2008. договорили о даљем одржавању овог турнира. Тада је договорено да први следећи турнир буде одржан крајем лета 2011. године, а турнир је требало да се одржава сваке четири године. Међутим услед неких спорова организације лиге и играча, такмичење је пролонгирано за крај лета 2012. године.

Резултати[уреди | уреди извор]

Година Победник Финалиста Полуфиналисти Најбољи стрелац МВП турнира
1996.  САД  КАН  РУС
 ШВЕ
Сједињене Америчке Државе Брет Хал Сједињене Америчке Државе Мајк Рихтер
2004.  КАН  ФИН  ЧЕШ
 САД
Шведска Фредрик Модин Канада Венсан Лекаваје

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]