Светски куп у хокеју на леду

Из Википедије, слободне енциклопедије
Светски куп у хокеју на леду-лого.jpg
Трофеј светског купа

Светски куп у хокеју на леду је међународно такмичење у хокеју на леду у организацији Националне хокејашке лиге (НХЛ). Такмичење је основано као наследник Купа Канаде 1996. године . До сада су одржана два такмичења, а победе су оствариле репрезентације Сједињених Држава 1996. и Канаде 2004. године.

Оба такмичења су одржана ван регуларних хокејашких сезона, тако да су најбољи играчи свих тимова били у могућности да наступају на такмичењу.

Историјат[уреди]

Светски куп у хокеју на леду одржава се од 1996. године када је Куп Канаде у хокеју на леду и службено променио име и формат у светски куп. Турнири су одржавани у августу и септембру, пре почетка регуларног дела сезоне у најјачим светским лигама, а утакмице су се одигравале широм Европе и Северне Америке.

Прво издање освојила је селекција САД, а на турниру је учествовало укупно 8 репрезентација (САД, Канада, Русија, Чешка, Словачка, Финска, Немачка и Шведска). Осам година касније, на другом издању турнира славила је селекција Канаде.

Асоцијација играча НХЛ лиге и њени челници су се током 2008. договорили о даљем одржавању овог турнира. Тада је договорено да први следећи турнир буде одржан крајем лета 2011. године, а турнир је требало да се одржава сваке четири године. Међутим услед неких спорова организације лиге и играча, такмичење је пролонгирано за крај лета 2012. године.

Резултати[уреди]

Година Победник Финалиста Полуфиналисти Најбољи стрелац МВП турнира
1996. Застава Сједињених Америчких Држава Сједињене Америчке Државе Застава Канаде Канада Застава Русије Русија
Застава Шведске Шведска
Сједињене Америчке Државе Брет Хал Сједињене Америчке Државе Мајк Рихтер
2004. Застава Канаде Канада Застава Финске Финска Застава Чешке Републике Чешка
Застава Сједињених Америчких Држава Сједињене Америчке Државе
Шведска Фредрик Модин Канада Венсан Лекаваје

Види још[уреди]

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]