Северноафрички ној

С Википедије, слободне енциклопедије

Северноафрички ној
Научна класификација e
Домен: Eukaryota
Царство: Animalia
Тип: Chordata
Класа: Aves
Ред: Struthioniformes
Породица: Struthionidae
Род: Struthio
Врста:
Подврста:
S. c. camelus
Триномијално име
Struthio camelus camelus
Linnaeus, 1758

Северноафрички ној (лат. Struthio camelus camelus)[1] или црвеноврати ној је најраспрострањенија подврста нојева у западној и северној Африци.

Опис[уреди | уреди извор]

Северноафрички ној може да достигне висину од 2,74 m и тежину од 154 kg. Врат им је розе-црвене боје, перје код мужјака је црне и беле боје, док је код женке сиве боје.[2]

Распрострањеност[уреди | уреди извор]

Ови нојеви су најраспрострањенија подврста; живе од Етиопије и Судана на истоку, преко Сахела, до Сенегала и Мауританије на западу. Раније су се могли наћи на северу до Египта и јужног Марока.[3] У Азији, насељени северноафрички нојеви живе у саванама, полупустињама и равницама.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Ostrich”. Sahara Conservation Fund. Приступљено 4 јануар 2016.  Проверите вредност парамет(а)ра за датум: |access-date= (помоћ)
  2. ^ Clive Roots (2006). „Flightless Birds”: 26. Приступљено 4 мај 2015.  Проверите вредност парамет(а)ра за датум: |access-date= (помоћ)
  3. ^ „Severe decline of large birds in the Northern Sahel of West Africa: a long-term assessment”. Bird Conservation International. December 2006. Приступљено 4 Maj 2015.  Проверите вредност парамет(а)ра за датум: |access-date= (помоћ)