Coccinella septempunctata

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Седмотачкаста бубамара)

Обична бубамара
BIEDRONA.JPG
Coccinella septempunctata
Научна класификација edit
Царство: Animalia
Тип: Arthropoda
Класа: Insecta
Ред: Coleoptera
Породица: Coccinellidae
Род: Coccinella
Врста:
C. septempunctata
Биномно име
Coccinella septempunctata

Обична бубамара (Coccinella septempunctata), код нас позната и као седмотачкаста бубамара, инсект је из реда тврдокрилаца (Coleoptera) и породице бубамара (Coccinellidae).[1]

Распрострањење и станиште[уреди | уреди извор]

Настањује целу Eвропу (изузев Исланда). У двадесетом веку је успешно насељена и у Северну Америку.[2] У Србији је има у свим крајевима и на свим надморским висинама.[1]

Опис[уреди | уреди извор]

Њена покрилца су црвене до наранџасте боје, са по три црне тачке на сваком и једном која је подељена тако да се на сваком покрилцу налази по једна половина, што укупно чини седам тачака, по чему је ова врста добила и латински назив. На латинском septem значи седам, а punctata - тачкаста. Тело јој је дугачко 5,5–8 mm[3].

Значај[уреди | уреди извор]

Бубамаре су веома значајне јер се хране биљним и штитастим вашима које, када се пренамноже, могу нанети велике штете гајеним биљкама. Као најчешћа бубамара у Европи Coccinella septempunctata има велики значај.

Галерија[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б Alciphron — врста Coccinella septempunctata
  2. ^ Eu-nomen
  3. ^ Nedvěd, Oldřich (2020). Brouci čeledi slunéčkovití (Coccinellidae) střední Evropy = Ladybird beetles (Coccinellidae) of Central Europe (Vydání 2., upravené изд.). Praha. ISBN 978-80-200-3023-8. OCLC 1200246356. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]