Сигерих

Из Википедије, слободне енциклопедије
Сигерих
04-SIGERICO.JPG
Сигерих

Сигерих или Сигерик је био визиготски краљ који је владао само седам дана 415. године. Наследио је Атаулфа који је био убијен у палати у Барселони док се купао. Убица је био следбеник Сара, Атаулфовог противника међу готским племством којег је Атаулф убио. Након Атаулфовог убиства, Сарови следбеници су прекршили законе о наслеђивању престола прогласивши Сигериха, Саровог брата, за краља.

Едвард Гибон у свом делу „Историја опадања и пропасти Римског царства“ каже да прво што је урадио Сигерих кад је постао краљ, је да је побио шесторо Атаулфове деце из претходног брака (пре Гале Плацидије), а саму Атаулфову удовицу, Галу Плацидију, кћерку римског цара Теодосија I, понизио је тако што ју је натерао да хода више од 12 миља заједно са другим заробљеницима који су ишли пред Сигерихом на коњу.

Међутим, противници узурпатора су га убрзо убили и на његово место поставили Атаулфовог рођака, Валију.

Сигерих је припадао династији Амали, противницима Балти династије којој су припадали Атаулф и Валија, и из које су сви остали визиготски краљеви. С обзиром на ту чињеницу и на чињеницу да је био узурпатор и да је владао само седам дана, Сигерих се не појављује на многим листама визиготских краљева.

Литература[уреди]


Претходник:
Атаулф
Визиготски краљ
(седам дана
415. године)
Наследник:
Валија
Претходник:
{{{пре2}}}
{{{списак2}}} Наследник:
{{{после2}}}
Претходник:
{{{пре3}}}
{{{списак3}}} Наследник:
{{{после3}}}
Претходник:
{{{пре4}}}
{{{списак4}}} Наследник:
{{{после4}}}
Претходник:
{{{пре5}}}
{{{списак5}}} Наследник:
{{{после5}}}
Претходник:
{{{пре6}}}
{{{списак6}}} Наследник:
{{{после6}}}
Претходник:
{{{пре7}}}
{{{списак7}}} Наследник:
{{{после7}}}
Претходник:
{{{пре8}}}
{{{списак8}}} Наследник:
{{{после8}}}