Атанагилд

Из Википедије, слободне енциклопедије
Атанагилд

Атанагилд је визиготски краљ у Хиспанији који је владао између 554. и 567. године. На престо је дошао уз помоћ византијске флоте коју му је цар Јустинијан I послао у помоћ. Потпомогнут Византинцима, убио је Агилу I у Севиљи 554. године и заузео његово место на визиготском престолу.

Међутим, Византинци нису имали намеру да се повуку са територија које су освојили. Атанагилд је повратион неколико градова, међутим, био је присиљен да остави Византинцима велики део хиспанске Бетике (данас Андалузија) и неколико градова — Картахену, Малагу и Кордобу, византијском гувернеру Либерију, који је следећих година настојао да прошири тај „поклон“. Византинци су у Хиспанији основали своју провинцију Спанију, и ту остали следећих 70 година. Хиспаноримско становништво, које је било ортодоксне хришћанске вере, подржало је византијског гувернера.

Иако је током своје владавине морао да се бори против Византије, Франака и Свева, као и против Баска у Пиринејима, Атанагилд је ојачао своје краљевство тиме што се помирио са правоверним хришћанима које су његови аријански претходници прогонили. Када је краљ Свева такође прихватио ортодоксно хришћанство 560, Атанагилд и визиготско племство су остали усамљени и изоловани у свом аријанизму.

Атанагилд је био ожењен Госвинтом која му је дала две кћерке које су се удале за два франачка краља, Брунхилда (удата за Зигеберта I, краља Аустрасије и Галсвинта, удата за Хилперика I, краља Неустрије који је отерао своју прву жену како би се оженио Галсвинтом, коју је на крају наредио да се убије, што је изазвало четрдесетогодишњи рат између Аустрасије и Неустрије.

Атанагилд је умро природном смрћу у свом кревету, крајње необично за оно доба. Наследили су га његова браћа, Леогвилд и Лиува I.

Литература[уреди]

Спољашње везе[уреди]


Претходник:
Агила I
Визиготски краљ
(554567)
Наследник:
Лиува I
Леовигилд
Претходник:
{{{пре2}}}
{{{списак2}}} Наследник:
{{{после2}}}
Претходник:
{{{пре3}}}
{{{списак3}}} Наследник:
{{{после3}}}
Претходник:
{{{пре4}}}
{{{списак4}}} Наследник:
{{{после4}}}
Претходник:
{{{пре5}}}
{{{списак5}}} Наследник:
{{{после5}}}
Претходник:
{{{пре6}}}
{{{списак6}}} Наследник:
{{{после6}}}
Претходник:
{{{пре7}}}
{{{списак7}}} Наследник:
{{{после7}}}
Претходник:
{{{пре8}}}
{{{списак8}}} Наследник:
{{{после8}}}