Теудис

С Википедије, слободне енциклопедије
Теудис
Теудис
Лични подаци
Датум смрти548.
Место смртиСевиља,
ПретходникАмаларих
НаследникТеудигисил

Теудис је био визиготски краљ у Хиспанији од 531. до 548.

Након смрти Амалариха, последњег изданка Балти династије, остроготски великаш и бивши војсковођа Теодорика Великог био је изабран за краља. Он је преселио визиготску престоницу из Нарбона у Барселону.[1]

Током његове владавине, издат је јединствен законик, први од Еуриховог. Прокламован је новембра 546. године и садржао је бројне римске цитате.

Године 541. морао је да се супротстави Францима и двојици њихових краљева Хлодовеху и Хлотару I који су прешли Пиринеје, опљачкали Памплону и опседали Сарагосу пуних 49 дана. Након успешне одбране градова, Теудис је истерао Франце са визиготске територије. То је уједно био и први пут да су Визиготи победили Франке. С друге стране, није пошао у одбрану Сеуте коју су Византинци опседали с мора и с копна 542. године.

Године 548. у краљевској палати у Барселони убио га је нови претендент на визиготски престо, Теудигисил, гроф који је одсекао одступницу Франачких краљева на Пиринејима и однео прву визиготску победу над Францима.[1]

Теудис је издао и Закон о судским трошковима који се односио искључиво на хиспаноримске судове. Овим законом се одређивала највиша сума коју су стране у судском поступку могле добровољно да плате пре суђења, а у циљу спречавања подмићивања судских службениика.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б „Историјска библиотека”. Архивирано из оригинала 25. 09. 2020. г. Приступљено 09. 10. 2020. 


Литература[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]


Визиготски краљ
(531548)