Скервер

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Скервер (енгл. Scareware) је посебна врста софтвера која је направљена да би заплашила корисника.

Скервер софтвер чине обично лажни антивирусни програми. Застрашују корисника лажним и обично нападним упозорењима да је његов рачунар заражен, да би му, касније, понудили да уклони вирусе плаћањем понуђеног софтвера.

Рог рачунарски безбедносни софтвер[уреди]

Софтвер који скервер нуди на продају се назива рог (енгл. Rogue) рачунарски безбедносни софтвер и чине га програми као што су Security Antivirus, Registry Cleaner XP, SpySheriff, Spyware Cleaner, Antivirus System PRO итд. Неки малвер програми и рекламни програми такође користе скервер тактику. Према једној антифишинг групи (Anti-Phishing Working Group, APWG), број скервер програма у другој половини 2008. је порастао са 2.850 на 9.287. У првој половини 2009. APWG је идентификовао чак 583 % повећања броја скервера.

Пренк скервер[уреди]

Други тип овог софтвера су пренк (енгл. Prank) програми који плаше корисника ради забаве, без икаквих плаћања или превара. Први програм ове врсте је био за Амига компјутере, а звао се NightMare.

Примери таквих програма су прозорчићи који искачу са поруком, на пример, „Да ли хоћете да избришете све са хард диска?“, са опцијама ОК и ОК. Коју год опцију да корисник кликне, подаци ће му остати непромењени.