Смукуља

С Википедије, слободне енциклопедије

Coronella austriaca
Schlingnatter.jpg
Научна класификација
Царство:
Тип:
Класа:
Ред:
Подред:
Породица:
Потпородица:
Род:
Врста:
C. austriaca
Биномно име
Coronella austriaca
Laurenti, 1768

Смукуља или лажна шарка (лат. Coronella austriaca) је врста неотровне змије која живи у многим дијеловима Европе (Француска, Енглеска, Аустрија, Хрватска, БиХ, Србија, Русија...). Одрасле јединке су дугачке око 70 cm (женке су обично дуже од мужјака). Обично су смеђе боје (мада, нешто ређе, постоје и црне као и сиве јединке) са два реда тамних пруга које се спајају на глави.

Станиште[уреди | уреди извор]

Често живи на грмовитим, стјеновитим падинама, обронцима клисура. Најчешће живи у сувим стаништима.

Исхрана[уреди | уреди извор]

Храни се већим инсектима, мишевима, гуштерима, јајима птица и гмизаваца и малим змијама. Лови тако што прати мирис плијена до његовог скровишта, а затим га хвата.

Coronella austriaca — видљиве пруге

Понашање[уреди | уреди извор]

Активна је дању, мада и ноћу ако је дневна температура превелика. Релативно је спора и флегматична, али ако је нападнута узвраћа напад (понаша се као отровница: врат јој је у облику слова S, испушта звук сличан звуку поскока) или се прави мртва тако што се не мрда, изврне главу и испушта карактеристичан мирис-мирис трулежи (сличан одбрамбени механизам користи и белоушка). Зуби јој нису отровни, али у ждрелу има зуб са паралишућим отровом који ухваћену жртву у потпуности умртви.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]