Снежана (Дизнијев лик)

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Снежана
SNOW WHITE DISNEY.jpg
Снежана у сцени из филма
Прво прик.Снежана и седам патуљака (1937)
ИзмислиоВолт Дизни
ГласАдријана Каселоти
Информације
Титулапринцеза
ПородицаКраљ (отац)
Краљица (мајка)
Зла краљица (маћеха)
СупружникПринц
Националностбаварска

Снежана (енгл. Snow White) главни је лик Дизнијевог филма Снежана и седам патуљака из 1937. године. То је први дугометражни филм Волта Дизнија, те је самим тим Снежана и прва Дизни принцеза. Било је доста расправа о томе да ли да глава франшизе Дизнијеве принцезе буде Пепељуга или Снежана, али је на крају победила Пепељуга која сад важи за главну принцезу.

У филму из 1937. глас јој је позајмила Адријана Каселоти, у серији Софија прва Кетрин вон Тил, а у филму Ралф растура интернет Памела Рибон. У српској синхронизацији филма, глас јој је позајмила Ирина Арсенијевић, а у синхронизацији филма Ралф растура интернет - Бојана Вунтуришевић.

Карактеристике[уреди]

Снежана је принцеза, и најлепша у земљи. Магично огледало њене маћехе је описује да има "косу црну као ебановину, усне црвене као руже, кожу бела као снег". Иако је први пут виђена у ритама на почетку филма, Снежана је најпознатија по својој легендарној хаљини с плавим горњим делом, пуфнастим плавим рукавима са црвеним шарама, жутом сукњом дужине глежњака са белим оковратником, заједно са жутим ципелицама, и црвеним раифом са машном у њеној коси.

Снежана је невина, љубазна, нежна, слатка и весела. Њена великодушност, поверење и спремност да помогне може узроковати невољу, јер би је други могли искористити, као што је учинила њена зла маћеха. Иако је осетљива и нежна, она може бити енергична и крута, као што је рекла Седам патуљака да оперу руке или када је изгрдила птице јер су "застрашивале сиромашну стару даму (маћеха прерушена као сиромашна старица)". Снежана је саосећајна и задовољна у одржавању куће за дивних седам патуљака док она чека поново да се среће с њеним вољеним принцем. Својом љубазношћу и етеричном лепотом, Снежана осваја свако створење у краљевству осим њене маћехе краљице. Такође показује велику отпорност и унутрашњу снагу против несреће.

Појављивање лика[уреди]

Година Филм/серија Коментар Оригинални тумач Српски тумач
1937. Снежана и седам патуљака главна улога Адријана Каселоти Ирина Арсенијевић
2013. Софија Прва гостујућа улога Кетрин Вон Тил
/
2018. Ралф растура интернет споредна улога Памела Рибон Бојана Вунтуришевић

Спољашње везе[уреди]