Пепељуга (филм из 1950)

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Пепељуга
Cinderella1950.jpeg
Пепељуга
Изворни наслов Cinderella
Жанр цртани филм
Продуцент Волт Дизни
Главне улоге Ајлин Вудс
Вилијам Фипс
Издавачка кућа Компанија Волт Дизни
Година 1950.
Трајање 74 минута
Земља  САД
Језик енглески
Буџет 2.9 милиона долара[1]
Зарада 85 милиона долара[1]
Веб-сајт princess.disney.com/cinderella/movies
IMDb веза

Пепељуга (енгл. Cinderella) је амерички анимирани филм компаније Волт Дизни из 1950. године урађен по чувеној бајци Шарла Пероа.

Српску синхронизацију је 2012. године по наруџбини компаније Волт Дизни радио студио Моби. Филм је издат на блу-реј диску 5. септембра 2012, а телевизијску премијеру имао је 1. јануара 2013. године на каналу РТС 1.[2]

Радња[уреди]

Applications-multimedia.svgУПОЗОРЕЊЕ: Следе детаљи заплета или комплетан опис филма!

Богати племић се након смрти своје жене поново жени како би кћеркици званој Пепељуга обезбедио мајчинску љубав. Његова нова жена, Лејди Тремејн, у кућу је довела и своје две кћери које се зову Дризела и Анастасија. У кућу долази и њихов мачак Луцифер. Када племић умире, маћеха и полусестре показују своје право лице. Љубоморне на Пепељугину лепоту, терају је да им буде слушкиња. Мишеви, предвођени Жаком и његовим пријатељем Гасом и птичице су Пепељугини једини пријатељи. Једног јутра, краљ наређује војводи да пошаље гласнике да позову све госпођице на бал како би његов син, принц, тамо нашао своју невесту . Ипак, краљ то само ради како би добио унуке. Позване су и Анастасија и Дризела. Пепељуга је исто узбуђена, али не може да иде јер су јој полусестре поцепале хаљину коју су јој мишеви направили од ствари које су оне бациле. Пепељуги помаже добра вила која јој је направила кочију од бундеве, хаљину и ципелице, претворила је мишеве у коње, а пса у лакеја. Такође ју је упозорила да чаролија траје само до поноћи. Пепељуга одлази на бал и целу ноћ плеше са принцом, али када је сат откуцавао поноћ она бежи и у журби једна ципелица јој остаје на степеницама. Схвативши да му је то једина нада да је пронађе, принц шаље војводу да свим девојкама у краљевству да ципелицу да је пробају. Када је дошао до маћехине куће, Анастасија и Дризела су се силом трудиле да увуку своја велика стопала у ципелицу, али безуспешно. Маћеха је у међувремену схватила да је Пепељуга мистериозна дама са бала, те је закључава у собу. Срећом, мишеви успевају да дођу до кључа, Пепељуга излази и обула ципелицу без потешкоћа. Пепељуга се удаје за принца и филм се завршава.

Улоге[2][уреди]

Име лика Енглески глас Српски глас
Пепељуга Ајлин Вудс Јелена Петровић (дијалози)
Ирина Миловановић (песме)
Принц Вилијам Фипс (дијалози)
Мајкл Даглас (песме)
Слободан Стефановић
Кума добра вила Верна Фелтон Добрила Илић
Лејди Тремејн Елионор Одли Горица Поповић
Анастазија Лусил Блис Софија Јуричан
Дризела Рода Вилијамс Теодора Ристовски
Краљ Луис Ван Рутен Бранислав Платиша
Велики војвода Луис Ван Рутен Срђан Тимаров
Жак Џејмс Мекдоналд Марко Марковић
Гас Џејмс Мекдоналд Милан Антонић
Херлад Дон Берклеј Драган Вујић
Солиста Мани Никсон Јелена Солујић

Извори[уреди]

Спољашње везе[уреди]