Соколски дом (Бања Лука)

С Википедије, слободне енциклопедије
Соколски дом у Бања Луци
Соколски дом у Бања Луци.
Опште информације
МестоБања Лука
Ентитет Република Српска
Држава Босна и Херцеговина
Координате44° 46′ 15″ С; 17° 11′ 08″ И / 44.770912° С; 17.185461° И / 44.770912; 17.185461
Соколски дом на карти Босне и Херцеговине
Соколски дом
Соколски дом
Соколски дом на карти Босне и Херцеговине
Врста споменикаНационални споменик

Соколски дом у Бања Луци је национални споменик Босне и Херцеговине. Налази се у зони градског центра Бање Луке. Национални споменик сачињава објекат Соколског дома са пратећим спортским теренима.[1]

Опис добра[уреди | уреди извор]

Архитектура објекта дефинисана је кроз симбиозу стилских, конструктивних и функционалних параметара. Историцизам се нарочито огледа у раскошно декорисаној улазној фасади. Сведеност облика и детаља на осталим фасадама, прочишћеност форме и функционална компонента диспозиције објекта упућују на начела модерне архитектуре. Данас је овај простор адаптиран и прилагођен новим функцијама.

Диспозицију објекта карактеришу јасно дефинисане функционалне зоне: простор улазног хола, централна зона велике сале за вјежбање и око њих простори споредних садржаја.

Соколски дом налази се у конструктивно стабилном стању. Фасаде су у већем дијелу задржале првобитан изглед и материјализацију, са улазне фасаде уклоњен је оригиналан натпис и фигура сокола, а фасада је обојена у упадљиву окер боју.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]

  • Љиљана Шево, Урбанистички развој Бање Луке. Бања Лука: Завод за заштиту споменика културе и природе Бања Лука, 1996. година.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]