Соларни циклус

Из Википедије, слободне енциклопедије
30 година сунчеве активности
Волфов број од 1750.

Соларни циклус (Швабеов соларни циклус, Швабе-Волфов циклус или циклус сунчевих пега) је једанаестогодишњи циклус сунчеве активности. Открио га је немачки астроном Густав Шваб. Од 1849. тај соларни циклус се мери Волфовим бројем, који се заснива на броју сунчевих пега. Циклус је повезан и са обртањем сунчевог магнетног поларитета. Соларни циклус није стриктно 11 година, него понекад може бити и 9 година, а може доћи и до 14 година. Постоје и други могући циклуси.

Време највеће активности познато је као соларни максимум и карактеризовано је много већим бројем сунчевих пега, него што је то уобичајено. Времена најмање активности називају се соларни минимуми. Сунчев максимум је био 2001., а 2007 Сунце се налази на минимуму соларног циклуса.

Соларна константа, која представља снагу сунчева зрачења по површину варирала је око 0,1 % од своје просечне вредности током последња два соларна циклуса.

Спољашње везе[уреди]

Сунце Сунце
Унутрашња структура: ЈезгроРадијативна зонаТахоклинКонвективна зонаФотосфера
Спољашња структура: Атмосфера (Хромосфера · Транзициона зона · Корона) • Сунчев ветарХелиосфераХелиопаузаМагнетно поље
Појаве на Сунцу: Сунчеве пегеФакулеГранулеСупергранулеСпикулеСунчеве бакљеФлеровиПротуберанцеКороналне експлозијеКороналне рупе
Појаве везане за Сунце: Сунчева активност (Сунчев циклус) • Сунчево зрачењеРотацијаПомрачењаХелиосеизмологијаПроблем Сунчевих неутринаСтандардни модел Сунца
Crystal Clear app konquest.png Портал Астрономија