Сунчеве пеге

Из Википедије, слободне енциклопедије
Сунчеве пеге сликане 22. јула 2004.

Сунчеве пеге су привремене појаве на површини Сунца (фотосфера), које се визуелно појављују као тамне тачке у односу на околна подручја. Оне су и нешто хладније од околине фотосфере, а изгледају као тамне поре, које се брзо прошире и живе неколико недеља. Оне могу бити видљиве са Земље и без помоћи телескопа.

Пеге се обично јављају у паровима као пега водиља и пега пратиља. Обе стварају веома снажно магнетско поље супротног поларитета.

Пеге се јављају периодично, а постоје и године када се током недеља не појави ни једна пега. То се назива минимум сунчеве активности. Затим долазе године када се број пега максимално повећава и то је максимум сунчеве активности. Период између два минимума се зове циклус сунчеве активности и он траје око 11 година.

Галерија[уреди]

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]


Сунце Сунце
Унутрашња структура: ЈезгроРадијативна зонаТахоклинКонвективна зонаФотосфера
Спољашња структура: Атмосфера (Хромосфера · Транзициона зона · Корона) • Сунчев ветарХелиосфераХелиопаузаМагнетно поље
Појаве на Сунцу: Сунчеве пегеФакулеГранулеСупергранулеСпикулеСунчеве бакљеФлеровиПротуберанцеКороналне експлозијеКороналне рупе
Појаве везане за Сунце: Сунчева активност (Сунчев циклус) • Сунчево зрачењеРотацијаПомрачењаХелиосеизмологијаПроблем Сунчевих неутринаСтандардни модел Сунца
Crystal Clear app konquest.png Портал Астрономија