Пређи на садржај

Списак ликова серије Пријатељи

С Википедије, слободне енциклопедије

Разни ликови су се појавили у америчком ситкому Пријатељи, емитованом на каналу Ен-Би-Си од 1994. до 2004. године.[1] Серија је имала 6 главних ликова, а то су били Рејчел Грин (Џенифер Анистон), Моника Гелер (Кортни Кокс), Фиби Буфе (Лиса Кудроу), Џои Трибијани (Мет Лебланк), Чандлер Бинг (Метју Пери) и Рос Гелер (Дејвид Швимер). Многе познате личности имале су гостујуће улоге у серији током њених 10 сезона.[2]

Ансамбл[уреди | уреди извор]

Главни глумци били су познати телевизијским гледаоцима још пре улога у серији Пријатељи, али нису сматрани звездама.[3][4] Творац серије, Дејвид Крејн, желео је да свих шест главних ликова буду једнако истакнути,[5] а серија је хваљена као „прва права серија ансамбла”.[6] Чланови поставе потрудили су се да задрже формат ансамбла и не дозволе да један члан доминира.[6] Улазили су у исте глумачке категорије за награде,[7] одлучили се за колективне уместо за појединачне преговоре о платама[6] и тражили да се заједно појављују на фотографијама насловница часописа током прве сезоне.[8] Чланови глумачке поставе постали су најбољи пријатељи у и стварном животу,[9] а једна гостујућа звезда, Том Селек, изјавио је да се понекад осећао изостављеним.[10] Глумци су остали добри пријатељи и након завршетка серије, посебно Кортни Кокс и Џенифер Анистон. Џенифер је била кума Кортниној ћерки Коко, чији је отац глумац Дејвид Аркет.[11] У званичној опроштајној комеморативној књизи Пријатељи до краја, сваки члан поставе засебно је у свом интервјуу признао да је глумачка постава постала његова породица.[12]

Плате[уреди | уреди извор]

У оригиналним уговорима за прву сезону, сваком члану екипе плаћено је 22,5 хиљада долара по епизоди.[13] Чланови поставе добили су различите плате у другој сезони, од 25 хиљада до 40 хиљада долара по епизоди.[13][14] Пре него што су почели преговори о платама за трећу сезону, екипа је одлучила да започне колективне преговоре, упркос наклоности Ворнер броса према индивидуалним договорима.[15] Глумци су добили плату најмање плаћеног глумца, што значи да су Џенифер Анистон и Дејвид Швимер зарађивали мање него што су могли. Звезде су плаћане, по епизоди, 75 хиљада долара у трећој сезони, 85 хиљада долара у четвртој, 100 хиљада долара у петој и 125 хиљада долара у шестој сезони.[16] У седмој и осмој сезони, примали су плате у износу од 750 хиљада долара по епизоди, а у деветој и десетој милион долара по епизоди.[17] Постава је такође добијала синдикалне хонораре од пете сезоне.[14]

Главни ликови[уреди | уреди извор]

Рејчел Грин[уреди | уреди извор]

Моника Гелер[уреди | уреди извор]

Фиби Буфе[уреди | уреди извор]

Џои Трибијани[уреди | уреди извор]

Чандлер Бинг[уреди | уреди извор]

Рос Гелер[уреди | уреди извор]

Споредни ликови[уреди | уреди извор]

Представљени у 1. сезони[уреди | уреди извор]

Џек Гелер[уреди | уреди извор]

Џек Гелер
Основне информације
СупружникЏуди Гелер
ДецаРос Гелер
Моника Гелер
РођациЛиди Гелер (сестра)
Силвија Гелер (сестра)
Ирис (сестра)
Каси (сестричина)
Алтеа (ташта, покојна)
Лилијан (свастика)
Филис (свастика)
Занимањевојно лице у пензији
Подаци о креацији
Прво прик.„The One with the Sonogram at the End” (1x2, 1994)
Последње прик.„The One with the Cake” (10x4, 2003)
ТумачЕлиот Гулд

Џек Гелер је Моникин и Росов отац. У првобитним појављивањима, Џек константно ради непримерене коментаре, које завршава са „Само кажем!” (енгл. I'm just saying!). За разлику од супруге Џуди, Џек је уравнотеженији у пажњи и бризи према обома Росу и Моники. Након што одлучују да продају кућу у сезони 7, открива се да је Џек користио кутије са старим Моникиним стварима да блокира кишницу да дође до свог аутомобила марке Порше. Због изједајуће кривице, Џек развија тајну навику пушења и одлучује поклонити Моники Порше. Иако је био омиљен током целог свог детињства, ово Роса чини лудо љубомором. Џек и Џуди су међу ретким споредним ликовима који се појављују у свим сезонама.

Џуди Гелер[уреди | уреди извор]

Џуди Гелер
Основне информације
СупружникЏек Гелер
ДецаРос Гелер
Моника Гелер
ПородицаАлтеа (мајка, покојна)
РођациЛилијан (сестра)
Филис (сестра)
Лиди Гелер (заова)
Силвија Гелер (заова)
Ирис (заова)
Каси (сестричина)
Подаци о креацији
Прво прик.„The One with the Sonogram at the End” (1x2, 1994)
Последње прик.„The One with the Cake” (10x4, 2003)
ТумачКристина Пиклс

Џуди Гелер је Росова и Моникина мајка. Џуди отворено фаворизује Роса и константно прави примедбе на рачун Монике због недостатка љубавног живота, а понекад заборавља да њена ћерка уопште и постоји. Према Рејчел, Џуди ју је једном описала као „ћерку коју никад није имала”. Глумица Кристина Пиклс је због улоге 1995. била номинована за награду Еми за најбољу споредну глумицу у хумористичкој серији.

Бери Фарбер[уреди | уреди извор]

Бери Фарбер
Основне информације
СупружникМинди Хантер (бивша супруга)
ПартнерРејчел Грин (бивша вереница)
ЗанимањеЗубар
Подаци о креацији
Прво прик.„The One with the Sonogram at the End” (1x2, 1994)
Последње прик.„The One That Could Have Been, Part 2” (6x16, 2000)
ТумачМичел Витфилд

Бери Фарбер је Рејчелин бивши вереник, кога је она оставила на олтару у првој епизоди. Бери, стоматолог, одлучује да оде на свој и Рејчелин медени месец са њеном деверушом Минди и ускоро започиње везу с њом. Њихову веза погађа искушење када он и Рејчел размишљају да поново буду заједно. Одлучује да остане са Минди, а њих двоје се касније венчају. Речено је да су се Бери и Минди развели пет година касније, након што је она сазнала да је вара. Беријево презиме је у пилот епизоди Финкл, док је у свим остаалим епизодама Фарбер, осим у „The One with the Flashback”, где му је презиме Барбер.

Керол Вилик[уреди | уреди извор]

Керол Вилик
Основне информације
СупружникРос Гелер (бивши супруг)
Сузан Банч (супруга)
ДецаБен Гелер
ПородицаЏорџ Вилик (отац)
Еделајн Вилик (мајка)
Мини (баба)
Занимањенаставница
Подаци о креацији
Прво прик.„The One With The Sonogram At The End” (1x2, 1994)
Последње прик.„The One With The Truth About London” (7x16, 2001)
ТумачЏејн Сибет[а]

Керол Вилик је Росова бивша супруга, која открива да је лезбијка пре прве епизоде. Керол се развела Роса како би била са својом лезбијском партнерком Сузан. У другој епизоди серије, Керол каже Росу да је трудна са његовим дететом и да ће дете одгајати са Сузан, мада жели да Рос буде део бебиног живота. Керол и Сузан се венчају у епизоди „The One with the Lesbian Wedding” и спорадично се појављују све до 7. сезоне.

Сузан Банч[уреди | уреди извор]

Керол Вилик
Основне информације
СупружникКерол Вилик
ДецаБен Гелер (пасторак)
РођациЏорџ Вилик (таст)
Еделајн Вилик (ташта)
Занимањекомерцијална директорка
Подаци о креацији
Прво прик.„The One With The Sonogram At The End” (1x2, 1994)
Последње прик.„The One That Could Have Been, Part 2” (6x16, 2000)
ТумачЏесика Хечт

Сузан Банч је супруга Росове бивша супруге Керол. У другој епизоди серије, Керол каже Росу да је трудна са његовим дететом и да ће дете одгајати са Сузан, мада жели да Рос буде део бебиног живота. Керол и Сузан се венчају у епизоди „The One with the Lesbian Wedding” и спорадично се појављују све до 6. сезоне. Иако се Сузан и Рос кроз целу серију свађају у разним приликама, они накратко одбацују своје разлике када Керол роди дечака, за ког се сви слажу, након недеља препирки, да му дају име Бен. Иако су Рос и Керол у добром односу након развода, Рос наставља да замера Сузан што је због ње изгубио Керол.

Гантер[уреди | уреди извор]

Гантер
Основне информације
Занимањеменаџер и бариста Централ Перка
Подаци о креацији
Прво прик.„The One With The Sonogram At The End” (1x2, 1994)
Последње прик.„The Last One: Part 1” (10x17, 2004)
ТумачЏејмс Мајкл Тајлер

Гантер је менаџер кафића Централ Перк, који се први пут појављује као камео лик у другој епизоди. Он је бивши глумац, глумио у сапуници „Сва моја деца” пре него што је његов лик убијен. Гантер развија симпатије према Рејчел у трећој сезони, које има све до последње епизоде. Осим Роса, кога не воли, у добрим је односима са остатком екипе, упркос томе што га повремено нервирају њихови злобни коментари. Његова мотивација да не воли Роса је љубомора јер је свестан Росове везе са Рејчел, што је разјашњено више пута. Гантер се појављује у већини епизода, али само повремено скреће пажњу на себе и готово никада нема велику улогу у радњи епизоде. Џејмс Мајкл Тајлер добио је улогу Гантера јер је био једини статиста на сету Централ Перка који је могао компетентно да ради на капућино машини. Гантер је споредни лик који се појављује у највећем броју епизода.

Џенис Горалник[уреди | уреди извор]

Џенис Литман Горалник
Основне информације
СупружникГари Литман (бивши супруг)
Сид Горалник (супруг)
ПартнерЧендлер Бинг (бивши дечко)
ДецаНеименована ћерка (са Гаријем)
Арон Горалник (са Сидом)
Подаци о креацији
Прво прик.„The One With The East German Laundry Detergent” (1x5, 1994)
Последње прик.„The One Where Estelle Dies” (10x15, 2004)
ТумачМеги Вилер

Џенис Литман Горалник (рођена Хосенстајн) је Чандлерова девојка са којом стално прекида и поново се мири у прве четири сезоне. Џенис је један од ретких споредних ликова који се појављују у свим сезонама серије. Најпознатија је по назалном гласу и иритантном смеху који звуче толико неподношљиво да чине Чандлера да жели да раскине са њом, али истовремено не жели повредити Џенисине добронамерне осећаје. Чандлер уз Фибину помоћ успева да прекине њихову везу и натера је да пристане да раскине с њим, али се поново мире на новогодишње вече и Дан заљубљених. Када Чандлер, под утицајем смрти господина Хеклса, одлучи да не умре сам, разочаран је открићем да је Џенис удата и трудна. Крајем 2. сезоне, Чандлер договара састанак с мистериозном женом коју је упознао преко интернета, за коју се испоставља да је Џенис. Њихова веза траје до треће сезоне, када Џенис одлучи да остави мужа како би била са Чандлером. Касније, Џои види како Џенис како се љуби са својим супругом. Чандлер је оставља у 8. епизоди 3. сезоне. У 4. сезони, када се Џенис врати у његов живот, Чандлер, који је на крају смарта неподношљивом због иритантног звука њеног гласа, прави се да одлази у Јемен, да је се отарасио заувек. У каснијој епизоди, Џенис накратко улази у везу са Росем, убрзо након што је он раскинуо с Емили. Пошто је несрећан због тога, проводи читав њихов састанак жалећи се на све, због чега га она сматра неподношљивим и напушта га. Кад се Чандлер и Моника вере, она покушава да се умеша у њихове планове за венчање, а одлази тек када јој Моника каже да Чандлер још увек гаји осећања према њој, што није тачно. На крају осме сезоне, док Рос и Рејчел у болници чекају рођење своје ћерке, Џенис (такође пред порођајем) смештена је у истој соби као и Рејчел. Касније рађа сина Арона. Такође се појављује када у 9. сезони среће Монику и Чандлера у клиници за плодност. Последњи пут се појављуе близу краја 10. сезоне, када се испоставља да планира куповину куће поред оне коју Моника и Чандлер планирају да купе. Да би је се ослободио заувек, Чандлер се претвара да је још увек воли, због чега се Џенис, као што се надао, уплаши да ће он на крају уништити свој брак са Моником ако она живи у кући поред њега, па одлучи да ипак не купи кућу и изађе из Чандлеровог живота наизглед једном заувек, али пољуби га последњи пут пре тога, на његово велико изненађење.

Вероватно зато што је забављају њихове личности, чини се да Џенис ужива у провођењу времена са шесторо пријатеља, што је за њих помало иронично и врло непријатно, јер нико од њих не може да је поднесе, због неподношљивог иритантног назалног гласа и смеха, што она не примећује. Она такође наглашава сваку реч своје чувене фразе, „О мој Боже!” (енгл. Oh my Gawd!), а Чандлер и остали пријатељи понекад то опонашају. Џенисин иритантни смех настао је током снимања 5. епизоде серије (Џенисиног првог појављивања), по идеји глумице Меги Вилер.

Господин Хеклс[уреди | уреди извор]

Господин Хеклс
Подаци о креацији
Прво прик.„The One With The Blackout” (1x7, 1994)
Последње прик.„The One Where Heckles Dies” (2x3, 1995)
ТумачЛари Ханкин

Господин Хеклс је пензионер који живи у стану испод Моникиног и Рејчелиног, крајње необичан старији мушкарац који се стално жали на буку, иако шесторо пријатеља уопште нису гласни кад год тврди да га узнемиравају. Његов разлог за то никада није откривен, све док у епизоди у којој умире, група открива да се у његовом стану бука појачава. Појављује се у укупно 5 епизода пре своје смрти пре своје смрти у 3. епизоди 2. сезоне.

Паоло[уреди | уреди извор]

Паоло
Основне информације
ПартнерРејчел Грин (бивша девојка)
Подаци о креацији
Прво прик.„The One With The Blackout” (1x7, 1994)
Последње прик.„The One With Ross' New Girlfriend” (2x1, 1995)
ТумачКозимо Фуско

Паоло је Италијан и комшија Рејчел, Монике, Чандлера и Џоија, с којом се Рејчел први пут сусреће и смува се у 7. епизоди. Они почињу везу, чинећи Роса љубоморним. Она га оставља након што он опипа Фиби, али проводи са њим је једно вече у 1. епизоди 2. сезоне. У италијанској синхронизацији серије, Паолово име је промењено у Пабло и његово држављанство је шпанско.

Тери[уреди | уреди извор]

Тери
Подаци о креацији
Прво прик.„The One Where Underdog Gets Away” (1x9, 1994)
Последње прик.„The One With The Baby On The Bus” (2x6, 1995)
ТумачМакс Рајт

Тери је првобитни менаџер Централ Перка, пре него што је Гантер преузео ту улогу, који не крије чињеницу да сматра да је Рејчел ужасна конобарица, а да је Фиби лоша музичарка, па у 2. сезони ангажује професионалну музичарку, Стефани. Задњи пут се појављује у 6. епизоди 2. сезоне.

Забавни Боби[уреди | уреди извор]

Роберт
Основне информације
НадимакЗабавни Боби
ПартнерМоника Гелер (бивша девојка)
Подаци о креацији
Прво прик.„The One With The Monkey” (1x10, 1994)
Последње прик.„The One With Russ” (2x10, 1996)
ТумачВинсент Вентреска

Забавни Боби је Моникин дечко алкохоличар. У свом првом појављивању у 10. епизоди, његово забављање других људи утихнуло је на Моникиној новогодишњој забави након што му је деда умро, што љути Монику. У 10. епизоди 2. сезоне, екипа открива да је Боби смешан и забаван искључиво због алкохола. Моника покушава да га одвикне пијења, али жали због тога, зато што он постаје изузетно досадан. Моника је тада почела пити на њихових изласцима, тако да је могла да истрпи његове уморне досадне приче.

Дејвид[уреди | уреди извор]

Дејвид
Основне информације
ПартнерФиби Буфе (бивша девојка)
Занимањефизичар
Подаци о креацији
Прво прик.„The One With The Monkey” (1x10, 1994)
Последње прик.„The One In Barbados, Part 1” (9x23, 2003)
ТумачХенк Азарија

Дејвид је физичар у ког се Фиби заљубила у 1. сезони, када он добија академски грант за трогодишње истраживачко путовање у Минску. Након свађе са својим истраживачким партнером Максом, Дејвид одлучује да отпутује, сламајући Фибино срце. У 7. сезони, враћа се у Њујорк на кратку посету и одлази на вечеру са Фиби. У 6. епизоди 9. сезоне, он се трајно враћа. Он и Фиби настављају везу у 22. епизоди. У финалу сезоне, Дејвид проси Фиби, али она га одбија и одлучује да се уда за Мајка Ханигана.

Нора Тајлер Бинг[уреди | уреди извор]

Нора Тајлер Бинг
Основне информације
СупружникЧарлс Бинг (бивши супруг)
још 3 бивша супруга
ДецаЧендлер Бинг
Занимањесписатељица
Подаци о креацији
Прво прик.„The One With Mrs. Bing” (1x11, 1995)
Последње прик.„The One After I Do” (8x1, 2001)
ТумачМорган Ферчајлд

Нора Тајлер Бинг је Чандлерова мајка, списатељица еротских романа, од којих су најпознатији бестселери Невезана еуфорија, Поноћна еуфорија и Господарица кучка. Од Чандлеровог оца Чарлса се развела након што је сазналаа за његову сексуалност, као и да је имао аферу са чистачем базена. Прво се појављује у 11. епизоди 1. сезоне, где упознаје екипу док је била на промоцији нове књиге у Њујорку. Након вечере, она се пољубила са Росом. Касније се појавила на Моникином и Чандлеровом венчању, са Чандлеровим оцем.

Урсула Буфе[уреди | уреди извор]

Урсула Буфе
Основне информације
ПартнерЕрик (бивши вереник)
Џои Трибијани (бивши дечко)
Малколм (бивши дечко)
ПородицаФренк Буфе, старији (отац)
Лили Буфе (мајка, покојна)
Фиби Абот (биолошка мајка)
Франсис (баба, покојна)
Фиби Буфе (сестра близнакиња)
РођациФренк Буфе, млађи (полубрат)
Френк Буфе III (братанац)
Лесли Буфе (братаница)
Чендлер Буфе (братаница)
Занимањеконобарица, порнографска глумица
Подаци о креацији
Прво прик.„The One With Two Parts: Part 1” (1x16, 1995)
Последње прик.„The One With The Halloween Party” (8x6, 2001)
ТумачЛиса Кудроу

Урсула Буфе је Фибина идентична сестра близнакиња, нестручна конобарица у ресторану Рифс, која често заборавља наруџбе муштерија. Урсула је свако мало чудна као и Фиби, али, за разлику од своје сестре, Урсула је себична, неморална, безобразна и хедонистичка индивидуа, која је толико егоцентрична и себична да често заборавља ствари, обично поступа према Фиби с презиром и не воли је ико ко је истински познаје. Фиби Урсулу назива својом „злом близнакињом”. У Пријатељима се први пут појављује у 16. епизоди 1. сезоне, када Чандлер и Џоу једу у Рифсу и помешају Урсулу са Фиби. Џоија привлачи Урсула и они почињу везу. Урсула касније говори Фиби да јој је Џои досадио и саркастично говори да је он довољно паметан да то схвати сам, а да она то заправо не мора ни да му каже, па се Фиби претвара да је Урсула, како би нежно прекинула са Џоијем и не би му повредила осећања. Урсула се затим накратко појављује у 3. епизоди 3. сезоне, где је прогони Малколм, мушкарац који погреши Фиби за њу. Фиби наивно започиње везу са дотичним човеком, али раскида са њим јер он не може да преболи своју опсесију Урсулом. На самом почетку 4. сезоне, Фиби долази код Урсуле са новим открићем да њихова покојна мајка није њихова биолошка мајка, али испоставља се да је Урсула одавно већ знала истину. У 6. сезони, Фиби открива да Урсула глуми у порнографским филмовима користећи њено име. Фиби јој се осветила тако што је уновчила све њене чекове. У 7. сезони, Фиби од Урсуле сазнаје да је заправо старија годину дана него што је мислила, притом откривају да је Урсула продала Фибин родни лист шведској избеглици. У 6. епизоди 8. сезоне, Урсула упознаје Фиби са Ериком, својим вереником. Фиби је касније ужаснута сазнањем да је Урсула Ерику лагала о свом животу, говорећи да је учитељица, чланица мировног корпуса, непушач и да присуствује састанцима црквених група, као и чињеницом да Урсула уопште не воли Ерика, већ да се само поиграва са њим. Фиби потом открива Ерику да је Урсула лагала и он раскида са њом.

Лиса Кудроу је првобитно играла улогу Урсуле у ситкому Луд за тобом. Када је Кудроу изабрана да глуми Фиби у Пријатељима, која такође живи у Њујорку, продуценти су одлучили да лик Урсуле пребаце у Пријатеље. У последњој епизоди Луд за тобом, постављеној 22 године у будућност, открива се да је Урсула после успешне порнографске каријере постала гувернерка Њујорка.

Минди Хантер[уреди | уреди извор]

Минди Хантер
Основне информације
СупружникБери Фарбер (бивши супруг)
Подаци о креацији
Прво прик.„The One With The Evil Orthodontist” (1x20, 1995)
Последње прик.„The One With Barry And Mindy's Wedding” (2x24, 1996)
ТумачЏенифер Греј
Џејна Мари Хап

Минди Хантер Фарбер је Рејчелина деверуша на отказаном венчању са Беријем. Минди и Рејчел су биле најбоље пријатељице док су одрастале и њихово пријатељство је стављено на коцку након што Рејчел открије да се Минди и Бери виђају. Она моли Рејчел да јој буде деверуша. Минди се удаје за Берија у финалу 2. сезоне, али се разводе јер ју је Бери варао.

Бен Гелер[уреди | уреди извор]

Бен Гелер
Основне информације
ПородицаРос Гелер (отац)
Керол Вилик (мајка)
Сузан Банч (маћеха)
Рејчел Грин (маћеха)
Моника Гелер (тетка)
Џек Гелер (деда)
Џуди Гелер (баба)
Џорџ Вилик (деда)
Еделајн Вилик (баба)
РођациЧендлер Бинг (тетак)
Ема Гелер Грин (полусестра)
Џек Бинг (брат од тетке)
Ерика Бинг (сестра од тетке)
Подаци о креацији
Прво прик.„The One With The Birth” (1x23, 1995)
Последње прик.„The One Where Joey Dates Rachel” (8x12, 2002)
ТумачМајкл Гандерсон
Чарлс Томас и Џон Кристофер Ален
Кол Спраус

Бен Гелер је Росов и Керолин син. Рођен је близу краја 1. сезоне у епизоди „The One With The Birth”. Живи са мајком и њеном супругом Сузан Банч. Последњи пут се појављује у 8. сезони.

Џули[уреди | уреди извор]

Џули
Основне информације
ПартнерРос Гелер (бивши дечко)
Рас (дечко)
Занимањепалеонтолошкиња
Подаци о креацији
Прво прик.„The One Where Rachel Finds Out” (1x24, 1995)
Последње прик.„The One With Russ” (2x10, 1996)
ТумачЛорен Том

Џули је Росова колегиница и стара пријатељица из школе, коју он поново среће током путовања у Кину. Џули се први пут појављује у завршној сцени последње епизоде прве сезоне. Она и Рос почињу везу, али раскидају убрзо, када Рос открива да још увек воли Рејчел. Док су Џули и Рос били у вези, Рејчел ју је мрзела јер је отприлике недељу дана пре него што се Рос вратио из Кине, Рејчел открила да је Рос заљубљен у њу. Због тога је Рејчел схватила да и она њега воли, чинећи је љубоморном на Џули. Након раскида, показано је да упознаје Раса, Росовог „двојника” са којим је Рејчел кратко излазила и они започиње везу.

Стив[уреди | уреди извор]

Стив
Основне информације
Занимањевласник ресторана
Подаци о креацији
Прво прик.„The One With The Stoned Guy” (1x15, 1995)
Последње прик.„The One With The Blind Dates” (9x14, 2003)
ТумачЏон Ловиц

Стив је власник ресторана и наркоман кога Фиби познаје. Моника га у првој сезони покушава покушати импресионирати у покушају да се запосли у његовом ресторану, а Фиби му каже да је добродошао да дође до њеног стана и тамо проба њену храну, али он се удрогира на путу до тамо. На крају епизоде, Фиби га кажњава пружајући му врло болну масажу. Његов проблем са дрогом на крају узрокује да изгуби ресторан, а у деветој сезони, Фиби среди Рејчел састанак на слепо са њим, као део тајне стратегије да поново споји Рејчел и Роса.

Џозеф Трибијани[уреди | уреди извор]

Џозеф Трибијани, старији
Основне информације
НадимакЏои
СупружникГлорија Трибијани
ДецаЏои Трибијани
Ђина Трибијани
Тина Трибијани
Дина Трибијани
Мари Анђела Трибијани
Мари Тереза Трибијани
Вероника Трибијани
Куки Трибијани
Подаци о креацији
Прво прик.„The One With The Boobies” (1x13, 1995)
Последње прик.„The One With The Boobies” (1x13, 1995)
ТумачРоберт Констанцо

Џозеф „Џои” Трибијани, старији је отац Џоија и његових 7 сестара. У 13. епизоди 1. сезоне, Џои сазнаје да његов отац Џои има аферу са другом женом, Рон. Џои покушава све исправити, али његова мајка Глорија, која је цело време потајно знала за аферу, натера Џоија да престане са покушајима да промени оца, јер јој је муж необично љубазан откад ју је почео варати.

Иако се Џоијеви родитељи више не појављују у серији, Џои старији се касније појављује у спин-оф серији Џои, чиме је Костанцо једини глумац, осим Мета Лебланка, који је поновио своју улогу из Пријатеља у Џоију.

Глорија Трибијани[уреди | уреди извор]

Глорија Трибијани
Основне информације
СупружникЏои Трибијани, старији
ДецаЏои Трибијани
Ђина Трибијани
Тина Трибијани
Дина Трибијани
Мари Анђела Трибијани
Мари Тереза Трибијани
Вероника Трибијани
Куки Трибијани
Подаци о креацији
Прво прик.„The One With The Boobies” (1x13, 1995)
Последње прик.„The One With The Boobies” (1x13, 1995)
ТумачБренда Вакаро

Глорија Трибијани је мајка Џоија и његових 7 сестара. Према Џоију и Ђини, Глорија је једном била у медицинском часопису због чињенице да су њене трудноће биле одмах након претходног порођаја, што је резултирало тиме да се свако њено дете родило девет месеци након претходног. У 7. сезони, Џои је поменуо да Глорија мрзи пошту САД и Ирце.

Ружни голи тип[уреди | уреди извор]

Ружни голи тип
Подаци о креацији
Прво прик.„The One With The Giant Poking Device” (3x8, 1996)
Последње прик.„The One Where Everybody Finds Out” (5x14, 1999)
ТумачЏон Хоген

„Ружни голи тип” је гојазни станар у стану у згради преко пута Моникиног станам, који често, можда непромењиво, стоји го са отвореним завесама, тако да екипа често коментарише његове активности. Први пут је споменут у другој епизоди серије, али се физички појављује само два пута: први пут, његов стомак и рука су приказани у 8. епизоди 3. сезоне, а други пут, приказан је са леђа од главе до струка приказан је у 14. епизоди 5. сезоне, где се он сели из свог стана, а Рос покушава да добије стан интегришући се са Ружним голим типом, док оговарали са њим го.

Дуги низ година идентитет глумца који га је глумио у његовим крајње ограниченим наступима био је мистерија. Нагађало се да је Мајкл Џи Хагерти, глумац који је глумио господина Тригера, био Ружни голи тип. Међутим, Хагерти је негирао ову теорију. Дана 31. маја 2016. године у часопису Хафингтон пост објављен је чланак новинара Тода ван Лулинга у коме је детаљно приказано његово тражење идентитета Ружног голог типа. Његов чланак открива да је глумац Џон Хоген играо улогу.

Представљени у 2. сезони[уреди | уреди извор]

Господин Тригер[уреди | уреди извор]

Господин Тригер
Основне информације
Занимањедомар
Подаци о креацији
Прво прик.„The One Where Heckles Dies” (2x3, 1995)
Последње прик.„The One Where Rachel Tells...” (8x3, 2001)
ТумачМајкл Џи Хагерти

Господин Тригер је надзорник Моникине зграде. Тригер се први пут појављује у 3. епизоди 2. сезоне, где показује Хеклсовом адвокату где живе Моника и Рејчел. Касније, када се Џои побуни због критика на Рејчелин рачун, прети да ће Монику и Рејчел иселити (пошто Моника илегално издаје стан који заправо припада њеној покојној баки, на Тригерово незадовољство), осим ако му Џои не помогне да вежба валцер како би импресионирао жену. Последњи пут се појављује почетком 8. сезоне. Споменут је и у последњој епизоди серије, када Моника свима каже да су му потребни кључеви од њеног бившег стана.

Естел Ленард[уреди | уреди извор]

Естел Ленард
Основне информације
Занимањеагенткиња за таленте
Подаци о креацији
Прво прик.„The One With Russ” (2x10, 1996)
Последње прик.„The One With The Cake” (10x4, 2003)
ТумачЏун Гејбл

Естел Ленард је Џоијева агенткиња. Први пут се појавила у епизоди „The One With The Butt” из 1. сезоне, али њена сцена је избачена из епизоде, иако је укључена у ДВД верзију 1. сезоне. Званично се први пут појављује у 10. епизоди 2. сезоне, када, након што јој он каже да му је досадило играње безначајних лоших улога, уговара Џоију епизодну улогу у сапуници „Дани наших живота”. Иако се показује да подржава Џоијеву каријеру током серије, у једној се епизоди ипак чини да поткопава његову каријеру након што је мислила да ју је Џои отпустио, што заправо није тачно. Естел умире близу краја последње сезоне серије. Џои одржава говор на њеној сахрани, где је откривено да је, осим Џоија, њен једини клијент био Ал Зибукер, човек који једе папир. Џун Гејбел, која ју је глумила, такође је глумила медицинску сестру која порађа Керол у првој сезони.

Ричард Берк[уреди | уреди извор]

Ричард Берк
Основне информације
СупружникБарбара Берк (бивша супруга)
ПартнерМоника Гелер (бивша девојка)
ДецаТимоти Берк
Мишел Берк
Занимањеофталмолог
Подаци о креацији
Прво прик.„The One Where Ross And Rachel... You Know” (2x15, 1996)
Последње прик.„The One With The Proposal: Part 2” (6x25, 2000)
ТумачТом Селек

Др Ричард Берк је офталмолог и најбољи пријатељ Џека Гелера. Ричард је представљен у 15. епизоди 2. сезоне, када Моника ради кетеринг на догађају у његовом стану. Почињу излазити упркос томе што је Ричард 21 годину старији, што љути Моникине родитеље када сазнају за њихову везу. Он и Моника раскидају у последњој епизоди 2. сезоне, када јој он каже да не жели више деце. Упркос томе што су њих двоје и даље заљубљени, не могу да се помире с тим разликама и обоје су месецима очајни. Има кратко гласовно камео појављивање у 2. епизоди 3. сезоне, а касније они покушавају да обнове своју романсу као „пријатељи” пре него што прихвате да разлози због којих су раскинули остају валидни. У финалу 6. сезоне, Ричард и Моника се поново срећу и он јој признаје да је још увеко воли. Он је проси након што она напусти Чандлера, који планира да је запроси, али се претвара да је против брака јер жели да просидба буде изненађење. На крају, Чандлер долази у Ричардов стан тражећи Монику и говори Ричарду о сопственом плану просидбе. Чини се да Ричард испрва нема симпатије према Чандлеру, те га суптилно критикује, али кад му Чандлер љутито каже да нема право да поквари везу другог човека са њом јер је већ уништио своју, схвата да је Чандлер у праву и саветује га да никад не пусти Монику. Након тога, Ричард се није више појавио у серији. Његов стан је дат на продају почетком 9. сезоне. Док је тамо, Чандлер открива да је Ричард снимио секс са Моником на касети коју краде и пото гледа, али он и Моника касније откривају да је Ричард преснимио касету.

Сви Селекови уласци у 2. сезони морали су се поново снимити јер би публика у студију подивљала сваки пут када би он ушао. За своје финално појављивање у серији, у финалу 6. сезоне 2000. године, Селек је номинован за награду Еми за најбољег гостујућег глумца у хумористичкој серији.

Сандра Грин[уреди | уреди извор]

Сандра Грин
Основне информације
СупружникЛеонард Грин (бивши супруг)
ДецаРејчел Грин
Џил Грин
Ејми Грин
РођациИда Грин (ташта)
Подаци о креацији
Прво прик.„The One With The Lesbian Wedding” (2x11, 1996)
Последње прик.„The One With The Baby Shower” (8x20, 2002)
ТумачМарло Томас

Сандра Грин је Рејчелина мајка. Први пут се појављује у 11. епизоди 2. сезоне, када посећује Рејчел и говори јој да се разводи од њеног оца и да га заправо није никада волела, што испрва љути Рејчел. Касније прати све на Керолино и Сузанино венчање. Близу краја 2. сезоне, она стиже на Рејчелину рођенданску забаву и читаву ноћ није свесна да је њен бивши супруг такође тамо, јер пријатељи успевају да наместе да се Сандра и Леонард не сретну. Џои чак и пољуби Сандру како би је спречио да види одлазак бившег мужа. Близу краја 8. сезоне, у последњем тренутку позвана је да присуствује Рејчелиној прослави, где јој нуди да се преселе код ње и Роса, како би им помогла око бебе првих месеци. Рејчел прво прихвата, али онда је Рос натера да се предомисли. Марло Томас је за своје премијерно појављивање номинована за награду Еми за најбољу гостујућу глумицу у хумористичкој серији.

Франсис[уреди | уреди извор]

Франсис
Основне информације
ДецаЛили Буфе (ћерка, покојна)
РођациФиби Буфе (унука)
Урсула Буфе (унука)
Занимањебивши таксиста
Подаци о креацији
Прво прик.„The One With Phoebe's Dad” (2x9, 1995)
Последње прик.„The One With Phoebe's Dad” (2x9, 2002)
ТумачОдра Линдли

Франсис је Фибина бака и мајка њене покојне мајке Лили. Њено једино појављивање је у 9. епизоди 2. сезоне, где открива Фиби да особа на сликама које чува у кући заправо није Фибин отац, што мотивише Фиби да покуша пронаћи свог правог оца. Иако се лик појављује у само једној епизоди, помиње се у више епизода, међу којима је 13. епизода 5. сезоне, где се открива да је недавно преминула, а Фиби планира сахрану. Фиби од бабе наслеђује такси и стан.

Франк Буфе, млађи[уреди | уреди извор]

Франк Буфе, млађи
Основне информације
СупружникАлис Најт
ДецаФранк Буфе III
Лесли Буфе
Чендлер Буфе
ПородицаФранк Буфе, старији (отац)
РођациФиби Буфе (полусестра)
Урсула Буфе (полусестра)
Подаци о креацији
Прво прик.„The One With The Bullies” (2x21, 1996)
Последње прик.„The One Where Ross Is Fine” (10x2, 2003)
ТумачЂовани Рибиси

Франк Буфе, млађи је Фибиин полубрат, син њеног оца. Близу краја 2. сезоне, Фиби га упознаје након што је пронашла храброст да покуца на врата свог оца, али од мајке Франк млађег сазнаје да је њен отац напустио њихов дом пре неколико година. Упркос томе што није нашла оца, она се повезује са Франком млађим који касније посећује град почетком 3. сезоне, где налети на Џасмин, једну од Фибиних колегиница и замени њен салон за масажу са јавном кућом. На крају се заљубљује и вери се за Алис Најт, своју стару наставницу кућне економије која је старија од њега 26 година. у 11. епизоди 4. сезоне, Франк и Алис замоле Фиби да буде сурогат мајке за њихово дете, што она прихвата. Она рађа њихове тројке, од којих се онда опрашта у емотивној сцени на почетку 5. сезоне. Франк се последњи пут појављује у 2. епизоди 10. сезоне, када он и тројке срећу Фиби у Централ Перку. У епизоди, тврди да није спавао четири године и да је толико исцрпљен одгајањем тројки да чак предлаже Фиби да узме једну за себе. Међутим, убрзо схвата да превише воли своју децу да би их се одрекао, након чега Фиби предлаже да их почне чувати, како би Франк и Алис могли да се одморе. Пре свог премијерног појављивања као Франк, Ђовани Рибиси се у 6. епизоди 2. сезоне „The One With The Baby On The Bus” појавио у улози пролазника који оставља кондом уместо новца у Фибиној кутији за гитару док она пева на улици, а касније се враћа како би вратио свој кондом. Никада није објашњено да ли је то био лик Франка, који још није био представљен у то време.

Леонард Грин[уреди | уреди извор]

Леонард Грин
Основне информације
СупружникСандра Грин (бивша супруга)
ДецаРејчел Грин
Џил Грин
Ејми Грин
ПородицаИда Грин (мајка)
Занимањехирург
Подаци о креацији
Прво прик.„The One With The Two Parties” (2x22, 1996)
Последње прик.„The One Where Joey Speaks French” (10x13, 2004)
ТумачРоб Лебман

Др Леонард Грин је Рејчелин отац, сурови, абразивни и прилично аморални васкуларни хирург. Иако је искрено симпатичан и обично добронамеран према својој ћерки, он је генерално гадан, злобан насилник који брзо увреди свакога ко га, чак и случајно, иритира на најмањи начин. Од почетка не воли Роса, Рејчелиног дечка, када овај изјављује да сматра његову професију „игром”. На почетку 8. сезоне, када Рос и Рејчел сазнају да ће добити дете, он постаје бесан што нису верени, јер не жели да његово унуче буде копиле и на крају одлази у Росов стан и виче на њега јер га је Рејчел (која се боји Леонардовог гнева) лагала и тврдила да је Рос одбио да се венчају, што на крају доводи до тога да Рејчел сређује ситуацију. Леонард има срчани удар близу краја 10. сезоне и опоравља се у болници када Рејчел стигне са Росом, кога Леонард опет дочекује са презиром. Након тога, више се не појављује у серији.

Представљени у 3. сезони[уреди | уреди извор]

Марк Робинсон[уреди | уреди извор]

Марк Робинсон
Основне информације
Деца2
Занимањеизвршни директор
Подаци о креацији
Прво прик.„The One Where Chandler Can't Remember Which Sister” (3x11, 1997)
Последње прик.„The One With Princess Consuela” (10x14, 2004)
ТумачСтивен Екхолдт

Марк Робинсон је Рејчелин колега из канцеларије у Блумингдејлсу, који се први пут појављује у 11. епизоди 3. сезоне. Рос је љубоморан на Марка јер сумња да он и Рејчел имају аферу, што није тачно. Марк одлази у Рејчелин стан да је теши након свађе са Росом, што води Роса (чувши његов глас у позадини након док је телефонирао са Рејчел) до закључка да су спавали заједно и да је његова и Рејчелина веза готова, па се напије и потом спава са Клои, што на крају прекида Росову и Рејчелину везу. Касније, Марк пита Рејчел да изађу, што она прихвата, међутим она одбија даљи напредак њиховог односа, кад схвати да је прихватила понуду само да би учинила Роса љубоморним. То је последњи пут да се Марк појављује, све до 10. сезоне, где говори Рејчел о послу у Паризу. Рос га не препознаје, али се љубомора касније враћа, чак изјављујући своју екстремну мржњу према њему и забрањује Рејчел да оде на вечеру са њим. Такође је откривено да се од свог претходног појављивања Марк оженио и има близанце.

Пит Бекер[уреди | уреди извор]

Пит Бекер
Основне информације
ПартнерМоника Гелер (бивша девојка)
Занимањекомпјутерски могул
Подаци о креацији
Прво прик.„The One With The Hypnosis Tape” (3x18, 1997)
Последње прик.„The One With The Ultimate Fighting Champion” (3x24, 1997)
ТумачЏон Фавро

Пит Бекер је геније за компјутерски софтвер и мултимилионер. Пит даје Моники бакшиш од 20 хиљада америчких долара док је радила у ресторану Мунденс динер у 18. епизоди 3. сезоне, за шта Моника испрва претпоставља да је шала. Он је пита да изађу на састанак и она пристаје, а он је води у Рим. Почињу да се виђају, али у почетку се растају јер Монику он не привлачи. Мире се након што га Моника пољуби када јој понуди посао у његовом ресторану (који она одбије), а затим схвати да је он ипак привлачи. Моника мисли да ће је запросити пред крај 3. сезоне. Уместо тога, он јој говори да жели да победи у Ultimate Fighting Championship (у прошлости се бавио борилачким вештинама). Пит бива тешко претучен од стране Танка Абота, а Моника га оставља након што он одбије да одустане и након што схвата разлике које постоје између њих.

Алис Најт[уреди | уреди извор]

Алис Најт
Основне информације
СупружникФранк Буфе, млађи
ДецаФранк Буфе III
Лесли Буфе
Чендлер Буфе
РођациФранк Буфе, старији (таст)
Фиби Буфе (заова)
Урсула Буфе (заова)
Занимањенаставница
Подаци о креацији
Прво прик.„The One With The Hypnosis Tape” (3x18, 1997)
Последње прик.„The One Hundredth” (5x3, 1998)
ТумачДебра Џо Рап

Алис Најт је супруга Франка Буфеа млађег, Фибиног и Урсулиног полубрата. Алис је Франкова бивша наставница кућне економије из средње школе. Фиби није прихватила њихову везу због разлике у годинама између њих двоје, а обоје их је збунила својим шашавим коментарима током покушаја да их раздвоји. На крају је ипак прихватила њихову везу. Касније, она и Франк не могу зачети дете због Алисине старости, па траже од Фиби да им она буде сурогат мајка, на шта она пристаје. У 3. епизоди 5. сезоне, Фиби им рађа тројке.

Клои[уреди | уреди извор]

Клои
Основне информације
Занимањерадница у фотокопирници
Подаци о креацији
Прво прик.„The One Where Ross And Rachel Take A Break” (3x15, 1997)
Последње прик.„The One With The Morning After” (3x16, 1997)
ТумачАнђела Федерстоун

Клои је атрактивна девојка која ради у продавници Керокс на Менхетну. Појавила се у 3. сезони, када је позвала Џоија и Чандлера на састанак. Њих двојица су провели време пре састанка питајући се како ће извести тројку, али на крају одлазе са састанка. Клои је потом спавала са Росом, који је био пијан и веровао да је његова веза са Рејчел готова. Овај инцидент био је довољан да раздвоји Роса и Рејчел. Клои уопште нема проблема са спавањем са заузетим мушкарцима и има обичај да краде ствари након спавања са њима.

Џоана[уреди | уреди извор]

Џоана
Подаци о креацији
Прво прик.„The One With The Dollhouse” (3x20, 1997)
Последње прик.„The One Where They're Going To Party” (4x9, 1997)
ТумачАлисон Ла Плака

Џоана је Рејчелин шефица у Блумингдејлсу. У 20. епизоди 3. сезоне, Џоана упознаје Чандлера и моли Рејчел да јој намести састанак са њим, што Чандлер на крају пристаје, али му се згади на састанку због своје иритантности. У 3. епизоди 4. сезоне, Џоана и Чандлер се опет смувају. Она га лисицама везује за своју столицу у канцеларији. Он моли Рејчел да га ослободи и пусти, али Рејчел, бесна што Чандлер није одржао обећање да ће раскинути са њом, жали због одлуке да га пусти. Након уцене, он пристаје да остане везан. Међутим, он се свети Џоани тако што он њој стави лисице, након што раскида са њом. У 9. епизоди 4. сезоне, Рејчел је интервјуисана од стране трочланог одбора због могућег унапређења. Џоана је један од чланова одбора и износи погрдне и увредљиве коментаре о Рејчел који је коштају унапређења. Касније се Рејчел суочава са Џоаном и она јој говори да је саботирала интервју да би је задржала као аситента и на крају јој нуди унапређење у сопственом одељењу. Међутим, Џоана умире без подношења папира за унапређење, спречавајући тако Рејчел да добије позицију.

Софи[уреди | уреди извор]

Софи
Основне информације
Занимањеасистенткиња
Подаци о креацији
Прво прик.„The One Where Ross And Rachel Take A Break” (3x15, 1997)
Последње прик.„The One Where They're Going To Party” (4x9, 1997)
ТумачЛора Дин

Софи је Маркова замена, након што он напушта Блумингдејлс, често жртва своје шефице Џоане. У свом последњем појављивању, у 9. епизоди 4. сезоне, она је усхићена због Џоанине смрти.

Кејт Милер[уреди | уреди извор]

Кејт Милер
Основне информације
ПартнерМаршал Тауненд (бивши дечко)
Џои Трибијани (бивши дечко)
Занимањеглумица
Подаци о креацији
Прво прик.„The One With The Tiny T-Shirt” (3x19, 1997)
Последње прик.„The One With The Screamer” (3x22, 1997)
ТумачДајна Мајер

Кејт Милер је глумица, која игра са Џоијем у позоришној представи. Џои се заљубљује у њу и спава са њом, али она не види никакву привлачност у њему и већ је у вези редитељем представе. Представа се показује као лоша и неуспех, а након што је редитељ оставља јер је искритикована у штампи, она се враћа Џоију. Ипак, она га напушта и одлази у Лос Анђелес, како би глумила у сапуници „Општа болница”.

Даг[уреди | уреди извор]

Даглас
Основне информације
НадимакДаг
СупружникКара (бивша супруга)
Деца2
Подаци о креацији
Прво прик.„The One With The Ultimate Fighting Champion” (3x24, 1997)
Последње прик.„The One With Ross' Step Forward” (8x11, 2001)
ТумачСем Макмари

Даглас „Даг” је Чандлеров нови шеф у 3. сезони. Данг ужива да зове Чандлера по презимену и да удара колегама по задњици. Моника и Чандлер играју тенис са Дагом и његовом супругом, који су исцрпљени, раздражени и збуњени Моникиним смешним претераним такмичарским духом у 12. епизоди 5. сезоне. У овој епизоди се подразумева да он, његова супруга и остали Чандлерови сарадници не воле Џои, за кога Чандлер тврди да му је оштетио углед у њиховим очима (вероватно својом глупошћу) након што га је позвао на пословну забаву. У 11. епизоди 8. сезоне, позива Чандлера и Монику на вечеру да прославе развод. Да би се извукао, Чандлер се претвара да жели бити сам јер су се он и Моника растали, али то му се обије о главу када Даг, који упркос свом наизглед ведром и растерећеном ставу према разводу, у ствари очигледно потискује то, покушава развесели Чандлера тако што га одводи у стриптиз клубове, пијан бацајући лименке на птице и бацајући свој венчани прстен.

Бони[уреди | уреди извор]

Бони
Основне информације
ПартнерРос Гелер (бивши дечко)
Подаци о креацији
Прво прик.„The One With The Ultimate Fighting Champion” (3x24, 1997)
Последње прик.„The One With The Jellyfish” (4x1, 1997)
ТумачКристина Тејлор

Бони је Фибина пријатељица, раније ћелава, коју је смувала са Росом близу краја 3. сезоне. Рејчел је упознала Бони две године пре догађаја из ове епизоде и памти је као „чудну ћелаву девојку”. Међутим, када је Рејчел поново упозна, ужаснута је схватањем да јој је коса заправо порасла и да је заправо веома привлачна жена. Пошто Рејчел још увек има осећаја према Росу, она, у успешном покушају да Бони учини мање привлачном за њега, убеди је да поново обрије косу на крају 3. сезоне. У првој епизоди 4. сезоне, Рос је оставља и враћа се Рејчел.

Фиби Абот[уреди | уреди извор]

Фиби Абот
Основне информације
ДецаФиби Буфе
Урсула Буфе
Подаци о креацији
Прво прик.„The One At The Beach” (3x25, 1997)
Последње прик.„The One With Phoebe's Uterus” (4x11, 1998)
ТумачТери Гар

Фиби Абот је Фибина биолошка мајка. Фиби је проналази на самом крају 3. сезоне, верујући да је она Лилина пријатељица. Она открива истину о свом пореклу на крају епизоде и покушавати надокнадити штету Фиби на почетку 4. сезоне. Како се испоставило, Франк Буфе, Лили и Фиби били су заједно у сексуалној вези из које је Фиби затруднела. Након што је родила близанце, Фиби је отишла, а Франк и Лили су се венчали и сами одгајали близанце, пре него што се Франк развео од Лили и отишао. У 4. сезони, када Фиби жели бити сурогат мајка Франковом и Алисином детету, она позајмљује Фиби свог пса како би јох показала колико је тешко оставити децу коју је носила. Ово пољуљава Фиби при доношењу одлуке, али на крају ипак пристаје и рађа Франку и Алис тројке.

Представљени у 4. сезони[уреди | уреди извор]

Емили Валтам[уреди | уреди извор]

Емили Валтам
Основне информације
СупружникРос Гелер (бивши супруг)
ПородицаСтивен Валтам (отац)
Андреа Валтам (маћеха)
Подаци о креацији
Прво прик.„The One With Joey's Dirty Day” (4x14, 1998)
Последње прик.„The One With The Yeti” (5x6, 1998)
ТумачХелен Баксендејл

Емили Валтам је братаница Рејчелиног шефа, Енглескиња, која долази у двонедељну посету Њујорку у 14. епизоди 4. сезоне. По наговору шефа, Рејчел би требало да оде са њом у оперу, али пошто је тад имала састанак са Џошуом, она успева наговорити Роса да иде са њом. Они се сјајно проведу и заврше у мотелу у Вермонту. Емили одлази назад у Енглеску, али Рос успева да је стигне на аеродрому и говори јој да је воли, на шта она одговори „Хвала”. Касније му открива да има дечка, Колина, али га оставља због Роса и признаје му да га воли. Убрзо, они одлучују да се венчају. Сви пријатељи лете у Лондон на Емилино и Росово венчање у финалу 4. сезоне, осим тада трудне Фиби и Рејчел, која је одлучила да не присуствује због њене прошлости са Росом. Она убрзо схвата да још увек воли Роса и лети у Лондон како би му то рекла и спречила венчање. Током изговарања брачних завета, Рос случајно изговара Рејчелино име пред олтаром, уместо Емилиног, понижавајући Емили пред својим пријатељима и породицом. Упркос томе, церемонија венчања се наставља у првој епизоди 5. сезоне, али понижена Емили бежи са прославе венчања. Рос тражи од Емилиних родитеља да јој кажу да ће је чекати на аеродрому, надајући се да ће она ипак хтети да иде на њихов медени месец у Грчку. Рос на крају одлучи да поведе Рејчел са собом, а Емили их угледа док су заједно на аеродрому. Емили поново бежи од Роса, који због ње пропушта лет и оставља Рејчел саму у Грчкој. У 4. епизоди 5. сезоне, Рос се покушава помирити са њом и наговорити је да се врати у Њујорк. Она пристаје, али под условом да се више никад не види са Рејчел и да из стана избаци сав намештај који је она додирнула. Када сазна да је он на вечери са целом екипом пријатеља, укључујући и Рејчел, каже му да не може да му верује и одлучи да се разведу. То је било њено последње појављивање у серији. У 12. епизоди 5. сезоне, Рос је сазнао да се Емили поново удаје и због тога је ушао у везу са Џенис, међутим веза није трајала. У 20. епизоди 5. сезоне, Рејчел је у Росовом стану и на његовој телефонској секретарици чује поруку коју му је Емили оставила, дан пре свог венчања. Емили је желела да разговара са Росом о обнови њихове везе, говорећи да је забринута да су направили грешку приликом развода и да се премишља оког свог новог брака. Рејчел случајно обрише поруку и премишља се да ли да каже Росу за њу. На крају одлучује да му све каже, али га убеђује да је не позове.

Кети[уреди | уреди извор]

Кети
Основне информације
ПартнерЏои Трибијани (бивши дечко)
Чендлер Бинг (бивши дечко)
Занимањеглумица
Подаци о креацији
Прво прик.„The One With Joey's New Girlfriend” (4x5, 1997)
Последње прик.„The One With Rachel's Crush” (4x13, 1998)
ТумачПаџет Брустер

Кети је Џоијева девојка, представљена у 5. епизоди 4. сезоне. Упркос томе што су у вези, Џои и Кети немају ништа заједничко, осим занимања, обоје су глумци. Међусобна привлачност постепено се развија између Кети и Чандлера, а завршава се пољупцем у 7. епизоди 4. сезоне. Након што Џои сазна у следећој епизоди, Кети изјашњава своју љубав према Чандлеру и одлучује да напусти Њујорк, како не би уништила Џоијево и Чандлерово пријатељство. У почетку бесан због Чандлерове издаје, Џои мења мишљење након Кетиног говора, те она и Чандлер почињу везу. Иако је Чандлеру у почетку било неугодно због могућности да њихова веза постане сексуална, јер ће га она директно поредити са Џоијем, али смирио се када су му Моника и Рејчел дале упутства. Нешто касније у сезони, Чандлер одлази да погледа Кетину позоришну представу и открива да она у њој има екстремне сексуалне радње са својим партнером Ником. Чандлер почиње да сумња да га вара и суочава се са њом око тога. Кети је увређена и сукобљава се са Чандлером. Касније спава са Ником и Чандлер је оставља.

Џошуа Бергин[уреди | уреди извор]

Џошуа Бергин
Основне информације
ПартнерРејчел Грин (бивша девојка)
Подаци о креацији
Прво прик.„The One With Rachel's Crush” (4x13, 1998)
Последње прик.„The One With All The Wedding Dresses” (4x20, 1998)
ТумачТејт Донован

Џошуа Бергин је недавно разведени купац која редовно унајмљује Рејчел као асистента приликом куповине у Блумингдејлсу. Он се допадне Рејчел, па га она покушава намамити на састанак и даје му две карте за утакмицу, али заборавља рећи да је једна карта за њу, па је Џошуа узео обе карте и одвео свог нећака на утакмицу. Кад је Џошуа завршио са Рејчел у Блумингдејлсу, позвао ју је на отварање новог ноћног клуба у који је улагао. Рејчел се сложила, иако је већ обећала свом шефу да ће ићи са његовом братаницом Емили у оперу. Ипак, није успела да га смува. Рејчелин коначни план била је лажна забава за опроштај Емили, али је у ствари био тајни план да Џошуа пристане да изађе са њом. До краја ноћи, направила је будалу од себе, упропастила Росове планове са Емили и Џошуа је сазнао, али и даље ју је одбацивао због свог развода. Међутим, на крају је ипак пристао да изађу. Нажалост, ово је било краткотрајно јер је Рејчел била жељна да веза још напредује у време када су се Рос и Емили верили. Џошуа је недавно прошао кроз развод и помало је био уплашен могућности брака па је одбио, али на леп начин. Дошао је након што је мислио да покуша поново разговарати са њом, али Рејчел је потпуно уништила шансу када је (не знајући да је то Џошуа) отворила врата, носећи венчаницу, рекавши „да”, због чега је помислио да она неће узети „не” као одговор, па је отишао и више се није појавио.

Представљени у 5. сезони[уреди | уреди извор]

Господин Зелнер[уреди | уреди извор]

Господин Зелнер
Основне информације
ДецаРос Зелнер
Подаци о креацији
Прво прик.„The One With Rachel's Inadvertent Kiss” (5x17, 1999)
Последње прик.„The One Where Estelle Dies” (10x15, 2004)
ТумачСтив Ајерленд

Господин Зелнер је извршни директор у Ралф Лорену, који интервјуише Рејчел за посао у 17. епизоди 5. сезоне. Рејчел га ненамерно пољуби током разговора, али ипак је запослена. Господин Зелнер изгледа врло плашљив и озбиљан у вези са својим послом. Након што је Рејчел унапређена у 7. сезони, он од гостујућег постаје епизодни лик. У 14. епизоди 10. сезоне, он отпушта Рејчел након што сазнаје за њен разговор са представником из Гучија. Рос покушава да врати Рејчелин посао подмићивањем Зелнера, али не успева.

Гари[уреди | уреди извор]

Гари
Основне информације
ПартнерФиби Буфе (бивша девојка)
Занимањеполицајац
Подаци о креацији
Прво прик.„The One With The Cop” (5x16, 1999)
Последње прик.„The One With The Ball” (5x21, 1999)
ТумачМајкл Рапарпорт

Гари је полицајац који случајно оставља своју значку у Централ Перку, у 16. епизоди 5. сезоне. Фиби је проналази и започиње лажно представљање као полицајац. Гари је проналази и не желећи да се открије чињеница је изгубио своју значку у кафићу, одлучи да не ухапси Фиби и осећајући привлачност, тражи да изађу на вечеру и они почну да се виђају. Касније, открива Моники да жели да пита Фиби да се усели код њега. Моника не успева да сачува тајну и говори све Фиби, која схвата да није спремна да њихова веза тако нагло напредује и моли Чандлера да покуша да га одговори од тога. На крају, Фиби му говори да мисли да је прерано и он то прихвата. Гари је повређен, па Фиби ипак пристаје. Након што се уселе, он кроз прозор спаваће собе упуца птицу само зато што га је иритирало њено гласно цвркутање. Фиби је ужаснута и оставља га. Он се више не појављује у серији.

Франк Буфе, старији[уреди | уреди извор]

Франк Буфе, старији
Основне информације
СупружникЛили Буфе (бивша супруга, покојна)
Госпођа Буфе (супруга)
ДецаФиби Буфе (ћерка из првог брака)
Урсула Буфе (ћерка из првог брака)
Франк Буфе, млађи (син из другог брака)
РођациФрансис (бивша ташта, покојна)
Занимањефармацеут
Подаци о креацији
Прво прик.„The One With Joey's Bag” (5x13, 1999)
Последње прик.„The One With Joey's Bag” (5x13, 1999)
ТумачБоб Балабан

Франк Буфе, старији је Фибин, Урсулин и Франков отац. Он, Лили Буфе и Фиби Абот били су заједно у сексуалној афери, што је резултирало Фибином трудноћом са Фиби и Урсулом. Франк и Лили су се венчали и планирали да заједно одгајају близанце. Међутим, Франк се касније развео од Лили и отишао. Касније се поново оженио и имао сина Франка Буфеа млађег, којег је заједно са другом супругом касније напустио. У 9. епизоди 2. сезоне, Фиби од баке добија слику и адресу свог оца и одлази тамо са Чандлером и Џоијем, али на крају схвата да још није спремна да га види и одустаје. У 21. епизоди 2. сезоне, Фиби одлази на адресу свог оца и тамо упознаје своју маћеху и полубрата Франка, али сазнаје да је њих њен отац напустио и да не знају где је. У 13. епизоди 5. сезоне, Франк старији се коначно појављује када Фибина бака (Лилина мајка), Франсис, умире. Представио се на Франсисиној сахрани, што ужасава Фиби. Брзо каже да му је име Џо и жури напоље. Фиби га је ухватила и тврди да је она извршилац Франсисиног имања, па он пристаје да се нађу у Централ Перку након сахране. Франк такође не зна да је Лили мртва, па моли Фиби да јој да писмо које је написао. Фиби му тада открива да је Лили мртва и да је она у ствари његова ћерка Фиби. Извињава се што ју је напустио и говори да је тако било најбоље, јер је био лош отац. На крају епизоде, Фиби још није спремна да му опрости, али полако се везује са њега. Они седе на каучу и разговарају неко време.

Представљени у 6. сезони[уреди | уреди извор]

Џенин Лекро[уреди | уреди извор]

Џанин Лекро
Основне информације
ПартнерЏои Трибијани (бивши дечко)
Занимањеплесачица
Подаци о креацији
Прво прик.„The One Where Phoebe Runs” (6x7, 1999)
Последње прик.„The One With The Apothecary Table” (6x11, 2000)
ТумачЕл Макферсон

Џанин Лекро је привлачна певачица из Аустралије и Џоијева цимерка, након што се Чандлер преселио код Монике. Џои даје оглас за новог цимера у 7. епизоди 6. сезоне и појављује се згодна Џанин и Џои јој одмах издаје собу не знајући ништа друго о њој. Убрзо, Џои се заљубљује у њу и одлучује да јој то каже, након што га она изабере као партнера на снимању новогодишње емисије у 10. епизоди 6. сезоне. Ипак не успева, али она схвата да јој се свиђа, па га пољуби кад се врате у стан. Они започињу везу и почињу да проводе време са Моником и Чандлером. Убрзо Џанин открива да је Моника и Чандлер јако иритирају и на крају натера Џоија да бира између пријатеља и девојке. Џои бира пријатеље и раскида са Џанин.

Елизабет Стивенс[уреди | уреди извор]

Елизабет Стивенс
Основне информације
ПартнерРос Гелер (бивши дечко)
ПородицаПол Стивенс (отац)
Госпођа Стивенс (мајка, покојна)
Подаци о креацији
Прво прик.„The One Where Ross Dates A Student” (6x18, 2000)
Последње прик.„The One With The Proposal, Part 1” (6x24, 2000)
ТумачАлександра Холден

Елизабет Стивенс је једна од Росових студенткиња, са којом он започиње везу у 18. епизоди 6. сезоне, погрешно верујући да није против универзитетска правила. У следећој епизоди, Елизабет одлази на плажу са још неколико момака за пролећни распуст. Љубоморан и забринут, Рос одлази са њом. Касније, Елизабетин отац, Пол, жели да упозна Роса и говори му да му се не свиђа што излази са његовом ћерком, али на крају донекле прихвата њихову везу. Касније, Пол је наредио Елизабет и Росу да престану да се виђају, али они одлучују да одрже везу у тајности и одлазе да проведу викенд у Половој викендици, где и он одлази са Рејчел, што ствара неприлике. Након што га је Рос уценио, Пол даје благослов Елизабетиној и Росовој вези. У финалу 6. сезоне, Рос оставља Елизабет, када му постане јасно да она је премлада за озбиљну везу са њим. То је њено последње појављивање. Током њихове везе, екипа пријатеља је константно збијала шале на Росов рачун.

Џил Грин[уреди | уреди извор]

Џил Грин
Основне информације
ПородицаЛеонард Грин (отац)
Сандра Грин (мајка)
Рејчел Грин (сестра)
Ејми Грин (сестра)
Ида Грин (баба)
РођациЕма Гелер Грин (сестричина)
Подаци о креацији
Прво прик.„The One With Rachel's Sister” (6x13, 2000)
Последње прик.„The One Where Chandler Can't Cry” (6x14, 2000)
ТумачРис Видерспун

Џил Грин је Рејчелина млађа сестра, која стиже код Монике и Чандлера у 13. епизоди 6. сезоне, мислећи да Рејчел још увек живи тамо. Њихов отац прекинуо је Џилину опскрбу новцем и послао је да остане код Рејчел, једине ћерке на коју је икада поносан, како би научила о вредности новца. Она је размажена, сујетна, шмизла и материјалиста, много попут своје друге сестре Ејми, али много је љубазнија према Рејчел и њеним пријатељима него Ејми. Џил покушава започети нови живот, као што је то урадила Рејчел, али завршава кршењем правила (претераном куповином, захваљујући томе што је упамтила бројеве кредитних картица свог оца) и потом излази са Росом како би напакостила Рејчел. Међутим, Рос је везу окончао пре него што је заиста могла да започне након што је схватио да, ако се нешто догоди између њега и Џил, између њега и Рејчел никада се ништа неће догодити, иако није знао да ли ће се он и Рејчел икада вратити заједно. То је натерало Џил да оде, пошто није желела да остане са неким ко јој је саботирао сваки потез. Више се физички није појавила у серији, али у 10. сезони, Ејми помиње да се Џил удебљала, док у 9. сезони, Рејчел наводи да јој је Џил дража сестра.

Пол Стивенс[уреди | уреди извор]

Пол Стивенс
Основне информације
ПартнерРејчел Грин (бивша девојка)
ДецаЕлизабет Стивенс
Занимањеадвокат
Подаци о креацији
Прво прик.„The One Where Ross Meets Elizabeth's Dad” (6x21, 2000)
Последње прик.„The One With The Ring” (6x23, 2000)
ТумачБрус Вилис

Пол Стивенс је Елизабетин отац, који од почетка не воли Роса, дечка своје ћерке, наводећи да је разлог томе старосна разлика између њих. Када се први пут појави у 21. епизоди 6. сезоне, Полу се допада Рејчел, са којом улази у везу. Тада донекле прихвата Росову и Елизабетину везу. На крају прети Росу да ће открити његову аферу са студенткињом универзитету, уколико не прекине везу са Елизабет. Рејчел и Пол одлазе у Полову викендицу, где су такође отишли Рос и Елизабет, за које Пол верује да су раскинули. Док се сакрива испод кревета, Рос чује како Пол прича сам са собом пред огледалом, пева и плеше. Након што Пол ухвати Роса како покушава да изађе из колибе, прети му да ће рећи истину, али Рос га уцењује да ће рећи Рејчел оно што је видео малопре, па Пол даје благослов Росу и Елизабет из срамоте и страха. Рејчел касније сматра да је Пол превише тајновит да би јој се допао и покушава га натерати да се емитовно отвори, али на крају усред дописивања прошлих успомена из проблематичног детињства, почне плакати и не може да престане. Чак тражи од Чандлера да га загрли у једном тренутку након што Рејчел напусти собу, а затим дигне Џоија са пода и загрли га. На крају се сабрао, извињава се Рејчел што ју је преплавио свим својим плакањем и они имају секс, али након тога се поново погуби и Рејчел га оставља.

Представљени у 7. сезони[уреди | уреди извор]

Тег Џоунс[уреди | уреди извор]

Тег Џоунс
Основне информације
ПартнерРејчел Грин (бивша девојка)
Занимањеасистент
Подаци о креацији
Прво прик.„The One With Rachel's Assistant” (7x4, 2000)
Последње прик.„The One With The Red Sweater” (8x2, 2001)
ТумачЕди Кахил

Томас „Тег” Џоунс је Рејчелин неискусни, али привлачни нови асистент у Ралф Лорену. У 4. епизоди 7. сезоне, Рејчел га запошљава након свог унапређења, не зато што је он најбољи избор за позицију, већ зато што је очарана њиме. У 9. епизоди 7. сезоне, он и Рејчел улазе у везу, након што се и он заинтересује за њу, али покушавају да своју везу држе у тајности од шефа господина Зелнера, јер иначе би Тегово запошљавање било сукоб интереса. У 14. епизоди 7. сезоне, Рејчел раскида са Тегом на прослави свог 30. рођендана када схвати да га њихова разлика у годинама (он је млађи 6 година) чини превише младим и незрелим да би могли бити у вези и одлучује да се усресреди на озбиљније везе. Појављује се у 2. епизоди 8. сезоне, када Фиби претпоставља да је Тег отац Рејчелиног нерођеног детета. Говори Рејчел да је пуно сазрео од њиховог раскида и жели да настави везу, али одустаје када открије да је трудна са неким другим.

Чарлс Бинг[уреди | уреди извор]

Чарлс Бинг
Основне информације
Друга именаХелена Хендбаскет
СупружникНора Бинг (бивша супруга)
ДецаЧендлер Бинг
Подаци о креацији
Прво прик.„The One With Chandler's Dad” (7x22, 2001)
Последње прик.„The One After I Do” (8x1, 2001)
ТумачКетлин Тарнер

Чарлс Бинг је Чандлеров отац, трансвестит, који се редовно спомињан, иако је био неприказан, у првих 6 сезона. Одлучна да га позове на њихово венчање близу краја 7. сезоне, Моника одвуче Чандлера на Чарлсов шоу у Лас Вегасу, где је први пут виђен како наступа под именом Хелена Хандбаскет и Чандлер га позива на венчање. Касније, у финалу сезоне, он и Нора прате Чандлера до олтара. Лик Чарлса, којег глуми жена, остављен је двосмислен, а подразумева се да је заправо трансродна жена.

Представљени у 8. сезони[уреди | уреди извор]

Мона[уреди | уреди извор]

Мона
Основне информације
ПартнерРос Гелер (бивши дечко)
Подаци о креацији
Прво прик.„The One After I Do” (8x1, 2001)
Последње прик.„The One With The Tea Leaves” (8x17, 2002)
ТумачБони Самервил

Мона је Моникина колегиница из ресторана Алесандрос, која први пут упознаје Роса на почетку 8. сезоне и почињу да се везују. Њихова веза је стеновита од почетка јер је Рос отац Рејчелиног детета. У 8. епизоди 8. сезоне, Леонард Грин назива је блудницом након што Рос не запроси Рејчел, а Рос редовно заборавља изласке са њом када Рејчел има проблема са бебом. На крају они раскидају у 15. епизоди 8. сезоне, након што јој Рос не каже да се Рејчел усељава код њега док се дете не роди. У 17. епизоди 8. сезоне, Рос се ушуњао у Монин стан да поврати његову кошуљу избледеле боје лососа коју је тамо оставио, али мора да се сакрије када она дође кући са својим новим партнером. Рос је откривен када она и њен партнер почињу да се љубе и он покуша да се извуче. Док се Мона испрва љути на Роса, касније му долази у посету да прихвати његово извињење и претпостави да и даље има осећања према њој. Пита Роса може ли задржати кошуљу како би га се сећала, али Рос је заправо желео само своју кошуљу, а она одлази.

Ема Гелер Грин[уреди | уреди извор]

Ема Гелер Грин
Основне информације
ПородицаРос Гелер (отац)
Рејчел Грин (мајка)
Моника Гелер (тетка)
Џил Грин (тетка)
Ејми Грин (тетка)
Џек Гелер (деда)
Џуди Гелер (баба)
Леонард Грин (деда)
Сандра Грин (баба)
РођациЧендлер Бинг (тетак)
Бен Гелер (полубрат)
Џек Бинг (брат од тетке)
Ерика Бинг (сестра од тетке)
Подаци о креацији
Прво прик.„The One Where Rachel Has A Baby: Part 2” (8x24, 2002)
Последње прик.„The One Where Estelle Dies” (10x15, 2004)
ТумачЕлизабет и Џеневив Дејвисон
Александра и Атина Конли
Кали и Ноел Шелдон

Ема Гелер Грин је Росова и Рејчелина ћерка, рођена у финалу 8. сезоне. Иако је Рос првобитно хтео да назове своју ћерку Изабела, Рејчел је заплакала када је одлучила да то име не одговара детету, а презирала је други избор, Дилајла. Моника предлаже име Ема, име које је одабрала за своју будућу ћерку и дозвољава Рејчел и Росу да назову своју ћерку.

Представљени у 9. сезони[уреди | уреди извор]

Мајк Ханиган[уреди | уреди извор]

Мајк Ханиган
Основне информације
СупружникФиби Буфе
ПородицаТеодор Ханиган (отац)
Битси Ханиган (мајка)
РођациФранк Буфе, старији (таст)
Лили Буфе (ташта, покојна)
Фиби Абот (ташта)
Урсула Буфе (свастика)
Франк Буфе, млађи (шурак)
Занимањепијаниста (раније адвокат)
Подаци о креацији
Прво прик.„The One With The Pediatrician” (9x3, 2002)
Последње прик.„The Last One: Part 2” (10x18, 2004)
ТумачПол Рад

Мајкл „Мајк” Ханиган је Фибин дечко и касније супруг. Почетком 9. сезоне, Џои и Фиби одлучују да оду на дупли састанак, обећавајући једно другом да ће наћи „партнере” на слепо. Међутим, Џои заборавља на Фибин састанак и у жељи да спречи да она то открије, када она пита име мушкарца са којим јој је средио састанак, претвара се да се мушкарац зове Мајк. Затим улази у кафић и очајнички виче „Мајк!”. Мајк Ханиган се одазива и приморан је да оде на састанак, што не пролази добро, када Мајк случајно јасно даје до знања Фиби да он заправо не познаје Џоија, а Џои покушава да поправи ситуацију, последично узнемирујући Фиби и отказујући свој састанак на слепо са Мери-Елен. Мајку је жао Фиби док је посматра како одлази, а када је сутрадан поново види у кафићу, разговара са њом и објашњава да је пристао да дође на састанак јер му је било речено да ће добити бесплатну вечеру, што није добио и да ће срести лепу девојку, што се јесте догодило. Поласкана Фиби пристаје када је позове на други састанак, који испада подједнако лош као и први захваљујући Росу, који случајно узнемири Фиби пре састанка, због чега она проводи већи део ноћи плачући на његовом рамену. Рос одлази у Мајкову кућу и покушава му објаснити да је случајно узнемирио Фиби, што покреће ланац смешних догађаја који резултирају тиме да Мајк на крају одлучи да још увек има осећаје према Фиби, и у 16. епизоди 9. сезоне, они одлучују да живе заједно. Фиби предлаже да би се једног дана могли венчати, али он јој говори да се, након свог збрканог развода, више никада не жели венчати, што резултира раскидом. Емотивно неспособни да буду одвојени, они се мире у следећој епизоди. У финалу сезоне, Моника позива Мајка на Барбадос са екипом пријатеља, где он запроси Фиби у исто време као и Дејвид. Фиби их одбија обојицу, али говори Дејвиду да је Мајк мушкарац са којим жели бити. На почетку 10. сезоне, Мајк је приморан да раскине са Прешоус, девојком коју је виђао од када је раскинуо са Фиби, али то на крају сређује Фиби. У 5. епизоди 10. сезоне, Мајк званично проси Фиби, а они се венчавају у 12. епизоди 10. сезоне, испред Централ Перка. Мајк се кратко појављује у последњој епизоди, доносећи Моники и Чандлеру натпис „Добродошла на свет, бебо Бинг”. Он говори Фиби да и он жели да има дете.

Ејми Грин[уреди | уреди извор]

Ејми Грин
Основне информације
ПартнерМарк (бивши дечко)
Мајрон (бивши вереник)
ПородицаЛеонард Грин (отац)
Сандра Грин (мајка)
Рејчел Грин (сестра)
Џил Грин (сестра)
Ида Грин (баба)
РођациЕма Гелер Грин (сестричина)
Подаци о креацији
Прво прик.„The One With Rachel's Other Sister” (9x8, 2002)
Последње прик.„The One Where Rachel's Sister Baby-Sits” (10x5, 2003)
ТумачКристина Еплгејт

Ејми Грин је једна од две Рејчелине сестре, која се први пут појављује у 8. епизоди 9. сезоне. Долази код Монике и Чандлера на вечеру за Дан захвалности, где се љути након што сазна да неће добити старатељство над Емом ако Рејчел и Рос умру. Груба, хедонистичка, безобразна, аморална, материјалистичка и потпуно неосетљива на туђа осећања, она јако иритира пријатеље својим окрутно искреним мишљењима о њима и себичним, егоцентричним ставом, али делује да се помало плаши Монике, уверена да је луда. Када се Рејчел и Ејми касније посвађају када Ејми увреди Ему, то резултира тучом, приликом које су разбиле један од Моникиних тањира. Ејми се поново појављује у 5. епизоди 10. сезоне, где говори Рејчел да планира да се уда за Мајрона, оца свог бившег дечка Марка, само зато што је богат. Рејчел покушава је научи одговорности пуштајући је да чува Ему и покушава је натерати да престане бити тако себична и учинити нешто лепо за друге особе. На крају, Ејми одлучи да послуша Рејчелин савет и учинити нешто лепо за Ему. Проблем је у томе што је самозаокупљена и егоцентрична Ејми одлучилс на пробушити Емине уши. Тада одлучује да постане стилиста за бебе, што се касније испоставља промашајем.

Гавин Мичел[уреди | уреди извор]

Гавин Мичел
Подаци о креацији
Прво прик.„The One Where Rachel Goes Back To Work” (9x11, 2003)
Последње прик.„The One Where Monica Sings” (9x13, 2003)
ТумачДермот Малрони

Гавин Мичел је Рејчелина привремена замена у Ралф Лорену, док је она била на породиљском одсуству. Господин Зелнер даје до знања Рејчел да воли Гавина, па Рејчел раније прекида своје одсуство како би се такмичила са њим у 11. епизоди 9. сезоне. Њихов радни однос је побољшан у следећој епизоди и они се пољубе на њеној рођенданској забави. У 13. епизоди 9. сезоне, Рејчел говори Гавину да би, иако јој се свиђа, веза била тешка због њене историје са Росом.

Чарли Вилер[уреди | уреди извор]

Чарли Вилер
Основне информације
ПартнерЏои Трибијани (бивши дечко)
Рос Гелер (бивши дечко)
Бенџамин Хобарт (дечко)
Занимањепрофесорка палеонтологије
Подаци о креацији
Прво прик.„The One With The Soap Opera Party” (9x20, 2003)
Последње прик.„The One With Ross' Grant” (10x6, 2003)
ТумачАиша Тајлер

Чарли Вилер је привлачна професорка палеонтологије која се допадне Росу у 20. епизоди 9. сезоне. Планира да је пита да изађу, али је прекасно када се она већ смува са Џоијем. Рос, првобитно љут, на крају прихвата Џоијеву и Чарлину везу и помаже Џоију да смисли интелигентна места на која да је одведе на састанке. На Росовој палеонтолошкој конференцији у финалу 9. сезоне, Чарли каже Џоију да немају ништа заједничко и раскида са њим. Она и Рос се потом смувају. У 6. епизоди 10. сезоне, она оставља Роса и враћа се свом старом дечку, др Бенџамину Хобарту.

Представљени у 10. сезони[уреди | уреди извор]

Ерика[уреди | уреди извор]

Ерика
Подаци о креацији
Прво прик.„The One With The Birth Mother” (10x9, 2004)
Последње прик.„The Last One: Part 1” (10x17, 2004)
ТумачАна Фарис

Ерика је млада девојка из Синсинатија која након низа догађаја бира Монику и Чандлера за усвојитеље своје нерођене бебе у 9. епизоди 10. сезоне. Она посећује Њујорк у 13. епизоди 10. сезоне и са Моником и Чандлером посећује туристичка места. Убрзо открива да је отац детета њен бивши дечко из средње школе, фудбалски шампион. Ерика се порађа на крају 16. епизоде 10. сезоне и рађа близанце Ерику и Џека у првом делу последње епизоде серије.

Напомене[уреди | уреди извор]

 1. ^ Лик Керол је у другој епизоди (њеном првом појављивању) тумачила Анита Барон. У свим осталим епизодама тумачила су је Џејн Сибет.

Референце[уреди | уреди извор]

 1. ^ „Friends (TV series, 1994–2004) - IMDb”. Архивирано из оригинала 21. 6. 2012. г. Приступљено 23. 6. 2012. 
 2. ^ „IMDb: Top 50 Famous Friends Guest Stars”. Архивирано из оригинала 21. 3. 2012. г. Приступљено 23. 6. 2012. 
 3. ^ Jicha, Tom (2. 5. 2004). „They leave as they began: With a buzz”. The Baltimore Sun. стр. 1. Архивирано из оригинала 4. 6. 2011. г. Приступљено 23. 12. 2008. 
 4. ^ Friends heads for much-hyped farewell”. The Indian Express. 5. 5. 2004. Архивирано из оригинала 29. 01. 2009. г. Приступљено 19. 12. 2008. 
 5. ^ Jicha, Tom (2. 5. 2004). „They leave as they began: With a buzz”. The Baltimore Sun. стр. 2. Архивирано из оригинала 4. 6. 2011. г. Приступљено 23. 12. 2008. 
 6. ^ а б в McCarroll, Christina (6. 5. 2004). „A family sitcom for Gen X - Friends cast a new TV mold”. The Christian Science Monitor. Архивирано из оригинала 31. 1. 2009. г. Приступљено 19. 12. 2008. 
 7. ^ Bianco, Robert (1. 1. 2005). „The Emmy Awards: Robert Bianco”. USA Today. Приступљено 19. 12. 2008. 
 8. ^ Kiesewetter, John (27. 1. 2002). Friends grows in stature, ratings”. The National Enquirer. Приступљено 5. 1. 2009. 
 9. ^ Zaslow, Jeffrey (8. 10. 2000). „Balancing friends and family”. USA Today. стр. E06. Архивирано из оригинала 31. 01. 2013. г. Приступљено 15. 4. 2012. (потребна претплата)
 10. ^ Power, Ed (6. 5. 2004). „Why we will miss our absent Friends”. Irish Independent. 
 11. ^ „People: DeGeneres tries to calm the howling pack”. The Denver Post. 18. 10. 2007. Архивирано из оригинала 19. 7. 2009. г. Приступљено 19. 12. 2008. 
 12. ^ Wild, David (2004). Friends 'Til the End: The Official Celebration of All Ten Years. Time Warner. ISBN 1932273190. 
 13. ^ а б Lowry, Brian (12. 8. 1996). Friends cast returning amid contract dispute”. Los Angeles Times. Архивирано из оригинала 20. 07. 2009. г. Приступљено 8. 3. 2009. 
 14. ^ а б Carter, Bill (16. 7. 1996). Friends Cast Bands Together To Demand a Salary Increase”. The New York Times. Приступљено 8. 3. 2009. 
 15. ^ Rice, Lynette (21. 4. 2000). „Friendly Fire”. Entertainment Weekly. стр. 1. Архивирано из оригинала 19. 7. 2009. г. Приступљено 8. 3. 2009. 
 16. ^ Rice, Lynette (21. 4. 2000). „Friendly Fire”. Entertainment Weekly. стр. 2. Архивирано из оригинала 20. 7. 2009. г. Приступљено 8. 3. 2009. 
 17. ^ Saah, Nadia (21. 1. 2004). Friends til the end”. USA Today. Приступљено 19. 12. 2008. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]