Спомен-црква Свете Петке у Шапцу

С Википедије, слободне енциклопедије
Спомен црква Свете Петке
Основни подаци
Статусхришћанска православна богомоља
Типцрква
ЈурисдикцијаСрпска православна црква
ЕпархијаЕпархија шабачка
Оснивање2006.
ОснивачСрпска православна црква
ПосвећенСветој Петки
Локација
МестоШабац,
ДржаваСрбија

Спомен црква Свете Петке у Шапцу је подигнута 2006. године на иницијативу Удружења грађана „Мост”, у близини места где су по ослобођењу 1944. године пострадали виђенији грађани Шапца и у којој се сваке године служи парастос недужно страдалим жртвама.

Страдање шапчана[уреди | уреди извор]

Од 27. октобра 1944. године, у Шапцу је почело убијање грађана које су ослободиоци, без утврђене кривице и судског процеса, прогласили „народним непријатељима”. Они су брутално ликвидирани на старом Железничком мосту, без прецизних података о томе колико је људи изгубило живот од Свете Петке до пролећа 1945. године нема, а број се креће од 100 до чак две хиљаде. [1] Само првог дана погубљено је 36 Шапчана, чија су се имена сутрадан нашла на списку истакнутом на зиду Окружног затвора. Међу њима су били апотекари Влада Самуровић и Илија Ранковић, трговац Михаило Антић, мајор Добра Николић, парох Паун Прокић, инжењер Александар Бучин и многи виђени и угледни грађани тог времена.

Галерија[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Парастос у цркви Свете Петке”. ТВ Шабац. 27. OKTOBAR 2015. Архивирано из оригинала 11. 11. 2020. г. Приступљено 15. 10. 2016.  Проверите вредност парамет(а)ра за датум: |date= (помоћ)

Спољашње везе[уреди | уреди извор]