Епархија шабачка

Из Википедије, слободне енциклопедије
Епархија шабачка
Српска православна црква
Coat of arms of Serbian Orthodox Church.png
Грб Српске правослане цркве
Основни подаци
Држава Србија Србија
Сједиште Шабац
Број намјесништава 10
Број манастира 8
Званични веб-сајт
Архијереј
Епархијски архијереј Лаврентије
Чин архијереја Епископ
Титула архијереја Епископ шабачки
Map of Eparchies of Serbian Orthodox Church-sr.svg

Епархија шабачка је епархија Српске православне цркве са сједиштем у Шапцу, где се налази и Саборна црква епархије.

Надлежни архијереј је господин Лаврентије.

Епархија шабачка једна је од најмлађих у оквиру Српске православне цркве, будући да је створена 2006. године, деобом дотадашње Епархије шабачко-ваљевске.

Границе[уреди]

Обухвата област у западној Србији око града Шапца.

Епархија шабачка се граничи са епархијама Зворничко-тузланском, Сремском, Београдско-карловачком, Шумадијском, Ваљевском и Жичком.

Свети архијерејски сабор СПЦ је на пролећном заседању у мају 2006. донео одлуку да се Шабачко-ваљевска епархија подели на две епархије: Шабачку са центром у Шапцу и Ваљевску са седиштем у Ваљеву. Дотадашњи епископ шабачко-ваљевски господин Лаврентије Трифуновић постао је шабачки епископ.

Историјат[уреди]

Манастир Радовашница
Манастир Чокешина

После склапања Београдског мира 1739. дошло је до спајања две епархије, једна од њих је била у саставу Аустрије и имала седиште у Ваљеву (Ваљевска епархија), а друга је била у саставу Турске са седиштем у Ужицу (Ужичко-ариљска и зворничка епархија). Тако је настала једна велика епархија са седиштем у Ваљеву. Овакво стање је потрајало до 1831. када је успостављена ново устројство у српској цркви и поменута епархија подељена на три дела. Крајем 18. века је седиште епархије измештено из Ваљева у Шабац, па се првим шабачким епископом сматра Грк Данило I.

Када је 1831. српска црква добила право да сама поставља Србе епископе уместо дотадашњих Грка, дотадашња велика Ужичко-ваљевско-зворничка епархија подељена је на три епархије: на Ужичку, са седиштем у Чачку (касније названу Жичка епархија), на Ваљевску, која је прозвана Шабачком, пошто је седиште епископа коначно премештено у Шабац, и на Зворничку, чија је област остала под Турцима и добила посебног епископа (данашња Епархија зворничко-тузланска).

Једно време (1886-1898.) епархија је била укинута и припојена Београдској митрополији. По уставу СПЦ из 1947. епархија је носила назив Шабачко-ваљевска и има седиште у Шапцу до 2006. године.

Године 2006. Шабачко-ваљевска епархија је престала да постоји и подељена на две нове епархије: Шабачку и Ваљевску. Последњи епархијски архијереј епархије био је епископ Лаврентије Трифуновић, који је по њеној деоби постао епископ шабачки.

Архијерејска намесништва[уреди]

Епархија је подељена на архијерејска намесништва којим управља архијерејски намесник. Има их 10 и то су:

Манастири[уреди]

У Шабачко-ваљевској епархији налазе се следећи манастири:

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]