Средњоаустралијска низија

С Википедије, слободне енциклопедије
Рељеф Аустралије

Средњоаустралијска низија (енгл. Central Lowlands) је простор између Западноаустралијске висоравни на западу и Великих разводних планина на истоку. На северу је оивичена Арафурским морем и на југу Индијскимокеаном. Састоји се од три тектонски спуштена басена за време мезозоика, која су испуњена језерско-речним седиментима и глином. Њихова моћност прелази 1.000-3.000 метара, а богате су и великим залихама подземне воде.

Одлике[уреди | уреди извор]

Најнижа тачка је —12 метара код Ејровог језера, а највиша око 500 метара. Клима ових простора је различита. На северу је тропска, у средишту и на југу степска, а на ободу пустињска. На северу расту шуме мангрова, док су у долини река Мареј и Дарлинг велики обрадиве површине под културама. У централном делу се на простору 20% површине Аустралије налазе велике подземне залихе артешке воде.

Подела[уреди | уреди извор]

Средњоаустралијска низија састоји се из три морфолошки посебна басена, која обухватају територије савезних дражава Квинсленд, Викторија, Нови Јужни Велс, Јужна Аустралија и Северна територија:

Види још[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]

  • Вујадиновић, С. (2009): Регионална географија Аустралије, Географски факултет, Београд