Стара пинакотека

С Википедије, слободне енциклопедије
Зграда Старе пинакотеке у Минхену

Стара пинакотека (нем. Alte Pinakothek, значење: стара колекција слика) је уметнички музеј у Минхену. У њему се чува једна од најзначајнијих светских колекција западноевропског сликарства од средњег века до средине 18. века. Званично, ова галерија припада Баварским државним збиркама сликарства.

Краљ Баварске Лудвиг I је 1826. наложио архитекти Леу фон Кленцеу да пројектује галерију у којој би била смештена колекција Вителзбах. Грађевина која је тако настала била је врло модерна за своје доба и постала узор за многе друге (Рим, Санкт Петербург, Брисел, Касел). Зграда Старе пинакотеке је тешко оштећена у Другом светском рату. Рестаурирана је и поново отворена за јавност у 1950-им, али њена богата унутрашња декорација није обновљена.

У Старој пинакотеци је изложено око 800 слика. Најзначајније секције су старо немачко, низоземско и италијанско сликарство, ренесансно сликарство Италије и Немачке, и барокно сликарство Немачке, Италије, Низоземске, Француске и Шпаније. Од појединачних сликара, највише су заступљени: Албрехт Дирер, Тицијан, Петер Паул Рубенс и Антонијус ван Дајк.

Прекопута Старе пинакотеке налази се Нова пинакотека, у којој су изложена дела из 19. и с почетка 20. века. Као трећи музеј у целини изграђена је Пинакотека модерног сликарства, која се бави сликарством 20. и 21. века.

Галерија одабраних експоната[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]

  • Званична интернет презентација музеја