Портал:Немачка

Из Википедије, слободне енциклопедије

Портал Немачка

Грб Немачке
Застава Немачке

Савезна Република Немачка (нем. Bundesrepublik Deutschland), је једна од највећих индустријских сила света, смештена у централном делу Европе. На северу излази на Северно и Балтичко море где се и граничи са Данском. На истоку се граничи са Пољском и Чешком Републиком, на југу са Аустријом и Швајцарском, а на западу са Француском, Луксембургом, Белгијом и Холандијом. Површина Немачке износи 357.021 km², а са преко 82 милиона становника је највећа држава-чланица Европске уније.

Немачка је савезна парламентарна република коју чини 16 држава. Главни и највећи град је Берлин. Савезна Република Немачка је чланица Уједињених нација, НАТО, групе Г8 и потписница протокола из Кјота. Немачка економија је једна од најразвијенијих на свету.

Изабрани чланак

Поглед на Хајделберг.

Хајделберг (нем. Heidelberg) је град у Немачкој, у покрајини Баден-Виртемберг. Налази се на реци Некар, на пола пута између Франкфурта и Штутгарта. Има 145 хиљада становника (2007).

Хајделберг је стари град. Први пут се помиње 1196. године. Изнад старог хајделбершког града уздиже се велики стари замак. Направљен као тврђава, а у XVI веку је претворен у замак. Запалили су га Французи у рату 1683. и ускоро потом је обновљен. Али, поново је изгорео 1764. и напустио га је кнез-изборник. Касније није обнављан, већ је грађа развлачена. Године 1800. делимично је конзервиран.

Данас је Хајделберг атрактивна мешавина старог и новог, средњовековног и модерног. У близини се налази велика америчка војна база, са командом америчке војске за Европу.

даље архива

Изабрана слика

Werdau - townhall (aka).jpg

Градска кућа у месту Вердау.

архива

Да ли сте знали

Изабрана биографија

Јохан Себастијан Бах

Јохан Себастијан Бах (нем. Johann Sebastian Bach, 21. март 1685. Ајзенах28. јул 1750. Лајпциг) био је немачки композитор и оргуљаш из доба барока, широко признат као један од највећих композитора свих времена. Његова дела су запажена због интелектуалне дубине, техничког савршенства и уметничке лепоте. На мајсторски начин је комбиновао вокалну и инструменталну музику.

За живота је био познат као оргуљаш и клавсениста, док је његово композиторско стваралаштво било сматрано обичним послом професилоналног музичара 15-17. века који је стварао музику за пригоде на двору, у цркви или у граду. Са 17 година свирао је оргуље, клавир, виолину, певао у хору и био помоћник кантора. Каснније је радио као оргуљаш, дворски и црквени музичар и учитељ.

Јохан Себастијан Бах је један од најзначајнијих представника универзалног хуманизма у уметности. Творац је великог броја музичких облика који карактеришу барок као раздобље. Бавио се свим жанровима музике осим опере. У свом делу је сјединио музичке традиције протестантских хорова са традицијама аустријске, италијанске и француске школе. Био је непревазиђени мајстор полифоније.

даље архива

Категорије

Остали портали на српској википедији