Портал:Немачка

Из Википедије, слободне енциклопедије
Jump to navigation Jump to search

Портал Немачка

Грб Немачке
Застава Немачке

Савезна Република Немачка (нем. Bundesrepublik Deutschland), је једна од највећих индустријских сила света, смештена у централном делу Европе. На северу излази на Северно и Балтичко море где се и граничи са Данском. На истоку се граничи са Пољском и Чешком Републиком, на југу са Аустријом и Швајцарском, а на западу са Француском, Луксембургом, Белгијом и Холандијом. Површина Немачке износи 357.021 km², а са преко 82 милиона становника је највећа држава-чланица Европске уније.

Немачка је савезна парламентарна република коју чини 16 држава. Главни и највећи град је Берлин. Савезна Република Немачка је чланица Уједињених нација, НАТО, групе Г8 и потписница протокола из Кјота. Немачка економија је једна од најразвијенијих на свету.

Изабрани чланак

Берлински зид

Берлински зид (нем. Berliner Mauer), првобитно изграђен 1961, а срушен у недељама након 9. новембра 1989, је био најпознатији део Источнонемачког пограничног система и симбол Хладног рата. Био је део Гвоздене завесе.

Идеју о изградњи зида донела је источнонемачака администрација Валтера Улбтихта и одобрио совјетски вођа Никита Хрушчов. зид је био дуга баријера између Западног Берлина и Источне Немачке, који је чврсто затворио границу између Источног и Западног Берлина у периоду од 28 година. Зид је саграђен са намером да се заустави одлив радника и економски биланс који је био повезан са дневном миграцијом великог броја професионалних и квалификованих радника између Источног и Западног Берлина, и бекства која су имала политичке и економске последице по Источни блок. Он је ефикасно смањио емиграцију са 2,5 милиона између 1949. и 1962. на 5.000 између 1962. и 1989.

Ипак, подизање зида је била пропагандна катастрофа за Источну Немачку и цео Источни блок. Он је постао кључни симбол онога што су западне силе сматрале комунистичком тиранијом, нарочито након убијања потенцијалних бегунаца. Политичка либерализација касних осамдесетих, повезана са падом Совјетског Савеза, је довела до слободнијих пограничних ограничења у Источној Немачкој, која је кулминирала масовним демонстрацијама и падом источнонемачке владе. Када је 9. новембра емитовано владино саопштење да ће прелазак бити допуштен, масе Источних Немаца се приближило и затим и прешло зид, а њима се приближио велики број Западних Немаца у слављеничкој атмосфери. Зид је касније уништила еуфорична маса у периоду након неколико недеља, а његов пад је био први корак ка уједињењу Немачке, које је званично завршено 3. октобра 1990.

даље архива

Изабрана слика

Mittelbau Sanssouci.jpg

Палата Сансуси, летња резиденција Фридриха Великог.

архива

Потребно урадити

Да ли сте знали

Изабрана биографија

Лена Мајер-Ландрут

Лена Мајер Ландрут (нем. Lena Meyer-Landrut; Хановер, 23. мај 1991), позната и само као Лена, је њемачка пјевачица. Представљала је Њемачку на Пјесми Евровизије 2010. у Ослу, у Норвешкој, и побједила је са пјесмом Satellite, освојивши 246 поена у финалу. Са своје три песме за њемачку нацију у финалу Unser Star für Oslo (Наша звијезда за Осло), Лена је постигла до тада незабележени рекорд на музичким топ листама у својој родној земљи, дебитујући са три пјесме у топ-6 музичкој топ листи њемачких пјесама. Satellite дебитује као број један у Њемачкој, и бива сертификован за троструко злато. Током маја 2010. године Лена је пустила у продају свој први албум, My Cassette Player, који је дебитовао као број један на топ листи њемачких албума.

даље архива

Категорије

Остали портали на српској википедији