Антонис ван Дајк

С Википедије, слободне енциклопедије
Антонис ван Дајк
Anthonis van Dyck 008.jpg
Датум рођења(1599-03-22)22. март 1599.
Место рођењаАнтверпен
Шпанска Низоземска
Датум смрти9. децембар 1641.(1641-12-09) (42 год.)
Место смртиЛондон
Енглеска
Правац/традицијаБарок
Утицао наенглеска школа сликарства
Утицаји одПетер Паул Рубенс, Тицијан
Најважнија дела
Портрети Чарлса I • Аутопортрет са сунцокретом • Самсон и Далила

Антонис ван Дајк (хол. Anthonis van Dyck;[1] Антверпен, 22. март 1599Лондон, 9. децембар 1641) био је фламански сликар и графичар из епохе барока. Био је један од најбољих ученика Петера Паула Рубенса и водећи дворски сликар Енглеске. Његова најпознатија дела су дворски портрети, али је осим њих сликао библијске и митолошке теме. Био је изварендан цртач и иноватор у техникама бакрописа и акварела.

Биографија[уреди | уреди извор]

Антонис ван Дајк је рођен у Антверпену у породици богатог трговца тканинама. Почео је да се бави сликарством 1615. Његов таленат је привукао пажњу и постао је главни помоћник Петера Паула Рубенса у периоду 16101614. Године 1620, по први пут је отишао у Енглеску, али није успео да га представе краљу Џејмсу I. Четири месеца касније вратио се у Фландрију. Потом је провео 6 година у Италији где је проучавао дела италијанских мајстора попут Тицијана и Веронезеа чиме је изградио темеље своје будуће успешне каријере портретисте. У Ђенови је декорисао раскошне палате богатих Ђеновљана портретима и религиозним композицијама. На портретима је увек истицао високи друштвени положај својих модела. Његова репутација се прочула до краља Чарлса I који га је позвао на свој двор. Године 1632. Ван Дајк се вратио у Лондон. Успех који је доживео био је муњевит. Сликао је портрете краља Чарлса, његове кћери Хенријете, многих дворјана, своје аутопортрете и портрете своје љубавнице Маргарете Лемон. Пред крај живота је само сликао завршне потезе на сликама које су радили његови ученици. Проглашен је за витеза 5. јула 1632. Следеће године је добио титулу „првог сликара његовог величанства“. За енглески двор је створио дела која су славила краљеву апсолутну моћ. После смрти сахрањен је у катедрали Светог Павла у Лондону.

Ван Дајк је оставио јак и дуготрајан утицај на енглеске портретисте и сматра се оснивачем енглеске школе сликарства.

Дело[уреди | уреди извор]

У тадашњој хијерархији сликарских жанрова, портрет је сматран мање вредним у односу на историјско сликарство у које су спадали и верски мотиви. Иако је ван Дајк током целог свог сликарског века покушавао да се успостави управо као сликар великих историјских слика, остао је познат управо по својим портретима које је он лично сматрао успутним послом.

У Лондону је Ван Дајк развио сликарски стил у којем је комбиновао опуштену елеганцију с јасним ауторитетом који зрачи из портретиране особе. Овакав стил портретирања ће доминирати енглеским сликарством до краја 18. века. Многи од ових портрета имају раскошно осликани пејзаж у позадини, по узору на коњаничке портрете Тицијана. Релативно мали број његових пејзажних цртежа и акварела је утицао на развој славне енглеске школе пејзажног сликарства која је изникла у 19. веку.

Ван Дајк је такође значајан као графичар, а његова славна серија портрета славних савременика у техници бакрописа (тзв. „иконографија“) постигла је велики успех и објављивана је више пута. Управо према његовим графикама су многи сликари насликали бројне портрете историјских особа.

Данас се многа његова дела налазе у најславнијим светским музејима, а понајвише дела поседују музеј Прадо у Мадриду (25), Лувр у Паризу (18), Национална галерија у Лондону (14), али и Стара пинакотека у Минхену, Национална галерија у Вашингтону, итд.

Атеље[уреди | уреди извор]

Троструки портрет краља Чарлса I према коме је Бернини начинио бисту у Риму

Због великог успеха Ван Дајк је развио масовну производњу портрета у свом великом атељеу у Лондону. По сведочанству посетилаца, мајстор је обично само нацртао цртеж на папиру који би један од асистената пренео на платно. Ван Дајк би онда насликао главу модела. Сликање одеће је препуштано специјалистима. У позном периоду је заједнички рад на сликама довео до опадања квалитета. Многе копије слика су израђиване у Ван Дајковом атељеу, а да их уметник није ни дотакао. Већина кописта и помоћника није могла да достигне префињеност његовог стила, тако да је његова дела лако идентификовати. Већина помоћника били су Холанђани или Фламанци, јер у то време у Енглеској није постојала школа сликарства. Адријан Ханема (1604—71) се 1638. вратио у Хаг где је постао водећи портретиста. Ван Дајков огроман утицај на енглеско сликарство није се пренео преко његових ученика, јер о томе не сведочи ниједан документован пример.

Појмови који су добили име по уметнику[уреди | уреди извор]

  • Мушкарци на Ван Дајковим портретима обично имају кратку шпицасту браду која је тада била у моди. Касније је овај тип браде добио име Ван Дајк.
  • Један од браон пигмената носи име Ван Дајк браон.

Галерија[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ ULAN entry. Originally "van Dijck", with the "IJ" digraph, in Dutch. Anthony is the English for the Dutch Anthonis or Antoon, though Anthonie, Antonio or Anthonio was also used; in French he is often Antoine, in Italian Anthonio or Antonio. In English a capitalised "Van" in Van Dyck was more usual until recent decades (used by Waterhouse for example), and "Dyke" was often used during his lifetime and later (and is usual for the beard style).

Литература[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]