Петер Паул Рубенс

Из Википедије, слободне енциклопедије
Петер Паул Рубенс
Sir Peter Paul Rubens - Portrait of the Artist - Google Art Project.jpg
Датум рођења (1577-06-28)28. јун 1577.
Место рођења Зиген
Свето римско царство
Датум смрти 30. мај 1640.(1640-05-30) (62 год.)
Место смрти Антверпен
Шпанска Низоземска
Правац/традиција Барок
Утицао на Антонијус ван Дајк
Најважнија дела

Петер Паул Рубенс (хол. Peter Paul Rubens; Зиген, Вестфалија, 28. јун 1577Антверпен, 30. мај 1640) био је дипломата и фламански уметник барока. Његов стил наглашава покрет, боју и сензуалност. Он се опробао у сликању на разноврсне теме: од религије, до историје, од класичне митологије, сцена лова, портрета, па све до илустрација за књиге и дизајна таписерија. Био је веома плодан у погледу радова; процењује се да је иза њега остало око 3000 слика, делимично захваљујући члановима његове радионице.[1] Његови ученици су Јакоб Јорданс и Антонис ван Дајк.[2] Рубенс је владао са доста језика, био је велики хуманиста и добар дипломата.[1]

Један је од највећих мајстора барокног стила у сликарству који је сјединио најбоље традиције северног и италијанског сликарства. Створио је слике пуне драматике, чулности и сјаја боја. Оне обично приказују алегорије инспирисане митолошком симболиком. Живио је највише у Антверпену, али је радио и у Француској и Шпанији.

Изузетно богато Рубенсово дело заступљено је у богатству мотива, актови и митолошке теме, теме из лова као и мртве природе у којима се очитује традиција фламанске уметности у време барока и својим патосом и покретом представља најаутентичније изразе свога времена. Његова палета се карактерише топлим бојама и тоновима који блијеште са његових платна са до тада невиђеном жестином као да се утицаји које је направио могу сагледавати не само у сликарству фламанског барока већ у сликарству уопште и могу се пратити све до појаве Евген Делакроа а упоређујући га са сликарем свих времена назван је “сликарем тела” насупрот Рембранту који је назван “сликарем душе”. Мало је уметника у историји уметности било тако чувено и утицајно у своје време попут Рубенса.

Историјски контекст[уреди]

У XVI веку, Антверпен, престоница Фландрије, био је велики и богат пословни центар због своје важне луке, одакле је стизала роба из свих земаља. Зарађени новац трошио се брзо са лакоћом и великом радошћу, не само на забаву, већ и на културу, уметност и штампање радова који су углавном били намењени за увоз.

Сликарство у Антверпену редовно прати трендове ренесансе захваљујући доприносима из Италије, који се шире по целој Холандији. Дирер, на путу до земље 1520. године, је срео сликаре Метсиса, Патинира и Холанђанина Лејдена. Фламанска уметност је утицала, допуштајући маниризму и реализму да живе њихове традиције. Са појавом Питера Бројгела, уметник је био у могућности да покаже више фламенка у својим делима од којих Рубенс гради потпуно иновативан ликовни израз, који је довео до генијалности у бароку.[3]

Холандија је била под шпанску владавину, од времена кад су у браку Филип I од Кастиље и Хуана I од Кастиље, а касније и за време њихових наследника Карла V и након абдикације Филипа II 1555. Ни обичан народ ни аристократија, на челу са Вилемом Ћуталицом, није подржао диктатуру Филипа II, који је донео 15. априла 1566.

Ни људи ни властеле, са Вилемом Ћуталицом на челу, уз подршку диктатуру Филип II, који је донео 15. априла 1566. представља Гов Маргарет, назван по Филипу II, петицију познату као "компромис од племића", чији је циљ био елиминисање инквизиције и обнова слободе. То је промовисано од стране калвиниста, који користи конфликт који је довео овај захтев, цркава уништених, оскрнављена слике и запалили села. Овај устанак је био гувернер тражи помоћ за Филипа II, који је послао војвода од Албе. То, 1567. након неколико жестоких борби и освете, да ли се поново успостави мир и калвинисти су побегли у Немачку.[4]

Површина је остала под шпанском влашћу до Споразума у Утрехту 1713, када се поново враћа у аустријски део Хабзбург. Уметници су радили и нашли своје мецене међу шпанском монархијом и племством, што је утицало на то шта је приказано радовима, нарочито у верским темама и темама битака, као и портрета. Фламанска школа сликања је утврђена у јужној Холандији, где је Католичка црква повећала највећи приказ тријумфа као религије. Ова победа је имала највећег интерпретатора Рубенса, који је био римокатолички дубоко религиозан.[5]

Ране године[уреди]

Портрет дечака (1619). Рубенс је често користио своју децу као моделе. Сматра се да је то био његов син Николас. Рубенс је био поносан на лепоту своје деце.

Петар Паул Рубенс добио је то име јер се родио 28. јуна, што је било уочи дана Св. Петра и Павла. Родио се као шесто од седморо деце. Породица се нашла у Немачкој, јер је Јан Рубенс побегао од верког прогона у својој земљи. Био је католик за кога се сумњало да је симпатизер калвиниста. Прво се породица стационирала у Келну, где је Јан, адвокат по струци, постављен за секретара Ане од Саксонија, жене Виљема, принца од Оранжа. Марија Рубенс је била у другом стању, молила је да јој поштеде мужа и успела је у томе. Али казна за целу породицу била је прогонство у Зиген.

Мираз[уреди]

Када је 1587. породици дозвољено да се врати у Келн, Јан је умро, а Марија је донела брзу одлуку о повратку у Антверпен. У то време је у породици било троје деце, Петар Паул, његов три године старији брат Филип и сестра Бландина која је имала двадесетак година. Дечаци су већ почели школовање, а иали су добре основе образовања које им је пружио њихов учени отац. Међутим, 1590. сви су морали да напусте школу, јер се Бландина удала и као што је био тадашњи обичај, требало је да јој се да мираз. Финансијско стање породице је било на ивици, па су дечаци морали да почну да раде. Филип је успео да нађе посао и ради је као службеник једног државника и као учитељ његових синова. Петар Паул је постао паж у домаћинствугрофице Лаленг. Али ту се није дуго задржао, јер је одлучио да постане уметник.

Срећом, сликар Тобијас Верхект је узео Рубенса та свога ученика, а након тога је уследио је студио Адама Ван Норта. Након четири године, отишао је код Ота Ван Вина где је завршио своју уметничку обуку. На путу по Италији студира сликарство на делима старих италијанских сликара мајстора ренесансе од којих нарочито цени Тицијана.

Рубенс је тек у Италији обликовао уметнички стил и квалитет. Мада је имао само 22 године, када је посетио Италију и учио уметност, Рубенс је у души остао фламански уметник. Док су Италијани постављали стандарде лепоте и бавили се узвишеним темама, фламански уметници су се чврсто држали становништва да је посао уметника да слика свет око себе.

У Италији, Винћенцо I, Војвода од Мантове је био импресиониран Рубенсовим цртежима, па се Рубенс убрзо нашао у служби Војводе. Једним делом његов посао се састојао у томе да прави копије познатих сликара, како би се допунила колекција војводске палате у Мантови. Ово је подразумевало много путовања и Рубенсу се пружала идеална прилика да посети центре италијанске уметности. Године 1602. Рубенс је први пут јевно ангажован да ослика иконостас цркве Светог крста у Јерусалиму.

Контакти[уреди]

Рубенс је насликао себе и Изабел Брант убрзо након њиховог венчања. Када је Изабел умрла, Рубенс је изјавио да "она је била оличење доброте и поштења".

Наступило је затишје у Рубенсовој каријери и он је створио релативно мало оригиналних дела. Међутим, 1606. године све боља репутација Рубенса, као и његове везе, донеле су му престижан посао - да ослика иконостас Санта Марије нове цркве у Валичелију. Први покушај је био оцењен као незадовољавајући, тако да је он покушао још једном.

Године 1609. Рубенс је постављен за краљевског сликара Алберта и његове супруге Инфанте Изабеле. Исте године оженио се Изабелом Брант. Имали су срећан брак. Када му је жена преминула, изјавио је да је изгубио правог пријатеља.

Током тог периода, Рубенс је имао ученике, а почео је да гради репутацију водећег сликара. Два велика иконостаса Подизање крста (1610—1611) показали су да је довео до савршенства гранд манир, тј. начин бављења великим темама у херојском смислу.

Након повратка у Антверпен отвара сликарску радионицу и постаје дворски сликар. Примирје између зараћемих области северне и јужне Холандије тражило је рестаурацију цркви и Рубенс је добио много ангажмана. Највећи посао добио је у Фландрији, била је то декорација језуитске цркве у Антверпену. Пристао је да уради нацрте за 39 црквених слика, које су његови помоћници завршили у року од 9 месеци. Нажалост, скоро све слике су уништене у пожару 1718.

Рубенс је добијао велике послове и из иностранства. Као угледном грађанину често су му повераване дипломатске мисије и тако је био у Паризу, Мадриду и Лондону где и слика. Дизајнирао је 12 таписерија за фрацуског краља Луја XIII, а аз његову мајку Марију де Медичи урадио је 25 огромних слика за њену нову палату у Паризу.

Шпанска мисија[уреди]

Упркос трагичној смрти своје супруге 1626. године, иако дубоко потиштен, наставио је да се бави активно са сликарством и дипломатијом. У периоду од 1629. до 1630. године, ишао је у мисију у Шпанију у име Инфанте Изабеле, у Енглеској га је краљ Чарлс I срдачно примио. Док је боравио у Енглеској, ангажовали су га да уради низ слика на таваници Зграде за банкете, која је била у саставу Вајтхола.

Последње године[уреди]

Године 1630. Рубенс се оженио Јеленом Фурман. Иако је он тада имао 53, а она само 16, са њом је добио још три ћерке и два сине. Велика љубав према породици види се на његовим сликама. Године су пролазиле и Рубенс је почео да се повлачи из јавног живота. Одсео је у сеоској кући и проводио је много времена, сликајући природу - што је била његова новооткривена страст. И даље је прихватао ангажмане, али су његови помоћници преузимали све већи сео сликарског посла. Рубенсу се укочила десна рука, оболео је од срца и преминуо је у Антверпену 1640, године. Осам месеци након његове смрти Јелена је родила њихово најмлађе дете.

Хронолошки попис познатијих Рубенсових дела[уреди]

 • Скидање с крижа, 1602, -уље на дасци, 420.5 × 320 cm, олтар Госпине катедрале у Антверпену.
 • Врт љубави, 1633—1634., -уље на платну, 286 × 198 cm, Прадо, Мадрид.
 • Маркиза Бригида Спинола-Дориа, 1606, -уље на платну, Национална галерија, Вашингтон.
 • Самсон и Далила, 1609-1610, -уље на платну, 185 × 205 cm, Национална галерија, Лондон.
 • Битка с Амазонкама, 1619, -уље на платну, 121 × 165 cm, Стара пинакотека, у Минхену.
 • Аутопортрет са Изабелом Брант, 1609-1610, -уље на платну, 178 × 136.5 cm, Стара пинакотека, Минхен.
 • Подизање крижа, 1610-1611, -уље на дасци, 462 × 341 cm, Госпина катедрала у Антверпену.
 • Масакр невиних, око 1611, -уље на платну, колекција Лихтенштајн, Беч.
 • Оковани Прометеј, 1611-1612, -уље на платну, 243,5 × 209,5 cm, Музеј уметности, Филаделфија.
 • Свети Јурај са змајем, око 1620, -уље на платну, 427 × 312 cm, Прадо, Мадрид.
 • Циклус слика за Марију де Медичи, 1621–1630.
 • Узнесење Девице, 1625-1626, -уље на дасци, 490 × 325 cm, Госпина катедрала у Антверпену.
 • Пад човека, 1629, -уље на платну, 288 × 255 cm, Стара пинакотека, у Минхену.
 • Венерина свечаност, око 1635, -уље на платну, 217 × 358 cm, Уметничко-историјски музеј, Беч.
 • Три грације, 1636-1638, -уље на платну, 221 × 181 cm, Прадо, Мадрид.
 • Парисов суд, око 1638-1639, -уље на платну, 144,8 × 193,7 cm, Национална галерија, Лондон.

Извори[уреди]

 1. 1,0 1,1 Historia Universal del Arte, том XII (1984)
 2. Historia del Arte Espasa (2004). стр. 799.
 3. Cabanne, Pierre (1967). стр. 24—25
 4. Cabanne, Pierre (1967). стр. 7—8
 5. Micheletti, Emma (1966). стр. 6.

Спољашње везе[уреди]