Стари заветни крст у Давидовцу

С Википедије, слободне енциклопедије

Стари заветни крст у Давидовцу, насељеном месту на територији општине Сврљиг, налази се у центру села, на простору крај задужног дома.[1]

Крст припада категорији оброчних крстова, начињен је од камена пештера 1861. године. Идентичан је са каменим крстом у селу Копајкошара. И овде је, као једини украс, урезан централни крст, чији се кракови завршавају мањим крстовима. Украшен је такође са по три јабучасте полулопте. Како је овај старији по постављању, то је запис у Kопајкошари рађен по њему. Kако је временска разлика међу њима више од четврт века, вероватно га исти каменорезац није радио.

Запис на крсту је добро очуван. Осим карактеристичних слова у врху: ИС, ХС, НИ, KА и назначене године градње, у централном делу, испод урезаног крста, записано је: Васкрсеније Христово. У доњем делу је следећи запис: Овај с(п)ом(еник) подиже село Давидо(в)ац настојанијем: Стеван км(ет), Раденко, Жив(а)н, Мита, Никола, Ратко, Марко, Пеша.

Kао и на заветном крсту у Kопајкошари и овде је записан Ускрс као дан окупљања народа – празник ускрскнућа. Помен имена карактеристичан је за заветна места и у овом крају. Интересантно је да је међу осам угледних домаћина уписано као прво име сеоског кмета. То је једини представник сеоске власти у овом крају који је своје знање овековечио на заветном крсту.

Види још[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]

  • Топографија непокретних културних добара Сврљига, Завод за заштиту споменика кулуре Ниш. Обрађивачи:Борислав Андрејевић, Чедомир Васић, Јован Шурдиловић, Ниш, 1985.

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Сврљиг и околна села - Давидовац”. Порекло. Приступљено 9. 2. 2023. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]