Судопера

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Класичан керамички умиваоник

Судопера (такође умиваоник или лавабо) је посуда са водоводом учвршћена за зид и користи се за прање руку, за прање посуђа или друге сврхе. Генерално, судопере се састоје од чесме (ткз. славине), који снабдева топлом и хладном водом и може појачавати и смањивати притисак воде. Такође, састоје се и од одводне цеви која служи да уклони употребљену воду. Ова одводна цев може да има и мрежицу за искључивање уређаја ради превенције од преливања уређај. Судопере такође могу имати интегрисану сапун посуду.

Када се судопера зачепи, људи обично прибегавају да користите хемијска средства за чишћење одводних цеви или клипова, иако већина професионалних водоинсталатера ће то отчепити са одводном спиралом (познатом и као „водоинсталатерска змија").

Материјали судопере[уреди | уреди извор]

Судопере могу бити направљене од различитих материјала. Неки од њих су:

Славина
Обична рупа одвода

Нерђајући челик се најчешће користи у кухињама и на местима пословног простора, јер има приступачну цене, а такође одликује широку употребљивост, добром дужином трајања и лакоћу чишћења. Неке дубље судопере су измишљене заваривањем.

Напомене[уреди | уреди извор]

Речи умиваоник и лавабо су синоними за судоперу, али се реч судопера ипак више користи за предмет у кухињи, а ова друга два за предмет у купатилу, нарочито у случајевима кад се у купатилу пере суђе.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]