Судопера

С Википедије, слободне енциклопедије
Класичан керамички умиваоник

Судопера (такође умиваоник или лавабо) је посуда са водоводом учвршћена за зид и користи се за прање руку, за прање посуђа или друге сврхе. Генерално, судопере се састоје од чесме (ткз. славине или стручно батерије), која снабдева топлом и хладном водом и може појачавати и смањивати притисак воде. Такође, састоје се и од одводне цеви која служи да уклони употребљену воду. Ова одводна цев може да има и мрежицу за искључивање уређаја ради превенције од преливања уређај. Судопере такође могу имати интегрисану сапун посуду.

Када се судопера зачепи, људи обично прибегавају да користите хемијска средства за чишћење одводних цеви или клипова, иако већина професионалних водоинсталатера ће то отчепити са одводном спиралом (познатом и као „водоинсталатерска змија").

Врсте лавабоа[1] (умиваоника)[уреди | уреди извор]

Класичан тип[уреди | уреди извор]

Најпопуларнији умиваоник јесте са постољем а он се лако монтира. Постоји низ стилова и величина. На располагању су две опције – са стубом и полустубом. Стуб се ослања на под на којем се лавабо налази а он се шрафи у зид. Овај тип пружа одличан начин да сакријете сифон и цеви. Стуб омогућава већи и тежи лавабо, и стога је идеална опција за породично купатило. Лавабо са стубом је тип који се најлакше уклапа у простор.

Лавабо са полу стубом[уреди | уреди извор]

Монтира се на зид и може да сакрије сифон. Пошто стуб не стиже до пода, пружа илузију већег простора, што чини да ваше мало купатило изгледа веће и лакше за чишћење. Ако изаберете ову врсту лавабоа, морате бити сигурни да је зид довољно јак да подржи његову тежину.

Зидни лавабо[уреди | уреди извор]

Овај умиваоник је одлична опција за мала купатила, и може се монтирати на жељену висину. Будући да је сифон видљив, можда ћете желети да поставите хромирани а не пластични и постигнете лепши изглед.

Угаони лавабо[уреди | уреди извор]

Ако имате мало купатило или опремате мали тоалет, онда ћете можда желети да се одлучите за углаони лавабо. Овакав стил помаже да се што боље искористи простор који би у супротном могао бити згубљен. Овде такође постоји опција да одаберете хромирани сифон и постигнете лепши изглед.

Уградни лавабо[уреди | уреди извор]

Овакав тип лавабоа уграђује се у ормариће и може бити различитих димензија и облика. Нарочито су популарни лавабои равних ивица па не заузимају вишак простора.

Надградни лавабо[уреди | уреди извор]

За елегантан и савремени изглед, надградни лавабо је савршен. Ова врста лавабоа, како сам назив каже, дизајниран је тако да се поставља на постоље или ормарић и лежи на њему. Многи надградни лавабои не садрже отворе за славину, тако да ћете морати да изаберете славину са високим телом.

Материјали судопере[уреди | уреди извор]

Судопере могу бити направљене од различитих материјала. Неки од њих су:

Славина
Обична рупа одвода

Нерђајући челик се најчешће користи у кухињама и на местима пословног простора, јер има приступачну цене, а такође одликује широку употребљивост, добром дужином трајања и лакоћу чишћења. Неке дубље судопере су измишљене заваривањем.

Напомене[уреди | уреди извор]

Речи умиваоник и лавабо су синоними за судоперу, али се реч судопера ипак више користи за предмет у кухињи, а ова друга два за предмет у купатилу, нарочито у случајевима кад се у купатилу пере суђе.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]

  1. ^ Marketing, Sooper (2018-06-22). „Lavabo za kupatilo - kako izabrati onaj pravi”. Kupatilce. Приступљено 2021-04-08.