Султанија Фатма (ћерка Бајазита II)

С Википедије, слободне енциклопедије

Султанија Фатма (тур. Fatma Sultan) је била ћерка Бајазита II и Нигар-хатун, рођена сестра принца Коркута и султаније Ајше.

Фатма-султанија
Лични подаци
Пуно имеСофу Фатма султанија
Датум рођења1467
Место рођењаАмасија, Османско царство
Датум смртиоко 1517 (старост 49–50)
Место смртиБурса, Османско царство
ГробАшик-пашина џамија
Породица
Супружник
  • Мирза Мехмед-паша (в. 1482 —  р. 1487)
  • Мустафа-паша (в. 1489 —  р. 1498)
  • Гузелче Хасан-бег (в. 1501)
  • Ахмед-паша (в. 1516)
ПотомствоМехмед-бег
Ахмед-бег
Мехмед-челеби
ћерка
РодитељиБајазит II
Нигар-хатун

Рођење и први брак[уреди | уреди извор]

Била је позната као и Софу султанија. Рођена је 1467. године, као млађа ћерка принца Бајазита и Нигар-хатун.

Фатма се први пут удала за Мирза Мехмед-пашу 1482. године. Мирза Мехмед-паша је био син Кизил Ахмед-бега, из угледне породице. Брак се завршио разводом око 1487. године. Из брака је рођен син:

  • Султанзаде Мехмед-бег (1584—1514) - ожењен 1509. године султанијом Хатиџе, ћерком Фатминог полубрата Принца Селима. Након брака, Мехмед-бег је постао намесник Баликесира, где је и пар живео. Након што је 1514. године Мехмет погинуо у бици код Чалдирана, Хатиџе је остала удовица[1].

Други брак[уреди | уреди извор]

Следећи брак је склопила 1489. године са Мустафа-пашом, сином Коџа Давут-паше.

Фатмин нови муж, Мустафа-паша, био је веома 'кокетан' и волео је дечаке, и имао је сексуалне односе са младићима. Султанија је годинама трпела и затварала очи на ове поступке свог мужа. Када је Мустафа-паша постављен у анталијски санџакбег, настанили су се у Анталији. Паша је још више увећао ово изопачено понашање овде. Султанија је дуго трпела ове поступке свог супруга. Али када су се гласине прошириле с краја на крај, Фатма је о овим срамним догађајима писала у писму свом оцу Бајазиту. Према ономе што је султанија навела у свом писму, то што је султанова кћерка не спречава је да трпи страшна понижења. Брак је након овог признања султаније Фатме оцу - разрешен, и Фатма се развела од мужа[2].

Трећи брак[уреди | уреди извор]

Наредни брак склапа 1501. године са Гузелче Хасан-бегом, са којим је имала троје деце:

  • ћерка - удата за Ахмед-бега, који је био син султаније Фатме, ћерке њене сестре Ајше.
  • Хаџи Ахмед-бег (? - октобар 1588), повереник и саветник Селима II и Мурата III.
  • Мехмет-челеби (1505 - ?), мајка га је оженила 1521. године ћерком принца Алемшаха, Ајше-султанијом.

Четврти брак, остатак живота и смрт[уреди | уреди извор]

Фатма је била јако блиска са својим братом Коркутом. Често је у Коркутово име причала пред оцем и молила га за њега. Након погубљења принца Коркута априла 1513. године, познато је да је Фатма јако патила и да је проводила своје дане тугујући у Бурси, где је и принц Коркут покопан. Следеће 1514. године, погинуо је њен син из првог брака.

Неси историчари сматрају да је последњи брак имала са неким Ахмед-пашом, за ког ју је удао султан Селим. У писму из 1516. године које је послао султанијин супруг султану Селиму, наводи се да Фатма-султанија већ три године пати од хемороида и да не може да издржи болове, и тражио је лекаре из Топкапи-палате.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Yavuz Bahadıroğlu, Resimli Osmanlı Tarihi, Nesil Yayınları (Ottoman History with Illustrations, Nesil Publications), 15th Ed., 2009
  2. ^ M. Çağatay Uluçay, “II. Bayezit‟in Kızı Fatma Sultan‟ın Kocası Çapkın mıydı?”, Yeni Tarih Dünyası, Yıl.1, Sayı.10, Ġstanbul, Ocak 1954, s. 418