Мурат III

Из Википедије, слободне енциклопедије
Мурат III
Sultan Murad III
Мурат III
Датум рођења (1546-07-04) 4. јул 1546.
Место рођења Османско царство
Датум смрти 15. јануар 1595.(1595-01-15)(48 год.)
Место смрти Османско царство
Династија Османлије
Отац Селим II
Мајка Нурбану
Супружник Сафија
Потомство Мехмед III
Селим
Бајазит
Мустафа
Осман
Џихангир
Абдулах
Хасан
принц Јакуб
Јусуф
Хусејин
принц Омер
Абурахман
Ахмет
Алемшах
Коркут
Али
Исак
Аладин
Давуд
Ајше султанија
султанија Фатма
султанија Михримах
султанија Амрије
султанија Фахрије
12. Султан Османског царства
Период 15741595
Претходник Селим II
Наследник Мехмед III
Tughra of Murad III.JPG

Мурат III (4. јул 154615. јануар 1595), био је турски султан од 1574. до 1595. Био је омиљени унук султана Сулејмана Величанственог. За султана је проглашен 1574. након смрти свог оца Селима II. Живео је сарајским животом исто као и његов отац. Био је ожењен султанијом Сафије и са њом је имао троје деце, две ћерке и једног сина. Био је прослављени песник и добар политичар. У његово време није било већих војних окршаја осим пар пограничних сукоба са Аустријом. 1581. и 1583. предузима походе на Крим и Персију.

Мурат је добио сву очеву пажњу зато што је одиграо кључну улогу и бици код Коње, коју је његов отац Селим водио против свог брата, принца Бајазита. Битка је ишла Бајазиту на руку, његова војска је продрла у Селимов табор. Сам Бајазит је учествовао у бици и борио се против Селимових војника. Преломни моменат битке био је када је Мурат, схвативши озбиљност ситуације, стрелом погодио свог стрица Бајазита у груди и тиме ставио тачку на битку код Коње.

Султан Мурат III код зидина Истанбула.

Био је намесник у Сарухану за време владавине султана Сулејмана, као и за време владавине свога оца Селима II. Селим је био зависник од алкохола и живео је сарајски, те је државну управу препустио везирима. И Мурат је живео сарајски, али је био активан у спољној и унутрашњој политици. Он је наставио политику султана Сулејмана и реформисао законе, уређивао администрацију. Престо је наследио са својих 28 година. Био је већ искусан принц, имао је политичког и војног искуства.

Мурат је сарађивао са енглеским двором. Био је то стратешки потез како би се склопило савезништво против католичких земаља и њихових владара. Крај себе је имао генијалног везира, Мехмед Соколовић пашу, који је држао ред у царству за време владавине Селима II, па све до његовог убиства 1579. Османлије су биле у рату са Сафавидима. Тај рат је трајао 12 година и завршио се споразумом у Истанбулу 1590. године. Османлије су тада тобили привремена, али значајна проширења.

Да не би заостали за Европом, Мурат је директно из државне благајне финансирао пешадију и развој ватреног оружја. Његову владавину пратила је финансијска криза изазвана инфлуксом сребра из Новог света. Инфлација је била висока што је изазвало незадовољство код јаничара и других људи. Превелика популација, финансијска криза, бројни револти највише маха су узели у Анадолији. Почела је да се шири и корупција, а многи кажу да је и сам султан примао мито од високих државних званичника.

Имао је неколико преписака са краљицом Елизабетом I. Говорио је како су ислам и протестантизам веома слични јер немају идоле као католици и да они треба заједно да се боре против неверника. Елизабета је тражила интервенцију Турака 1585. за време рата са Шпанијом. Добри односи са Енглеском наставили су се и након Муратове смрти, а одржавали су их султанија Сафије и његов син Мехмед III.

Турбе Мурата III

Живео је сарајским животом, а последњих година није уопште излазио из Топкапи палате. Није чак ишао ни на молитве петком у страху да га јаничари не склоне са престола. Био је генијалан писац. Наредио је да се његова мајка сахрани у турбету његовог оца. То је био први пут да се једна конкубина сахрани у султановом турбету. Мурат је преминуо 1595. године у Топкапи палати од последица епилептичког напада.

Султан Мурат Трећи је имао 20 синова, мада сви су они погубљени када је престо наследио његов најстарији син Мехмед III.

Литература[уреди]

Спољашње везе[уреди]


Претходник:
Селим II
турски султан
1574 — 1595
Наследник:
Мехмед III
Претходник:
{{{пре2}}}
{{{списак2}}} Наследник:
{{{после2}}}
Претходник:
{{{пре3}}}
{{{списак3}}} Наследник:
{{{после3}}}
Претходник:
{{{пре4}}}
{{{списак4}}} Наследник:
{{{после4}}}
Претходник:
{{{пре5}}}
{{{списак5}}} Наследник:
{{{после5}}}
Претходник:
{{{пре6}}}
{{{списак6}}} Наследник:
{{{после6}}}
Претходник:
{{{пре7}}}
{{{списак7}}} Наследник:
{{{после7}}}
Претходник:
{{{пре8}}}
{{{списак8}}} Наследник:
{{{после8}}}