Телфор

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са ТЕЛФОР)
Свечано отварање Телфора 2004.

Телекомуникациони форум (Телфор) јест научни скуп о телекомуникацијама. Први пут је одржан 1993. у Центру Сава, Београд, Србија. Оснивач је Друштво за телекомуникације и Јавно предузеће ПТТ саобраћаја „Србија”.

Формирањем предузећа Телеком Србија 1997. Телеком је преузео велики број активности на одржавању Телфора. Овај форум се одржава с више од 2.000 учесника из свих области телекомуникација. Телфор има значајан утицај и одзив у стручној и научној јавности.

Циљ Телфора је да као национални и међународни скуп разматра најважније стручне и научне аспекте у области телекомуникација, као што су: функционисање система, проблеми изградње, експлоатације и модернизације, политика развоја, регулатива и економија, политика тарифирања, политика цена, приказивање оригиналних истраживачких резултата и актуелних резултата из праксе, анализирање наших и страних искустава, везе телекомуникација са сродним областима и др.

На Телфору учествују сви посленици и зналци из најшире области телекомуникација: инжењери, техничари, менаџери, произвођачи, оператори, економисти, правници, студенти, трговци, издавачи, истраживачи, експерти итд.

Програмске области[уреди | уреди извор]

1. Политика, реформе и економика телекомуникација значај телекомуникација у привреди и друштву садашње стање домаћих и светских телекомуникација трендови будућег развоја телекомуникација дерегулација, либерализација и структурна реорганизација приватизација у оквиру телекомуникационог сектора модели реформи, регулатива и стандардизација менаџмент у телекомуникацијама економски аспекти пословања јавних и приватних предузећа 2. Технике телекомуникација телекомуникационе мреже

 1. протоколи и сигнализација
 2. мобилне телекомуникације
 3. радио-дифузија слике и тона
 4. Интернет глобалне мреже
 5. телекомуникациони уређаји
 6. антене и простирање
 7. телекомуникациони софтвер
 8. напајање у телекомуникацијама
 9. комутација
 10. рачунарске телекомуникације
 11. сателитске телекомуникације
 12. кабловска и сателитска телевизија
 13. електрична кола и системи
 14. информационе технологије
 15. радио техника и микроталасна техника
 16. обрада сигнала
 17. телеинформациони сервиси
 18. мерење у телекомуникацијама
 19. системи преноса
 20. радио-комуникације
 21. оптичке телекомуникације
 22. пренос података
 23. мултимедијалне технике
 24. примењена електромагнетика
 25. видео и аудио-техника
 26. акустика
 27. телекомуникационе услуге

Наведене области и подобласти не искључују пријаву и приказ радова и из других блиских или посебних области телекомуникација ако Програмски одбор то прихвати.

Начин рада[уреди | уреди извор]

Рад форума се одвија у оквиру пленарних седница с позваним предавањима или с тематским расправама, кроз рад више секција са ауторским радовима, преко панел-дискусија и округлих столова о актуелним темама итд. План рада утврђује Организациони одбор.

Телфору по позиву присуствују и приказују своје резултате телекомуникационе компаније, а стручњаци дају своје виђење развоја телекомуникација и њених подобласти. Телфор има своју веома посећену изложбу телекомуникационог хардвера, софтвера и услуга, као пратеће активности организују се посебне манифистације појединих фирми, прикази нових књига, професионални скупови, пријеми и сусрети.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]