Телекомуникације

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Телекомуникације су област људске делатности која се бави преношењем порука између два или више корисника на удаљеним местима, обично путем електричних сигнала.

Историја[уреди]

Рани начини комуникација на даљину[уреди]

Реплика Шапеовог семафорског торња.

Рани облици телекомуникација укључују димне сигнале и бубњеве. Бубњеви су се користили у Африци, Новој Гвинеји и Јужној Америци, док су димни сигнали били коришћени у Северној Америци и Кини.

У средњем веку, низови торњева на брховима брда су коришћени као начин за преношење поруке. Овакав пренос је имао ману да је могао дапренесе само један знак информације. Један од познатих примера оваквог обавештавања је био током напада Шпанске армаде на Енглеску, када је низ торњева пренео сигнал од Плимута до Лондона.[1]

Године 1792, француски инжењер Клод Шапе је саградио први фиксан систем за визуелну телеграфију (семафорска линија) између Лила и Париза.[2] Међутим, ови семафори су захтевали обучене операторе и скупе торњеве на интервалима од десет до 30 km. Као последица употребе електричног телеграфа, последња комерцијална семафорска линија је напуштена 1880.[3]

Телекомуникациони оператори[уреди]

Технологије[уреди]

ТВ-станице[уреди]

Радио-станице[уреди]

Скупови и манифестације[уреди]

Стандарди у телекомуникацијама[уреди]

Спој рачунарске индустрије и телекомуникација[уреди]

Стари модел по коме је један рачунар обављао све послове у некој организацији замењем је новим моделом где посао могу да обаљају више међусобно повезаних рачунара. Такви системи су рачунарске мреже. Почеле су да се јављају 70-их и 80-их година и оне представљају спој рачунарске индустрије и телекомуникација јер рачунари унутар такве мреже могу међусобно да комуницирају (размењујући податке). Развој рачунарских мрежа и даље траје.

Због брзог напретка технологија, рачунарска индустрија и телекомуникације су се практично стопиле бришући разлике између прикупљања, преноса, складиштења и обраде података . Поред тога, нема више суштинске разлике између преноса података, звука и видеа. А разлике између једнопроцесорских и вишепроцесорских рачунара, као и различитих врста мрежа, постале су мање изражене.

Због све веће потребе данашњих организација за разменом података долази и до све већег преклапања рачунарске и телекомуникационе индустрије као и до развоја интегрисаних система који могу да преносе и обрађују све типове података и информација. [4]

Референце[уреди]

  1. ^ David Ross, The Spanish Armada, Britain Express, accessed October 2007.
  2. ^ Les Télégraphes Chappe Архивирано на сајту Wayback Machine (март 17, 2011) (на језику: енглески), Cédrick Chatenet, l'Ecole Centrale de Lyon, 2003.
  3. ^ CCIT/ITU-T 50 Years of Excellence, Internation Telecommunication Union, 2006.
  4. ^ Рачунарске мреже, Ендру Таненбаум

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]