Гоч (музички инструмент)

С Википедије, слободне енциклопедије
Гоч
Тапан у оркестру који прати македонско народно коло у Охриду

Гоч, или тапан или тупан, је музички инструмент, сличан бубњу, који спада у удараљке.[1]

Етимологија[уреди | уреди извор]

Речи као тапан и тупан постоје поред српског и у македонском и бугарском језику. Потичу од прасловенске речи *tǫpanъ, која је посуђеница из старогрчког τύμπανον [túmpanon] — „тимпан”, „бубањ”.

Опис[уреди | уреди извор]

Велики, широки, прстенаст обруч од ораховог дрвета затворен кожом, са једне стране козјом (виши тон), а са друге овчијом, телећом, па и магарећом (дубљи тон). У дебљу кожу се удара дебљом палицом („чукан”), а у тању кожу танким дреновим прутом („прчка”, „праћка”). Балканска школа свирања тупана/тапана подразумева свирање (а не пратњу) мелодије, при чему се танким прутом исказује све што свирач жели да каже, док се чуканом само пунктирају одрећена мелодијска места.[2]

Тапан/тупан је вековима био незаменљив на сеоским весељима (свадбе, кућне и сеоске славе), са зурлама, гајдама или у већим инструменталним саставима, а често и као соло инструмент.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Serbian musical instruments”. Архивирано из оригинала 23. 02. 2008. г. Приступљено 21. 12. 2014. 
  2. ^ „History of the Davul, from ancient times until the 18th century; in German: Janissary instruments and Europe”. Архивирано из оригинала 28. 09. 2007. г. Приступљено 21. 12. 2014. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]