Тачка росе

С Википедије, слободне енциклопедије

Тачке росе или росиште је температура на којој би се водена пара кондензовала у воду, када би се посматрани део влажног ваздуха до те температуре охладио, а да притом барометарски притисак остане непромењен. Кондензована вода се зове роса. Тачка росе је температура засићења. Тачкa росе је повезана са релативном влажношћу ваздуха. Што је релативна влажност ваздуха виша, то је тачка росе ближа тренутној температури ваздуха. Када би релативна влажност ваздуха била 100%, тачка росе би била једнака тренутној температури и ваздух би био максимално засићен водом. Ако се уз повећање температуре тачка роса не мења, релативна влажност ваздуха ће се смањити.[1]

Тачке росе је статистички показатељ битан за пилоте опште авијације пошто се корисити за израчунавање вероватноће леђења карбуратора и појаве магле, као и за процену висине базе облака.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Horstmeyer, Steve (15. 8. 2006). „Relative Humidity....Relative to What? The Dew Point Temperature...a better approach”. Steve Horstmeyer, Meteorologist, WKRC TV, Cincinnati, Ohio, USA. Приступљено 20. 8. 2009. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]