Тања Каришик

Из Википедије, слободне енциклопедије
Тања Каришик
Личне информације
Датум рођења 3. јул 1991.
Место рођења Сарајево (Застава Социјалистичке Федеративне Републике Југославије СФРЈ)
Држављанство босанскохерцеговачко
Спортски подаци
Скијашке дисциплине биатлон, скијашко трчање
Олимпијске игре
Учешћа 2
Медаље 0
Светска првенства
Учешћа 2
Медаље 0
Светски куп
Број сезона 5

Тања Каришик (Сарајево, 23. јул 1991) је босанскохерцеговачка скијашица специјализована за биатлон и и скијашко трчање.

Биографија[уреди]

Тања Каришик је студент и живи на Палама. Од скијашких почетака чланица је СК Романија са Пала а тренер јој је Томислав Лопатић. У биатлону се такмичи од 2002., а од 2005 чланица је националног тима Босне и Херцеговине. Дебитовала је у Европском јуниорском купу у биатлону 2005. у Обертилиаху. Прву трку у биатлонској дисциплини појединачно није завршила. У наредним годинама, она ретко завршава ову најдужу трку у биатлону. Каришик релативно често учествују у тркама Европског купа, док многи други биатлонци истог узраста то раде повремено. Најбољи резултат у овој категорији остварила је 2008. у Чезана Сан Сикарију , када је у спринту била 20. Године 2008. у Лангдорфу учествовала је први пут на Европском јуниорском првенству у биатлону, где је у спринту рангирана на 62. место.

Године 2007. дебитује на Светском првенству за младе где је у спринту завршила на 52 месту. Следеће године учествује на три главна јуниорска такмичења. На Светском купу младих у Руполдингу освојила је 69. место појединачно, а 77. у спринту. Европско првенство у Новом Месту у Моравској завршила је као 51. појединачно и 56. у спринту. У такмичењима у скијашком трчању је 19 у спринту и 16 у потери.

На Светском првенству у биатлону учествовала је три пута а најбољи пласнан јој је 89 место у дисциплини појединачно и 100 место у спринту.

На Зимским олимпијским играма 2010. у Ванкуверу и 2014. у Сочију учествује у два спорта. Најбољи пласман у досадашњој олимпијској каријери у биатлону било је 78 место у спринту у Сочију,[1] а у скијашком трчању 71 место у дисциплини 10 км слободним стилом у Ванкуверу.[2]

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]