Теодор Асински

С Википедије, слободне енциклопедије

Теодор Асински (стгрч. Θεοδωρος ο Ασινευς Θεοδωρος ο Ασινευς) (прет. 275-360), старогрчки филозоф, представник неоплатонизма, ученик Порфирија, затим Јамвлиха из Халкиде.

Биографија Теодора Асинског је приближно обновљена. Датуми рођења и смрти су спекулативни. Поуздано се зна да је рођен у последњој трећини 3. века, када Плотин више није био међу живима и када је Порфирије био у успону. Јамвлих је био старији Теодоров савременик. Такође је нејасно одакле потиче, наиме,три града су била позната под именом Асина само на Пелопонезу - у Арголиди, у Спарти и у Месенији[1].

Познати су наслови два несачувана дела Теодора Асинског: „О именима“ и „О томе да је душа све еидос“. Сачувани су само фрагменти коментара на Платонове дијалоге Тимеј и Федон (претпоставља се да је Теодор састављао коментаре на Републику, Филеб и Аристотелове категорије).

Као Јамвлихов ученик, развио је своје идеје, али га је критиковао у низу тачака и вратио се на Порфиријеве дефиниције. Теодор је у своју тријаду укључио синтетизоване одредбе Порфирија и Јамвлиха о настанку и структури трансценденталног света и тиме поставио основу за коначни систем неоплатонизма, који је касније развио и довршио Прокл.

Теодоров „побољшани“ тријадни систем Порфирије-Јамвлих још не добија ону углађену целовитост коју касније налазимо код Прокла. Међутим, код Теодора све тријадне поделе добијају јасноћу и недвосмисленост, а сам Теодоров систем у дијалектици три стадијума ноуменалног региона је значајан корак напред[2].

Ову троструку поделу Теодор схвата као поделу на три логичка момента –

  1. ) замисливи, интелигибилни ум,
  2. ) мислећи ум и који се завршава са
  3. ) демијуршки ум.

Ова трострука подела ума није била формализована код Теодорових претходника, посебно код Јамвлиха, који је супротставио мисливо (το νοητον) и мишљење (το νοερον). Теодор, напротив, након што је синтетизовао оба ова ума, де факто добија трећи, што је била стварна логичка позиција таквог демијуршког ума-[првопокретача], који о себи мисли да већ мисли о себи, итд. је „вечни мотор“ за све [егзистенцијално] ниже што хијерархијски укључује.

Коначну јасноћу по овом питању касније ће донети Прокло, који де иуре проглашава да је демијургијски ум и замислив и мислећи и на тај начин даје тријадној дијалектици неоплатонизма (посебно Теодоруса) њен коначни облик. Тако, преко Теодора Асинског, та још увек само дескриптивна слика три ума, која већ постоји код Плотина и Амелија, добија формалну терминолошку консолидацију.

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ O'Meara, D. J. (1974). „Theodorus Asine. Theodoros von Asine. Sammlung der Testimonien und Kommentar von W. Deuse. (Palingenesia, 6.) Wiesbaden: F. Steiner. 1973. Pp. xi + 184. DM 54.”. The Journal of Hellenic Studies. 94: 204—205. ISSN 0075-4269. doi:10.2307/630461. 
  2. ^ Gersh, Stephen (1978-01-01), Excursus, BRILL, стр. 289—304, ISBN 978-90-04-62193-0, Приступљено 2024-01-18