Терција

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
"Предаја Бреде" Дијега Веласкеза показује Амброзија Спинолу, команданта шпанске терције, који прима кључеве града од пораженог низоземског генерала (1625).

Терција је назив за шпанску пешадијску формацију на почетку новог века, у време када је Хабзбуршка Шпанија доминирала Европом.

Историја[уреди]

Већ у 16. веку вођење ратова прелази у руке владара јер појединац није у стању да сноси огромне трошкове које захтева издржавање војске. У француској и турској војсци, најважнији део армије је коњица. Коњи се, због велике потражње, одузимају сељацима због чега пропада пољопривреда. Шпанска пешадијска формација (терцио) представља посебан вид борбе између пешадије и коњаника. Терцију сачињавају копљаници и војници наоружани мушкетама. Копља су дуга по 6 метара и сакупљају се у формацију квадрата који се полако креће. Мушкети иду испред њих, први ред пуца, а други пуни мушкете, па се мењају. Терција одржава сталну ватру. Недостатак терције је спорост и људски губици. Одговор на шпанске терције је покретљивија формација коју је створио Морис Насавски. Његова линијска формација способна је за брзе интервенције, мањих је размера.

Извори[уреди]